Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 19°C

Pozor, ať vám červi nesežerou domácnost!

19. ledna 2013 | 10:00

Máte kuchyň jako ze žurnálu a cídíte ji dvakrát týdně? I tak se k vám snadno může nastěhovat mol potravinový a jeho červi zaneřádí většinu sypkých potravin. Tenhle hnus si nejspíš přinesete z obchodu.

Jak ho poznáte

Mol potravinový (Ephestia kuehniella), jinak též zavíječ moučný, se často plete s molem šatním. Na rozdíl od něj má na křídlech tmavé skvrny, je dvakrát větší a najdete ho hlavně ve skříni potravinové. Nejvíc mu chutnají sypké potraviny jako je mouka, cukr, káva, ořechy, ale i těstoviny a cornflaky. Larvy najdete v potravinách, mola uvidíte poletovat po bytě a housenky mohou být zakuklené také v rozích potravinových skříněk.

Dóza s víkem Förvar ze skla a s víčkem z polypropylenového plastu s objemem 1,8 l. Můžete ji mýt v myčce. Ikea, 39 Kč
Autor: Ikea
Kde se bere

Zapomeňte na to, že jste si ho nějak vypěstovali. Domů si ho nejspíš přinesete, když si donesete napadenou potravinu. Proto se vyplatí hned všechno zkontrolovat a přesypat do průhledných a dobře uzavíratelných dóz. Nebo vám v teplejších dnech vletí do bytu, a to i do vyššího patra. Nejhorší je situace v panelácích, kde se přesouvají digestořemi a stoupačkami.Zbavit se ho je velmi obtížné.

červ
Autor: Shutterstock.com
Jak na něj

Když máte podezření, nejprve zkontrolujte všechny potraviny. Napadené okamžitě vyhoďte do popelnice. Skříňky vykliďte, vyluxujte, vystříkejte třeba Biolitem nebo podobným prostředkem a pak vytřete. Ale smiřte se s tím, že najednou se parazita nezbavíte. Život zavíječe je tříměsíční, a tak máte pohromadě larvy i dospělé jedince. Vystříkat je hubícím sprejem zabere jen na čas. Málokdy se podaří najít všechny skrýše, a tak za čtrnáct dní máte doma další vylíhlou várku. Když chcete mít jistotu, je potřeba postřik opakovat každý týden nejméně čtvrt roku. U domů, kde jsou potravinové skříně propojené šachtami, vám pomohou jen specialisté, kteří zároveň ošetří všechny byty najednou.

Transparentní litrová dóza Krus s víčkem a oddělovačem na dva až tři druhy potravin. Akrylový plast, ABS plast, syntetická guma. Můžete ji mýt v myčce. Ikea, 99 Kč
Autor: Ikea
Nejdůležitější je prevence

Nakupujte jen tolik potravin, kolik jich v dohledné době spotřebujete. Co domů přinesete, hned zkontrolujte a přesypte do průhledných a dobře uzavíratelných dóz. Čas od času zkontrolujte všechny zásoby a ukliďte špajz i potravinovou skříň.

Náš tip

Když si z obchodu donesete napadenou potravinu, reklamujte ji a chtějte zpátky peníze. Navíc pomůžete těm, kteří půjdou nakupovat po vás, protože je nejspíš „chycená“ celá várka.

Autor: toma
Video se připravuje ...