Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

První pomoc pro kožené boty. Ochraňte je proti sněhu a soli!

2. února 2014 | 06:00

Sníh, mráz a slaná břečka vaší obuvi příliš nesvědčí. Pokud tedy chcete, aby vám boty vydržely jako nové i do příští zimy, věnujte jim trochu péče. Není to nic složitého!

1. Nepodceňte přípravu

Než vyjdete ven do sněhu a břečky, boty dobře ošetřete, prevence je stejně jako v mnoha jiných případech lepší než první pomoc. Důležité je vybrat správné prostředky pro daný materiál. Kožené boty si zaslouží kromě důkladné impregnace (dvě vrstvy nic nezkazí) také starý dobrý krém na boty. „Houbička“ ho nenahradí, a to zvlášť v zimě – sice boty obarví, ale to je asi tak vše. Kozačky z broušené kůže doporučujeme nechat v tomto počasí doma. Riziko, že materiál nachytá „mapy“, kterých se už nezbavíte, je vysoké.

2. Triky proti soli

Ne vždycky mokrý hadřík postačí. Když je tu riziko, že se na botách objeví mapy od soli, jsou tu speciální čistící prostředky. Stejně účinná je však i domácí "medicína". Vyčistíte je směsí vody a octa v poměru jedna ku jedné. Teprve dobře očištěné boty do sucha otřete a nechte důkladně vysušit.

Než vyjdete ven do sněhu a břečky, boty dobře ošetřete, prevence je stejně jako v mnoha jiných případech lepší než první pomoc.
Autor: Shutterstock.com
3. Na černé šmouhy pomůže soda

Drhnout je jen tak je zbytečné, navíc se tím kůže ničí. Zkuste to jemně – na vlhký hadřík naneste trochu jedlé sody a postižené místo zlehka otírejte. Když šmouha zmizí, otřete botu čistým vlhkým hadříkem.

4. Sušit, sušit, sušit

Hned jak přijdete domů, boty otřete vlhkým hadříkem, nečistota ze zimních chodníků jim nesvědčí. Než je znovu obujete, nechte je také pořádně vyschnout, protože vlhké boty se rychleji ničí. To znamená měnit boty, během noci totiž vyschnout nestačí. Pomůže tomu stará dobrá vychytávka s novinami nacpanými do špičky, pozor ale na přímý zdroj tepla, který zvlášť kůži nedělá dobře. Kůže pak tvrdne.

5. Dejte botám tvar

Kopyta a napínáky botám svědčí vždycky, ve studeném vlhkém počasí ale zvláště.

Autor: rah
Video se připravuje ...