Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nebuďte v restauraci za "blbce"! Objednat si víno není věda

Nenechte se odradit rituálem ochutnávání. Není to žádná zkouška, tady nemůžete propadnout.
29. prosince 2013 | 08:00

Sedíte v luxusní restauraci a hledáte to pravé víno k hlavnímu chodu? Netrapte se zbytečně tím, že se v nabídce vinného lístku příliš neorientujete. Máme pro vás několik jednoduchých rad, jak zvládnout rituál objednávání vína.

Dnes už se nemusíte držet žádných striktních pravidel. Určité druhy bílého vína se dobře hodí k tmavému masu, a naopak jsou značky lehčího červeného, které jdou dobře k drůbeži a rybám. Přesto vzájemně sladit jídlo a víno může být někdy obtížné. Jak na to i bez větších znalostí?

Využijte sommeliéra

Pokud jste opravdu v dobré restauraci, pak by tam měli mít speciální číšníky pro víno. Ti by zároveň měli odpovídat za sestavování vinného lístku, takže ho dobře znají. Bez obav se na takového číšníka obraťte, od toho tam je. Co je pro vás nejdůležitější? Poskytněte mu cenovou relaci! A představu, jaký typ vína byste si přáli (sladší, lehčí…). Přednese vám nabídku, ke které byste se sami asi nedopracovali.

Růžové vín je ideální pití na horké letní dny i díky nižšímu obsahu alkoholu
Autor: profimedia.cz
Nebojte se, že zkomolíte název

Zkušený sommeliér už určitě slyšel těžko vyslovitelný název vína v mnoha podobách, a proto ani nad tou vaší nebude zbytečně přemýšlet. Pro vás platí, že je dobré zároveň ukázat víno na lístku, aby bylo jasné, jakou lahev myslíte.

Připijte si s kamarádkou na zdraví červeným vínem, opravdu vám prospívá.
Autor: profimedia.cz
Kontrolujte ročníky

Před otevřením vína zkontrolujte, jestli ročník na lahvi odpovídá údaji uvedenému na vinném lístku. Různé ročníky stejné značky mohou mít velice odlišnou kvalitu.

Sklenka vína denně prospívá zdraví.
Autor: profimedia.cz
Nenechte se odradit rituálem ochutnávání

Není to žádná zkouška, tady nemůžete propadnout. Je to příležitost zkontrolovat, jestli víno nezoxidovalo (to by bylo cítit po octu) nebo jestli korek nezačal tlít (cítili byste zatuchlou chuť). Když víno není dobré, dá se to poznat většinou hned. Můžete požádat číšníka, aby ochutnal taky. Personál vám zkažené víno rád vymění. A nemějte pocit, že musíte vínem před ochutnáváním kroužit, pokud si netroufáte. Když budete spokojeni, stačí říct pouze „děkuji“.

Autor: mac
Video se připravuje ...