Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vedro útočí! Postavte si bazén na poslední chvíli, už zítra se můžete koupat

17. července 2013 | 13:00

Léto je konečně tady, teplota leze nemilosrdně nahoru a vy byste tak rádi nějaké ochlazení? Tak si pořiďte jednoduchý nadzemní bazén. Až vás přestane bavit, jednoduše ho vypustíte a uklidíte.

Bazény na zahradě už dávno není otázkou luxusu. Jednoduché nadzemní plastové a nafukovací vám udělají stejnou službu jako ty luxusní a vyjdou jen na zlomek ceny. Navíc je s nimi jen zlomek starostí a postavit i napustit ho můžete ze dne na den.
Především v létě je jejich nabídka opravdu široká a záleží jen na vás, který se vám bude hodit.

V rychlosti postavení vedou plastové bazény s vrchním nafukovacím prstencem, které se samy postaví, jak do nich postupně přitéká voda. Další možností jsou jednoduché montované bazény.

Pro ty hovoří větší hloubka objem vody.
Modely nadzemních bazénů mají kruhový nebo oválný tvar a oproti zapuštěným bazénům jsou praktické zejména proto, že jsou mobilní, na údržbu nepříliš náročné a dají se po sezoně snadno uklidit do sklepa nebo garáže.

Kam s ním?
Vymýšlet si dokonalé aranžmá můžete jen do té míry, co vám prostorové dispozice domu a zahrady dovolí. Ideální poloha je na jižní nebo jihovýchodní straně od domu. Ale pozor na stromy a keře. Nejenže mohou vrhat stín, ale také z nich budou padat jehličí, listí a pyl. To všechny pak musíte z bazénu pracně uklízet.

Využijte slunce
Mít bazén na sluneční straně má hned dvě výhody. Za prvé se u něj pěkně opálíte a za druhé se nabízí využití sluneční energie pro ohřev vody. Osvědčily se především jednoduché solární panely nebo absorbéry solární energie, které je možné využít k přitápění vody v bazénu i ohřevu teplé užitkové vody například na sprchování.

Bazén potěší hlavně děti
Autor: Shutterstock.com

Čistá voda
I malý plastový bazén vám bude dobře sloužit jen tehdy, když v něm bude čistá voda.  Ty nejmenší nejsou vybaveny filtrací, ale dá se v nich pravidelně dávkovat bazénová chemie a čistit je můžete sběrací síťkou. U těch větších už filtrace bývá. Jen ji nesmíte zapomenout pravidelně pouštět.

Čistí za vás
U větších bazénů se dají pořídit pomocníci na úklid – bazénové vysavače, které se připojují k filtraci. Pro nadzemní bazény jsou vhodné mechanické a poloautomatické vysavače, jejichž instalace i obsluha je velmi rychlá. Vysavač si nejdříve změří plochu bazénu a poté sám začne čistit dno a stěny. Vy nemusíte dělat nic, pouze po skončení čištění vyměnit filtr.

Chůvička pro děti
Každého napadne, že dítě a bazén by mělo znamenat velkou ostražitost. „Hitem poslední doby se stala velmi užitečná bazénová chůvička, která při dohledu hodně pomůže, říká Jiří Orlíček z OBI Frýdek Místek. „ Dítě má na ruce náramek, a když se dostane do vody, nebo překročí nastavenou vzdálenost (od 5 do 50 m), ozve se alarm.“

Další dobré rady na zahradu, velkou přílohu zavařování nakyselo a atlas hub najdete v tištěném červencovém měsíčníku Blesk Hobby.
Blesk Hobby
Autor: Archiv redakce

Autor: toma