Pozor, ať vám červi nesežerou domácnost! | Pro ženy | Blesk.cz

Pozor, ať vám červi nesežerou domácnost!

19. ledna 2013 | 10:00

Máte kuchyň jako ze žurnálu a cídíte ji dvakrát týdně? I tak se k vám snadno může nastěhovat mol potravinový a jeho červi zaneřádí většinu sypkých potravin. Tenhle hnus si nejspíš přinesete z obchodu.

Jak ho poznáte

Mol potravinový (Ephestia kuehniella), jinak též zavíječ moučný, se často plete s molem šatním. Na rozdíl od něj má na křídlech tmavé skvrny, je dvakrát větší a najdete ho hlavně ve skříni potravinové. Nejvíc mu chutnají sypké potraviny jako je mouka, cukr, káva, ořechy, ale i těstoviny a cornflaky. Larvy najdete v potravinách, mola uvidíte poletovat po bytě a housenky mohou být zakuklené také v rozích potravinových skříněk.

Kde se bere

Zapomeňte na to, že jste si ho nějak vypěstovali. Domů si ho nejspíš přinesete, když si donesete napadenou potravinu. Proto se vyplatí hned všechno zkontrolovat a přesypat do průhledných a dobře uzavíratelných dóz. Nebo vám v teplejších dnech vletí do bytu, a to i do vyššího patra. Nejhorší je situace v panelácích, kde se přesouvají digestořemi a stoupačkami.Zbavit se ho je velmi obtížné.

červ
Jak na něj

Když máte podezření, nejprve zkontrolujte všechny potraviny. Napadené okamžitě vyhoďte do popelnice. Skříňky vykliďte, vyluxujte, vystříkejte třeba Biolitem nebo podobným prostředkem a pak vytřete. Ale smiřte se s tím, že najednou se parazita nezbavíte. Život zavíječe je tříměsíční, a tak máte pohromadě larvy i dospělé jedince. Vystříkat je hubícím sprejem zabere jen na čas. Málokdy se podaří najít všechny skrýše, a tak za čtrnáct dní máte doma další vylíhlou várku. Když chcete mít jistotu, je potřeba postřik opakovat každý týden nejméně čtvrt roku. U domů, kde jsou potravinové skříně propojené šachtami, vám pomohou jen specialisté, kteří zároveň ošetří všechny byty najednou.

Nejdůležitější je prevence

Nakupujte jen tolik potravin, kolik jich v dohledné době spotřebujete. Co domů přinesete, hned zkontrolujte a přesypte do průhledných a dobře uzavíratelných dóz. Čas od času zkontrolujte všechny zásoby a ukliďte špajz i potravinovou skříň.

Náš tip

Když si z obchodu donesete napadenou potravinu, reklamujte ji a chtějte zpátky peníze. Navíc pomůžete těm, kteří půjdou nakupovat po vás, protože je nejspíš „chycená“ celá várka.

Autor: toma