Kefír je doslova elixírem života. Dodává energii, stimuluje imunitní systém, hojí záněty, reguluje krevní tlak, brzdí rakovinotvorné bujení. Zlepšuje trávení a sám je velmi dobře stravitelný, dokonce i pro ty, co jsou citliví na laktózu. Navíc je plný prospěšných bakterií, které mají velmi pozitivní efekt na celkové zdraví a dokonce i náladu. Neměl by proto nikdy chybět ve vaší ledničce. Problém ale je, že v obchodech není zrovna nejlevnější. Přesto si ho nemusíte odpírat. Vyrobit si kefír doma je totiž úplně snadné. A vyzkoušet můžete hned dva způsoby.
Další variantou je použití kefírových zrn. Jde o kombinaci bakterií a kvasinek v bílkovinách, tucích a cukrech. Tato symbiotická kultura vzhledem připomíná květák. Sehnat jí můžete třeba pod názvem kefírové houbičky nebo tibetská houba. Seženete ji například na internetu nebo v některých prodejnách zdravé výživy.
Po 24 hodinách slijte přes umělohmotný cedník do hrníčku. Kefírová zrna jemně propláchněte, vraťte zpět do sklenice a opět zalijte novým mlékem. Pokud se vám u hotového kefíru oddělí syrovátka, nic se neděje, stačí ho jen plastovou nebo dřevěnou vařečkou promíchat.