Mně se při mém pátrání staly nejrůznější věci. Když opomenu podniky, kde podávaly pizzu s ananasem nebo měli v jídelním lístku napsáno "Vrtule s boloňskou omáčkou", často se mi stalo, že jsem z restaurace odcházela hladová a navíc naštvaná. Jedna historka mluví za vše - shodou náhod jsem se ocitla v restauraci, která měla v názvu Pizzeria e ristorante.
"Máte spaghetti carbonara?" zeptala jsem se rovnou čísníka. "Ano," odpověděl. I tak jsem neměla důvěru a zdůraznila jsem mu, že bych je chtěla na skutečně italský způsob, tedy bez smetany a s čerstvě opečenou pancettou. "Je to možné?" "Ano," řekl zase. Na stole mi nakonec přistaly rozvařené špagety polité asi dvěma deci smetany s pěknou prorostlou anglickou slaninou na vrchu.
.... Ale každopádně tahle historka vám ve výběru té správné italské restaurace nepomůže. Nabízím rady, podle kterých poznáte, že vám bude chutnat a dostanete opravdu italské jídlo.
Většina česko-italských restaurací bohužel nabízí rozvařené těstoviny s nějakou velmi těžkou omáčkou, která má smetanový základ. Dostanete tam také salát s „italským dresinkem" - kdo ví, co to je?
Na veletrhu nebudou chybět ani nejrůznější tradiční italské pochoutky
Autor: profimedia.cz
Tady nejezte!
První výstražné znamení jsou většinou červeno-bílé a zelené barevné schéma dekorace nebo jídelního lístku. Čím více položek v jídelním lístku, tím hůř. Na klasickém italském menu sice mívají hodně druhů pizz, ale zdaleka ne tolik jako v italsko-českých restauracích. A co se těstovin týče, jestli jich mají víc než deset druhů, otočte se na podpatku. A čeho se ještě vyvarovat (pokud máte opravdu rádi italskou kuchyni, tak jak se vaří v Itálii)?
- Smažené Mozzarellové koule
- Caesar salát
- Těstoviny Alfredo
- Pizza s čabajkou
- Pizza s kuřecím masem
- lasagne s kuřecím masem
- vše, o u čeho je psáno posypané sýrem (jakým, proč..... aby to nebyl starý dobrý eidam:)))
Pizza
Autor: Shutterstock.com
Tady to vyzkoušejte!
Když v jídelním lístku objevíte následující položky:
- Prosciutto e Melone
- Insalata Caprese (s Mozzarellou di Bufala)
- Saláty, které zahrnují čekanku, chřest nebo avokádo.
- Čerstvé těstoviny (nejen klasické tvary, ale třeba tonnarelli, strozzapreti, paccheri)
- Čerstvé mořské plody
- Domáci gnocchi
- Pizza z pece na dřevo
- Grilované maso nebo kuře s rozmarýnem
- Rozmanité toskánské sušenky podávané jako sladká tečka máčené do vin santo
- Domácí sorbety