Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dnes naděluje Mikuláš! Dětem nosí sladkosti, dospělým většinou alkohol

Dnes nás navštíví známá trojice Mikuláš s čertem a andělem. Máte se proč bát?
5. prosince 2014 | 10:00

Ačkoliv by se vám mohlo zdát, že Mikuláš je určený jen dětem, průzkumy za posledních pár let dokázaly, že nadílku dostane také každý druhý dospělý Čech.

Doby, kdy slavení Mikuláše bylo doménou především dětí, jsou dávno pryč. Aktuální průzkum společnosti NMS Market Research zjistil, že 49 % dospělých dostane na tento svátek řadu drobností, někdy i alkohol.

„Každý druhý Čech dostane něco k Mikuláši, mezi mladšími do 35 let je to dokonce 7 dospělých z 10,“ informuje o zajímavém faktu on-line průzkumu manažer společnosti Kamil Kunc.

Nejčastějším dárkem přitom zůstávají bonbony a drobné sladkosti (91 %), těsně v závěsu se drží ovoce (80 %), oříšky (46 %) a peníze (12 %). V neposlední řadě pak také uzeniny i alkohol.

Tradice obcházení domácností

Mikuláš chodí více do domácností na malých městech a vesnicích, méně pak ve velkoměstech. Tradiční trio přitom navštíví 79 % rodin s dětmi. Pouze 2 % Čechů se za čerta, Mikuláše nebo anděla převléká pravidelně, 58 % Čechů to nikdy nezkoušelo, zbytek populace se převlékl pouze jednou nebo několikrát, nikoli však pravidelně.

Rodiny s dětmi navštěvují v převleku většinou kamarádi. „Průzkum zjistil, že Mikuláš z 39 % bývá kamarád a jen 15 % Čechů si Mikuláše skutečně objedná a za službu mu zaplatí,“ dodává Kamil Kunc.

Češi nadílku nakupují na poslední chvíli

Více než polovina Čechů (53 %) nechává nákup většinou na týden, kdy se slaví tento svátek. Čtrnáct dní dopředu má z části nakoupeno 42 % a hotové nákupy mají pouze 4 % z nás.

„Téměř každý, kdo žije s dítětem do 18 let, nakupuje na Mikuláše dárky a potraviny. 73 % těch, kteří s dětmi nežijí, také dělá mikulášské nákupy pro vnoučata nebo své starší děti,“ uzavírá výsledky průzkumu Kamil Kunc.

Autor: red