Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Je tu sezóna hub! Nejvíce rostou hřiby, bedly, ale i mochomůrky

Už rostou! Vyražte o víkendu do lesa
18. července 2013 | 13:00

Od minulého týdne se výskyt hub mírně zvýšil. Nemáte o víkendu žádný plán? Vyrazte na houby! Najít je můžete v každém kraji. Stačí se jen pořádně dívat a dávat si pozor na některé nebezpečné druhy.

Současný stav prý není uprostřed léta ničím neobvyklým. "Růst hub neustal, protože není extrémní dlouhotrvající vedro bez deště.

Podle meteorologů by navíc takové počasí přijít nemělo ani v příštích dnech, proto není výhled pro houbaře nijak pesimistický, ačkoliv výrazné zlepšení růstu hub teď čekat nelze," ČTK to dnes řekl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Pozor na žlučník!

Z hřibovitých hub mohou lidí najít koloděje nebo kováře. Rostou také dubové hřiby, a to včetně světlých forem. Houbaři si je podle Landy často pletou s hřibem žlučníkem, který je pro svou palčivě hořkou chuť nejedlý.

Zákeřná šelma

Z muchomůrek rostou hlavně růžovky a šedivky, houbaři ale mohou narazit například i na jedovatou muchomůrku tygrovanou. "Ta je samozřejmě zrádná v tom, že je obtížně rozeznatelná, často i pro odborníky," podotkl Landa.

Nalézt lze také holubinky, bedly zahradní, penízkovky, hnojníky nebo některé druhy lučních hub.

Náš tip: Rychlé houbové rizoto
Houbové rizoto
Autor: Shutterstock.com

Na 2 porce budete potřebovat:

1 cibuli

2 sáčky rýže

4 hrsti hub

4 díly sterilované kapie

1 máslo

houbové koření, drcený barevný pepř, sůl

Postup přípravy:

Oloupejte cibuli, nakrájejte nadrobno, zpěňte na rozehřátém másle.

Houby, nejlépe čerstvé, propláchněte v horké vodě a přidejte na pánev, duste asi 15 minut. Pak přidejte nakrájenou kapii a ještě chvíli duste.

Okořeňte solí, pepřem a kořením, podle chuti můžete přidat i podravku.  Po uvaření rýže všechno smíchejte dohromady a podle potřeby dochuťte!

Spoustu dalších houbových receptů najdete ZDE

Autor: ema, ČTK