Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nenechte se sedřít z kůže! 10 tipů, jak ušetřit na topení

  • 9. února 2013 | 10:00

    Ceny plynu i elektřiny dramaticky rostou a topení pevnými palivy radikálně zdraží ekologická daň. Kdo by v takové situaci nechtěl na topení ušetřit? Stačí dodržet pár zásad a v peněžence vám zbudou tisícovky.

  • Ucpěte škvíry

    Bramboříky zkrášlí každé okno.
    Autor: Profimedia.cz
    Teplo, které proklouzne kolem netěsnících okenních rámů nebo pode dveřmi, vás vyjde pěkně draho. Proto je dobré všechny takové škvíry utěsnit. Nejlevnějším řešením, které vyjde na pár stovek, jsou nejrůznější látkové zábrany proti průvanu, které mohou mít podobu obyčejného válečku nebo i psa. U řady dveří stačí vyměnit práh za vyšší, který skulinu překryje. Další možností jsou těsnící lišty nebo nejrůznější druhy nalepovacího pěnového a gumového těsnění. Prodává se na metry a připevnit ho není nic složitého.

  • Přestěhujte nábytek

    stěhování
    Autor: Shutterstock.com
    Robustní sedačka těsně přiražená k radiátoru pod oknem se dá přirovnat k izolačnímu obalu na vychlazené lahve s pitím, které chrání před teplem. Aby mělo teplo do místnosti co nejlepší přístup, musí mu jít všechno stranou. Při směřování tepla vám výrazně pomůže i hliníková fólie, kterou dáte za radiátor na stěnu

  • Zkraťte záclony


    záclony
    Autor: Shutterstock.com
    Délka závěsů a záclon by měla v topné sezoně končit nad úrovní radiátorů. Ty dlouhé si můžete nechat na léto. Před únikem tepla okna ochrání stažené rolety. Velmi účinné jsou speciální venkovní, ale pomohou i obyčejné vnitřní hlinkové.

  • Nezakrývejte radiátory


    radiátor
    Autor: Shutterstock.com
    Tělesa topení ničím nezakrývejte. Zapomeňte na dosoušení prádla i dříve ozdobné kryty, kterými kutilové maskovali žebroví.

  • Větrejte s rozumem


    Stačí dodržovat jednoduchá pravidla pro výměnu vzduchu v místnosti a v bytě bude pohoda.
    Autor: profimedia.cz
    Čím je teplota v místnosti nižší, tím je vlhkost vyšší a zaděláváte si na plísně. V zimě si vystačíte při každém větrání se 4 až 6 minutami. Vůbec by se neměla používat výklopná větračka. Pořádně nevyvětráte, ale zdi bytu vám zbytečně chladnou.

  • Teplotu regulujte


    Radiátor je velmi viditelný prvek bytu, měli bychom proto dbát o jeho vzhled.
    Autor: Profimedia.cz
    Dost možná máte ještě na radiátorech staré kohoutky, a to je chyba. Raději si pořiďte ventily s termostatickými hlavicemi a budete si moct individuálně nastavit teplotu v jednotlivých místnostech. Otočením obyčejného kohoutu jen „škrtíte“ průtok otopného média do radiátoru, takže vytápění vlastně neregulujete. Termostatické ventily udržují teplotu vzduchu v místnosti na zvolené hodnotě nastavené na hlavici. Takže okamžitě zareagují, když vám třeba do bytu zasvítí ostré slunce nebo pečete kachnu a trouba topí ostošest.

  • Nevytápět prázdný byt


    Přestěhovala jste se do nového bytu a sháníte vybavení? Není nic jednoduššího, než navštívit stránky prodam-koupim.blesk.cz, kde naleznete vše, co potřebujete.
    Autor: profimedia.cz
    Teplotu v jednotlivých místnostech byste měli přizpůsobit jejich využití. Zatímco v ložnici vám na spaní bohatě stačí 18 °C, v obýváku je ideálních 22 °C. Ale proč je tam mít celý den, když je většina rodiny v práci a ve škole? To je přece zbytečné plýtvání, když může kotel obydlí jen temperovat na 18 až 19 °C. Pomůže vám při tom pokojový termostat s časovým spínačem, na kterém si můžete nastavit několik režimů v časových intervalech a po jednotlivých dnech. Takže když třeba víte, že se domů všichni vracíte až ve 4 hodiny odpoledne, stačí si na termostatu nastavit, aby se půl až tři čtvrtě hodiny před příchodem teplota začala zvyšovat a přijdete do příjemně vyhřátého bytu.

  • Vyměňte okna


    Stačí dodržovat jednoduchá pravidla pro výměnu vzduchu v místnosti a v bytě bude pohoda.
    Autor: profimedia.cz
    Rada na první pohled drahá. Ale když si spočítáte, kolik vám uteče tepla netěsnícími okny, tak se investice do nových vrátí za pár let. Nejvíc tepla uniká přes sklo. Moderní typy nejen lépe doléhají, ale jsou i osazené dvoj nebo trojsklem. Podle parametrů oken a kvality jejich osazení se úspora pohybuje od 20 % energie výše. Pro úsporu tepla se vyplatí také zasklít lodžii. Hlavně u panelových domů se používá lehká posuvná konstrukce, která je osazena sklem. Získáte tak nejen jakousi provozní místnost navíc, ale podstatně klesnou i náklady na vytápění.

  • Zateplete zdi


    Zateplete svůj dům či byt a ušetříte!
    Autor: profimedia.cz
    Nejdražším, ale zároveň nejúčinnějším způsobem, jak šetřit za topení, je zateplení vnější zdi domu. Obecně se platí, že kvalitním návrhem a odborně provedenou realizací systémového zateplení dokážete u stavby snížit náklady na vytápění dokonce až o 50 %.  Cena standardního zateplení s vrchní omítkou v průměru začíná na 1000 Kč. Zlevnit si je můžete dotacemi od obce nebo od státu.

  • Kolik zaplatíte?


    Láska a peníze se často neslučují.
    Autor: profimedia.cz
    * Samolepicí pěnové či gumové těsnění do oken - od 50 Kč
    *Tepelně izolační hliníková fólie za radiátor – od 100 Kč
    * Tepelně izolační fólie do oken – od 500 Kč/m2
    * Regulační ventily s termostatickou hlavicí – od 400 Kč
    * Pokojový termostat s časovým spínačem – od 1000 Kč   

Autor: toma
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...