Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

5 nejšílenějších věcí, které děláme ve spánku

  • Bojíte se usnout?
    6. ledna 2014 | 14:30

    Spánkové poruchy mohou člověku pěkně znepříjemnit život. Pokud nemůžete usnout a obracíte se na posteli jako palačinka, pořád můžete sáhnout do lékárničky a dát si prášek na spaní, který váš problém alespoň částečně vyřeší. Ovšem, pokud se v noci budíte a děláte věci, o kterých ráno nevíte, je to trochu horší, především pokud při takových toulkách riskujete vlastní život.

  • Náměsíčnost


    Spánek jako strašák
    Autor: Shutterstock.com
    Člověka, který se v noci budí a chodí třeba přes ulici do nonstopu nakupovat, můžete potkat, on vás pozdraví a jde dál. Když se s ním ráno bavíte a ptáte se, jestli je to normální, že chodí v noci nakupovat v pyžamu, tak na vás bude pravděpodobně hledět jako telátko na nová vrata a bude si říkat, že jeden z vás je jistě blázen, ale tomu, že jste to vy, nebudete chtít věřit. Přirozenější pro vás bude vysvětlit si to tak, že soused trochu přebral a cestu domů má trochu popletenou. Existují lidé, kteří ovšem nechodí pouze nakupovat, ale jdou i mnohem dál. Nejhorší je, pokud děsí lidi skokem pod koleje vlaků a podobně.

  • Noční jedení


    Muž si k jídlu nepotřebuje sednout, klidně ho sní ještě v lednici.
    Autor: profimedia.cz
    Existuje spousta lidí, kteří se v noci budí hlady a berou pak ledničku útokem. Někteří to dělají čistě vědomě, a ač se jim to příčí a nekoresponduje to ani za mák s jejich dietním plánem, nemohou si pomoci. Zkrátka a dobře je hladový či nenasytný žaludek pravidelně vytáhne z postele. Když jste si vědoma toho, že to děláte, je to jedna věc, ale teď si představte, že jsou i tací, kteří to dělají a nevědí o tom. Snadno se pak stane, že se ráno rozčilují, že jim v noci zase někdo snědl svačinku nebo oběd, který si večer připravili.

  • Plavání


    Strach usnout je hrozný
    Autor: Shutterstock.com
    Existují záznamy o lidech, kteří měli nutkání jít si v noci ve spánku zaplavat. Například v americkém Hampshiru se žena vydala plavat několikrát a dvakrát skončila v nemocnici s podchlazením. Je neuvěřitelné, jak lidský mozek funguje a že není schopen poznat, že je tělo v nebezpečí, když spí jako zařezané, přesto že plave v řece!

  • Sexsomnia


    Na nic si nepamatovat nahání hrůzu
    Autor: profimedia.cz
    To že se opijete do němoty a skončíte s někým v posteli a vůbec si nepamatujete, jestli došlo na sex nebo ne neznamená, že máte sexsomnii. Lidé s touto poruchou mají sex ze spaní a vůbec si to nepamatují, což občas může pěkně děsit jejich partnery. Na jednu stranu je zase dobré, když sex ve spánku provozují se svým partnerem. Existují totiž také záznamy o lidech, kteří během spánku vyhledávali sex s cizími partnery a to je mnohem nepříjemnější, že!

  • Řízení ve spaní


    Vstávání vám může připravit pěkné překvapení
    Autor: Shutterstock
    Pokud ve spaní sedne člověk za volant, nevěstí to samozřejmě nic dobrého, ovšem bohužel jsou i takové případy. Je šílené, že se v podstatě nedá nic dělat, postižený člověk nemůže ve spánku sám sebe kontrolovat a v policejních záznamech je mnohdy uvedeno, že si dotyčný vůbec nepamatoval, že by do automobilu nastoupil, natož ho sám řídil.

Klíčová slova:  spánek, porucha, koktejl, šílenost
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...