Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jak zazářit jako hostitel? Zkuste pochoutky z vína.

19. září 2016 | 00:00
Prezentace klienta |

Víno již dávno není jen nápoj doplňující chutnou večeři. Čím dál častěji ho můžete nalézt jako přísadu v receptech mnoha kulinářských zemí. Francouzi, milovníci vína, jej přidávají skoro do každého svého pokrmu. Není víno jako víno. Jeho pečlivý a správný výběr je základem vašeho úspěchu.

Víno se díky své nezaměnitelné chuti a vůni stalo skvělým pomocníkem v moderní gastronomii. Nebojte se proto experimentovat a používat ho i ve vaší kuchyni. Obecně platí, že na tmavá masa se používá  červené maso a světlé maso či ryby se podlévají vínem bílým. Určitě by se také při přípravě jídla mělo použít víno jako jedna z prvních ingrediencí. Je také zbytečné používat vína archivní. Ale pozor! Příliš laciná vína mohou vaše jídlo totálně znehodnotit!

Jako inspiraci jsme pro vás přichystali několik receptů:

Paštika z drůbežích jater s prosciuttem

700 g drůbežích jater, 10 plátků šunky prosciutto, 70 g másla, 50 ml portského vína, 50 ml olivového oleje, 1 menší cibule, česnek dle chuti, větvička čerstvého rozmarýnu, sůl a pepř

Očištěná játra osolte, opepřete a orestujete na oleji s nadrobno krájenou cibulí, sekanými lístky rozmarýnu a česnekem. Přidejte víno, velmi krátce povařte, přidejte změklé máslo a rozmixujte dohladka – pro jemnou paštiku směs ještě propasírujte přes sítko. Dno a stěny šunkovaru vyložte plátky prosciutta tak, aby se na dně překrývaly. Šunkovar naplňte játrovou směsí, nahoře přeložte přesahujícími plátky šunky, uzavřete s použitím redukce, vložte do vodní lázně a při teplotě 85 °C povařte 30 minut. Stlačenou paštiku nechejte do druhého dne vychladit. Doporučujeme podávat s brusinkovým pyré, marmeládou apod.

Šunkovar
Autor: Tescoma
 

Ragú z divočáka

1 kg kančí kýty, 400 g loupaných rajčat, 250 ml červeného vína, 100 g cibule, 100 g mrkve, 50 ml olivového oleje, 50 g ovčího sýra, 5 stroužku česneku, lžíce červeného octu, 3 chilli papričky, 3 ančovičky, 3 sušená rajčata, 1 celá skořice, bobkový list, hřebíček, oregano, bazalka, šalvěj, sůl, mletý černý pepř

Očištěnou nastrouhanou cibuli a mrkev orestujte na olivovém oleji dozlatova. Přidejte nakrájenou kančí kýtu, osolte, opepřete a restujte dohněda. K orestovanému masu přidejte rajčata, bobkový list a zalijte červeným vínem. Přidejte nakrájené, jader zbavené chilli papričky, prolisovaný česnek, celou skořici, nakrájená sušená rajčata, ančovičky, oregano, bazalku, hřebíček, šalvěj, vinný ocet a na závěr ochuťte solí a pepřem. Vařte v tlakovém hrnci při vysokém tlaku cca 30 minut. Ragú je hotové, když většina tekutiny je absorbována masem. Vyberte skořici, hřebíček a bobkový list a posypte strouhaným sýrem. Můžete podávat s na másle opečenými krupicovými noky nebo karlovarským knedlíkem.

Tlakový hrnec
Autor: Tescoma
 

 

Jogurtový závin s jablky

250 g hladké mouky, 100 g másla, 100 ml bílého jogurtu, 1 lžíce bílého vína, špetka soli, nastrouhané piškoty, nastrouhaná jablka, rozinky, ořechy, cukr, skořice dle chuti.

Z mouky, másla, bílého jogurtu, bílého vína a špetky soli vypracujeme vláčné těsto. Zabalte a chvíli nechte odpočinout. Poté rozdělte na 2 části. Z každé vyválejte tenkou placku, posypte nastrouhanými piškoty, poklaďte jablky, podle chuti posypte rozinkami, cukrem, skořicí a ořechy. Stočte do závinu, potřete rozšlehaným vejcem a upečte.

Cukřenka
Autor: Tescoma

Naše tipyVáleček s nastavitelnou tloušťkou těsta DELÍCIA rozválí plát těsta na milimetr přesně a Sypací dóza na moučkový cukr DELÍCIA se postará o dokonale rovnoměrné posypání.

Ať už se letos pustíte do pečení cukroví podle osvědčených nebo nových receptů, TESCOMA formičky, vykrajovátka a další náčiní vám s jejich pečením pomůžou. Nakupte je výhodně za akční ceny!

Autor: Tescoma

Video se připravuje ...