Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zazimujte balkonovky, je nejvyšší čas!

Mnoho lidí nedá dopustit na zavěšenou voňavou květinovou nádheru.
29. října 2009 | 08:46

Chladné noci jsou tady a první mrazíky na sebe nenechají dlouho čekat. Květiny, které celé léto zdobily vaše okna, balkony, terasy nebo zídky, postupně odnášíte domů, ale co s nimi dál? Poradíme vám!

Rostliny v nádobách, včetně oblíbených begonii, pelargonií, fuchsií a dalších, by v našich klimatických podmínkách v zimě zmrzly. Oblíbené obaly z netkané textilie se používají hlavně na keře a citlivé trvalky, pro balkonovky nemají význam. Proto jim musíte podle nároků jednotlivých druhů najít vhodné místo, kde ve zdraví přečkají do jara.

Pro přezimování muškátů vybírejte co nejsvětlejší místo.
Autor: Ludmila Dušková

Postarejte se o pelargonie
Určitě jste je už přestali přihnojovat a mírně omezili zálivku. Jakmile se venkovní teploty dostanou k 5 °C, přestěhujte je domů. V této době můžete také odebrat vrcholové řízky.
Pro přezimování jsou nejvhodnější světlé, vzdušné a přiměřeně vlhké prostory. Důležité? Teplota musí být stálá, bez velkých výkyvů mezi dnem a nocí. Přezimujte jen zdravé pelargonie, které zakraťte minimálně o dvě třetiny délky. Během zimy výrazně omezte zálivku: při teplotě 5 °C stačí rostlinu zalít asi jednou za měsíc. Důležité je také odstraňování zaschlých listů a kypření půdy.

Myslete i na surfinie a begonie
V posledních letech se surfinie pěstují stále více a zatlačují do pozadí petunie. Na rozdíl od nich totiž surfinie poměrně dobře přezimují. Podmínkou je ale zakrácení rostlin o polovinu a umístění ve světlé chodbě, zimní zahradě nebo na verandě. Výhony znovu zakraťte v únoru, kdy rostliny začnou nasazovat nové. Od března je pak postupně otužujte a přihnojujte.
A begonie? Dobře přezimují v rašelině nebo hoblinách. Zkontrolujte však hlízy, musí být zdravé, pevné, bez známek hniloby. Většina begonií při správném přezimování vydrží i řadu let! Begonie přestěhujte domů po přemrznutí listů. Hlízy očistěte od zbytků zeminy, odstraňte stonky a poklaďte je vedle sebe do rašeliny v nízké bedýnce, aby se navzájem nedotýkaly. Bedýnky uložte do sklepa a jednou za měsíc hlízy roste.

Stejně tak i muškáty.
Autor: Ludmila Dušková

ZIMNÍ SPÁNEK

Druh rostliny

Místo přezimování

Doporučená teplota

Pelargonie

Chladné a světlé místo

3 až 15 °C

Begonie

Sklep

3 až 8 ºC

Surfinie

Zimní zahrada, veranda, zasklený balkon

8 až 15 °C

Durmany

V polostínu: schodiště, chodby

8 až 12 °C

Fuchsie

Světlé chodby, verandy

4 až 13 °C

Autor: Ludmila Dušková