Neděle 3. března 2024
Svátek slaví Kamil, zítra Stela
Oblačno 11°C

Praktický rádce: Jak si vybrat dobrou italskou restauraci v Čechách

Není restaurace jako restaurace.
1. března 2014 | 09:00

Připravte se na to, že to bude dlouhé pátrání, někdy možná vyčerpávající a nudné. Naše redaktorka si to prožila na vlastní kůži.

Mně se při mém pátrání staly nejrůznější věci. Když opomenu podniky, kde podávaly pizzu s ananasem nebo měli v jídelním lístku napsáno "Vrtule s boloňskou omáčkou", často se mi stalo, že jsem z restaurace odcházela hladová a navíc naštvaná. Jedna historka mluví za vše - shodou náhod jsem se ocitla v restauraci, která měla v názvu Pizzeria e ristorante.

"Máte spaghetti carbonara?" zeptala jsem se rovnou čísníka. "Ano," odpověděl. I tak jsem neměla důvěru a zdůraznila jsem mu, že bych je chtěla na skutečně italský způsob, tedy bez smetany a s čerstvě opečenou pancettou. "Je to možné?" "Ano," řekl zase. Na stole mi nakonec přistaly rozvařené špagety polité asi dvěma deci smetany s pěknou prorostlou anglickou slaninou na vrchu.

špagety
Autor: Profimedia.cz
Zavolala jsem si číšníka a jídlo vrátila s tím, že to není to, co jsem si objednala. Talíř bez řečí odnesl, ale žádnou další náhradu nepřinesl. Nu, vzala jsem ubrousek a napsala na něj v podstatě triviální recept na spaghetti carbonara (se žloutkem, parmazánem a italskou slaninkou). "Pošlete šéfkuchaři prosím," požádala jsem v té chvíli už dost opruzelou obsluhu.

Pizza
Autor: Shutterstock.com
A co následovalo? Nic! Ani omluva, ani vysvětlení. Číšník mi přinesl jen účet. "My prostě carbonara vaříme takhle. Musíme si italské recepty trochu upravovat na český způsob, zákazníkům to takto chutná....!" Na to není co dodat! Proč mají v popisu napsano Ristorante a ne téměř italská restaurace mi je záhadou.....

.... Ale každopádně tahle historka vám ve výběru té správné italské restaurace nepomůže. Nabízím rady, podle kterých poznáte, že vám bude chutnat a dostanete opravdu italské jídlo.

Většina česko-italských restaurací bohužel nabízí rozvařené těstoviny s nějakou velmi těžkou omáčkou, která má smetanový základ. Dostanete tam také salát s „italským dresinkem" - kdo ví, co to je?

Na veletrhu nebudou chybět ani nejrůznější tradiční italské pochoutky
Autor: profimedia.cz
Tady nejezte!

První výstražné znamení jsou většinou červeno-bílé a zelené barevné schéma dekorace nebo jídelního lístku. Čím více položek v jídelním lístku, tím hůř. Na klasickém italském menu sice mívají hodně druhů pizz, ale zdaleka ne tolik jako v italsko-českých restauracích. A co se těstovin týče, jestli jich mají víc než deset druhů, otočte se na podpatku. A čeho se ještě vyvarovat (pokud máte opravdu rádi italskou kuchyni, tak jak se vaří v Itálii)?

  • Smažené Mozzarellové koule
  • Caesar salát
  • Těstoviny Alfredo
  • Pizza s čabajkou
  • Pizza s kuřecím masem
  • lasagne s kuřecím masem
  • vše, o u čeho je psáno posypané sýrem (jakým, proč..... aby to nebyl starý dobrý eidam:)))

Pizza
Autor: Shutterstock.com
Tady to vyzkoušejte!

Když v jídelním lístku objevíte následující položky:

  • Prosciutto e Melone
  • Insalata Caprese (s Mozzarellou di Bufala)
  • Saláty, které zahrnují čekanku, chřest nebo avokádo.
  • Čerstvé těstoviny (nejen klasické tvary, ale třeba tonnarelli, strozzapreti, paccheri)
  • Čerstvé mořské plody
  • Domáci gnocchi
  • Pizza z pece na dřevo
  • Grilované maso nebo kuře s rozmarýnem
  • Rozmanité toskánské sušenky podávané jako sladká tečka máčené do vin santo
  • Domácí sorbety
Autor: Alice Rossi
Video se připravuje ...