Současný stav prý není uprostřed léta ničím neobvyklým. "Růst hub neustal, protože není extrémní dlouhotrvající vedro bez deště.
Podle meteorologů by navíc takové počasí přijít nemělo ani v příštích dnech, proto není výhled pro houbaře nijak pesimistický, ačkoliv výrazné zlepšení růstu hub teď čekat nelze," ČTK to dnes řekl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.
Pozor na žlučník!
Z hřibovitých hub mohou lidí najít koloděje nebo kováře. Rostou také dubové hřiby, a to včetně světlých forem. Houbaři si je podle Landy často pletou s hřibem žlučníkem, který je pro svou palčivě hořkou chuť nejedlý.
Zákeřná šelma
Z muchomůrek rostou hlavně růžovky a šedivky, houbaři ale mohou narazit například i na jedovatou muchomůrku tygrovanou. "Ta je samozřejmě zrádná v tom, že je obtížně rozeznatelná, často i pro odborníky," podotkl Landa.
Nalézt lze také holubinky, bedly zahradní, penízkovky, hnojníky nebo některé druhy lučních hub.
Náš tip: Rychlé houbové rizoto
Houbové rizoto
Autor: Shutterstock.com
Na 2 porce budete potřebovat:
1 cibuli
2 sáčky rýže
4 hrsti hub
4 díly sterilované kapie
1 máslo
houbové koření, drcený barevný pepř, sůl
Postup přípravy:
Oloupejte cibuli, nakrájejte nadrobno, zpěňte na rozehřátém másle.
Houby, nejlépe čerstvé, propláchněte v horké vodě a přidejte na pánev, duste asi 15 minut. Pak přidejte nakrájenou kapii a ještě chvíli duste.
Okořeňte solí, pepřem a kořením, podle chuti můžete přidat i podravku. Po uvaření rýže všechno smíchejte dohromady a podle potřeby dochuťte!