Sobota 28. září 2024
Oblačno, déšť 17°C

Zahrada v lednu

6. ledna 2009 | 11:18

Chcete, aby vaši zahrádku v letních měsících všichni obdivovali? Pak se o to musíte postarat právě teď, v zimě. Co tedy musíte v lednu na zahrádce udělat?

Nastal čas pro výsevy celeru. Potřebujete velmi jemný substrát, misku a osivo. Nejčastější chyba, které se pěstitelé dopouštějí, je hloubka výsevu – drobná semínka vysévejte na povrch a lehce je zasypte zeminou. Semena klíčí kolem 20 dní při teplotě 20 ºC, zalévejte je pravidelně.

Nastal čas pro výsevy celeru.
Autor: Ludmila Dušková

V ovocné části zahrady můžete začít řezat jádroviny (pozor! nikoliv peckoviny). Řez lze provádět i při teplotách mírně pod bodem mrazu, maximálně však do –5 ºC. Pamatujte, že mírný řez podporuje růst plodonosného obrostu, kdežto silný řez růst dřeva.

V ovocné části zahrady můžete začít řezat jádroviny.
Autor: Ludmila Dušková

Seřezávejte a zmlazujte příliš vytáhlé živé ploty, ale rozhodně v tuto dobu neprořezávejte okrasné dřeviny a keře s časným kvetením, které mají vyvinuté květní pupeny už z léta. STOP tedy platí pro zlatici, šeřík, štědřenec, slivoně, lýkovec, mandloň, okrasnou jabloň...



Sníh je v přírodě blahodárný a přináší vláhu nejen zahradním kulturám, ale i lesním dřevinám. Z cestiček ho přihazujte na trávník, ke stromům a keřům. Za nedostatku sněhu a při zmírnění mrazů zalijte stále zelené dřeviny, jehličnany i listnáče.

Sníh je v přírodě blahodárný a přináší vláhu nejen zahradním kulturám, ale i lesním dřevinám.
Autor: Ludmila Dušková

Zeleninu a brambory uskladněné ve sklepě pravidelně kontrolujte. Skladujete je v písku? Musí být dostatečně vlhký. Pokud je příliš suchý, vyplatí se nepatrné navlhčení, tak aby se voda nedostala na zeleninu. Mohly by se začít rychle šířit houbové choroby.

Zeleninu a brambory uskladněné ve sklepě pravidelně kontrolujte.
Autor: Ludmila Dušková

Muškáty a fuchsie, které přechováváte přes zimu ve světlém sklepě, potřebují dostatek vzduchu a čistotu. Rostliny během zimy ztratí většinu listů; odstraňte je dřív, než začnou zahnívat. Větve zatím nezkracujte, výjimkou tvoří pouze ty, které jsou napadené houbovými chorobami.

Fuchsie, které přechováváte přes zimu ve světlém sklepě, potřebují dostatek vzduchu a čistotu.
Autor: Ludmila Dušková

Dvouletka štětka soukenická (Dipsacus sativus) se pěstuje jako dekorativní rostlina. Ale často ji můžete vidět i v přírodě. Díky svým rozměrům (dorůstá až do 2 m) je nápadná především v zimě a i teď se dá využít do suchých vazeb.

Dvouletka štětka soukenická (Dipsacus sativus) se pěstuje jako dekorativní rostlina.
Autor: Ludmila Dušková

Odstraňte všechny listy a plody, které ještě visí na stromech. Obvykle v nich přezimují zimní škůdci. Nejčastěji se setkáte s kuklami běláska ovocného a housenkami bekyně zlatořitné – právě jejich hnízda jsou velmi nápadná, skládají se z několika listů spojených vlákny. Nejspolehlivější likvidace? Mechanický sběr.

Odstraňte všechny listy a plody, které ještě visí na stromech.
Autor: Ludmila Dušková

Autor: Ludmila Dušková