Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kam na víkend: Design, zelené pivo nebo módní akce sezony

16. března 2017 | 16:00

Móda a design budou mít tento víkend zelenou. Bude probíhat další Mercedes Benz Prague Fashion Week a na náměstí Václava Havla se to bude hemžit českým designem. Irové slaví svůj svátek sv. Patrika, takže bude i veselo. Tady jsou nej akce v Praze tento víkend. 

Dyzajn market

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

Dyzajn market pro jaro se bude poprvé konat nejen na náměstí Václava Havla, ale také v sousední Provozní budově Národního divadla. V jejím přízemí budou umístěni ti designéři, kteří jsou u nás považováni za ty nejlepší. Čtyři z nich jsou dokonce nominováni na Czech Grand Design: grafické studio Take Take Take, šperkař Hanuš Lamr, šperkařka Eliška Lhotská a designérská skupina Lípa. “Jak jenom nazvat tu budovu, to byla nejčastější otázka v našem týmu. Už delší dobu je naším snem rozšířit Dyzajn market právě sem. A tento sen se nám splní 18. a 19. března během jarního Dyzajn marketu. Oficiální název je Provozní budova Národního divadla, ale to se nám používat moc nechce,” přibližuje situaci Olga Velíšková, hlavní koordinátorka akce. "Sekci jsme nakonec nazvali Topdyzajn. Pokud se chcete seznámit s tvorbou 15 designérů vybraných právě do této sekce, stavte se na Dyzajn marketu pro jaro tento víkend. Několik designérů z této sekce jste ještě neměli možnost vidět zdarma na žádné jiné akci." Více info zde.


MBPFW

Video se připravuje ...
Zuzana Veselá focení módní kolekce • VIDEO: Gabi Rohrichová

Tato módní událost sezony se odehraje tentokrát v jednom z pater nákupního domu Kotva. Během víkendu, ale i v dalších dnech příštího týdne se na molech vystřídají modely našich předních návrhářů. Březnová edice Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku (MBPFW) představí mimo jiné vůbec první přehlídku vysoké krejčoviny, tzv. haute couture, v České republice, a to v rámci druhého exkluzivního benefičního večera. Během čtyř přehlídkových dnů – od soboty 18. do úterý 21. března – svou tvorbu v Kotvě předvede 15 vrcholných osobností současné české oděvní scény. Všichni designéři premiérově představí své kolekce na sezonu podzim/zima 2017. MBPFW však během přehlídky 19. března v 17 h uvede na scénu také čtyři nové talenty – finalisty soutěže VAN GRAAF Junior Talent 2017, kterými se stali: Michaela Hriňová, Lukáš Krnáč, Zoltán Tóth a Adam Kost. V rámci soutěže se budou začínající tvůrci do 26 let ucházet o finanční odměnu ve výši 50 tisíc korun, odbornou podporu ze strany MBPFW a možnost samostatné přehlídky v rámci podzimní edice MBPFW. Více o programu zde. 

Cestovatelský festival Kolem světa

Autor: Profimedia.cz

Festival i letos přichází s bohatým programem, který dává prostor nejen nadšencům pro cestování, fotografům, dobrodruhům, ale také milovníkům exotické kultury, tance, kulinářských specialit z celého světa i vyznavačům netradičních způsobů cestování.
V pěti sálech se během celého víkendu představí 70 cestovatelů se svými poutavými projekcemi ze zemí z celého světa. Chybět nebudou oblíbené destinace, jako jsou Nový Zéland, Kanada, Peru či USA, ale ani cestovatelské perličky, jako jsou třeba Arménie, Bolívie nebo Siberut.
EXOTIC FOOD COURT nabídne návštěvníkům speciality z celého světa. Nebudou chybět lahůdky z Vietnamu, Indonésie, Afriky, Arménie, Kavkazu, Srí Lanky, Indie aj.
Festival nabízí ještě mnohem víc, vše zjistíte zde.

Den sv. Patrika

Autor: facebook

Zapište si do diáře datum 17. března! V ten den totiž vypukne oslava Dne svatého Patrika, jakou Praha ještě nezažila. Těšte se na světelnou show v centru Prahy, párty přímo na Vltavě, vířivky pod širým nebem, zpívajícího vousáče, opékání buřtů v centru města, pop-up bary s výjimečnou whiskey, ale třeba také na výstavy, promítání filmů nebo irskou gastronomii! Akce bude probíhat na několika místech v Praze. Budou to opět obchodní centrum Kotva, Jatka 78 v Holešovicích nebo Tančící dům. To, jak vše proběhne, a podrobný program si můžete prostudovat zde. 

Den vody

Autor: facebook

V rámci oslav Světového dne vody se stejně jako v předchozích letech otevře veřejnosti atraktivní Muzeum pražského vodárenství. Muzeum bude zpřístupněno v sobotu 18. 3. a v neděli 19. 3., vždy od 9.30 do 16.30 hodin.
Vstup v uvedené termíny je zdarma, v sobotu od 15.00 hodin se v prostorách muzea navíc uskuteční přednáška egyptologa a archeologa Miroslava Bárty s názvem Voda a civilizace. Muzeum pražského vodárenství se nachází v Praze-Podolí v budově vodárny.

Food truck show

Autor: facebook

Setkání restaurací na čtyřech kolech, tzv. food trucků, se uskuteční 18. 3. 2017 na smíchovské náplavce v Praze. Budete si moci ochutnat speciality od jednotlivých účastníků, ale také budete moci obdivovat nápaditost a kreativitu jednotlivých food trucků, s nimiž jsou postaveny a vyzdobeny.
Historie občerstvení na čtyřech kolech se datuje v Americe již od roku 1872, kdy bylo jídlo podáváno z vozu taženého koňmi. Kromě klasických food trucků z Maďarska, Belgie, Slovenska, Itálie či Polska zde budou také k vidění občerstvovací tříkolky, rikši, přívěsy, obří grily či polní kuchyně. Pokud počasí dovolí a silnice budou bez soli, můžou se návštěvníci těšit také na přehlídku amerických aut a veteránů. Součástí show bude také sprejování graffiti na jednu z dodávek.


Matějská pouť

Autor: Eva Fornálová

Pokud budete v Praze – ať už s dětmi nebo bez nich – zajděte na Matějskou pouť. Matějská pouť se koná v areálu Výstaviště Praha, kde na vás čekají tradiční i nové zahraniční atrakce. Pobavíte se na horské dráze, centrifuze, ve strašidelném zámku, domě smíchu, u střelnic, na kolotočích, houpačkách, skákacích hradech, houpacích lodích nebo na lochnesce.
Mezi nejznámější atrakce patří rodinná horská dráha, obří ruské kolo, trojpatrový strašidelný zámek, dům smíchu, řetízkový kolotoč vysoký 50 metrů, bezpočet houpaček a skákacích hradů, staročeská střelnice či stále vyhledávané a oblíbené autodromy. Samozřejmě nechybějí stánky s rychlým občerstvením, obvyklým suvenýrem z Matějské pouti bývají orientální cukrovinky a perníková srdce.

 

 

 

 

Video se připravuje ...