Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

SOS pro zimní boty: Co s nimi než je uložíte k odpočinku

Zimní boty před jejich uložením důkladně vyčistěte.
27. února 2014 | 06:00

Ještě než svoje oblíbené kozačky a zimní boty uložíte k jarnímu spánku, budou potřebovat důkladné ošetření. Teď je ten správný čas zbavit je solných map, škrábanců a oděrek.

Jak uložit boty

Než svoje boty uložíte k odpočinku, důkladně je vyčistěte od veškerých nečistot, zaretušujte všechny škody napáchané za poslední období a jejich vnitřek vystříkejte antibakteriálním sprejem. Nakonec boty nakrémujte a vycpěte je papírem nebo novinami, aby se na nich nevytvořily sklady. Pak teprve je uložte do krabice.

Zbavte se solných map

I když letošní zima rozhodně nebyla tuhá a sněhu bylo tak málo, že posypové vozy snad nemusely ani vyjíždět, na vašich zimních botách se možná stejně objevily bílé solné mapy. Snadnou pomoc, jak se téhle škaredosti zbavit najdete v kuchyni. Smíchejte stejné množství vlažné vody a octa a v této směsi napočte měkký hadřík, kterým pak zlehka setřete solné mapy. Potom namočte měkký hadřík do čisté vlažné vody a boty jím ještě jednou otřete.

Kozačky jsou v zimním šatníku módní nezbytností
Autor: shutterstock.com
Zamaskujte škrábance

Udělali jste si na oblíbených kožených botách jemné škrábance, které rozhodně nelahodí vašemu oku? S jejich odstraněním vám pomůže olivový olej. Namočte do něj vatový tampon a jemně, malými krouživými pohyby jej vetřete do škrábance na předem očištěných botách. Kůže uvnitř škrábance díky tomu ztmavne a vada na kráse bude téměř neviditelná.

Odřené podpatky jsou faux pas

Odřené podpatky jsou opravdovým faux pas, jenže jak už poničené podpatky opravit? Jednoduché řešení najdete opět ve své domácnosti. Postačí vám k tomu obyčejná lékařská vazelína, kterou naneste na suchý hadřík a vetřete do škrábanců na podpatcích, které jste před tím důkladně zbavili zbytků špíny, bláta a také soli. Potom otřete čistým suchým hadříkem a máte hotovo.

Video se připravuje ...