Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Levný a zdravější kefír: Vyrobte si ho doma sami!

Kefír je doslova elixírem života. Dodává energii, stimuluje imunitní systém, hojí záněty, reguluje krevní tlak, brzdí rakovinotvorné bujení.
9. listopadu 2014 | 10:00

Je nejen chutný, ale také jde o jeden z nejužitečnějších mléčných výrobků vůbec. Je plný vitamínů, minerálů, esenciálních aminokyselin a má silné antibakteriální a antifungicidní účinky.

Kefír je doslova elixírem života. Dodává energii, stimuluje imunitní systém, hojí záněty, reguluje krevní tlak, brzdí rakovinotvorné bujení. Zlepšuje trávení a sám je velmi dobře stravitelný, dokonce i pro ty, co jsou citliví na laktózu. Navíc je plný prospěšných bakterií, které mají velmi pozitivní efekt na celkové zdraví a dokonce i náladu. Neměl by proto nikdy chybět ve vaší ledničce. Problém ale je, že v obchodech není zrovna nejlevnější. Přesto si ho nemusíte odpírat. Vyrobit si kefír doma je totiž úplně snadné. A vyzkoušet můžete hned dva způsoby.

kefír
Autor: Shutterstock.com
K tomu prvnímu nepotřebujete nic jiného, než prázdnou PET lahev a nepasterizované mléko. A jak na to? Mléko nalijte do lahve, uzávěr neutahujte, ale nechte ho pootevřený, a lahev nechte stát v teplotě okolo 20°C po dobu 24 hodin. Pak ji přendejte někam do komory s teplotou okolo 12-16°C a tam ji nechte opět 24 hodin stát. Teprve pak ji přendejte do ledničky. V té době by už kefír měl být připravený ke konzumaci. Delším skladováním získává ostřejší chuť. Pokud ale použijete pasterizované mléko, pak ho musíte naočkovat. Jako očkovací kulturu použijte trochu kupovaného kefíru, acidofilního mléka nebo třeba zákysu.

Další variantou je použití kefírových zrn. Jde o kombinaci bakterií a kvasinek v bílkovinách, tucích a cukrech. Tato symbiotická kultura vzhledem připomíná květák. Sehnat jí můžete třeba pod názvem kefírové houbičky nebo tibetská houba. Seženete ji například na internetu nebo v některých prodejnách zdravé výživy.

Tibetská houba
Autor: Shutterstock.com
I v tomto případě je lepší použít nepasterizované mléko. Kefírová zrna vložte do klasické zavařovačky o objemu 750 ml. Zhruba tři polévkové lžíce zalijte asi 500 ml mléka. Sklenici nezavírejte víčkem, jen překryjte například pečícím papírem a zagumičkujte. Pak nechte stát při pokojové teplotě a obsah občas promíchejte dřevěnou vařečkou.

Po 24 hodinách slijte přes umělohmotný cedník do hrníčku. Kefírová zrna jemně propláchněte, vraťte zpět do sklenice a opět zalijte novým mlékem. Pokud se vám u hotového kefíru oddělí syrovátka, nic se neděje, stačí ho jen plastovou nebo dřevěnou vařečkou promíchat.