Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Velký adventní kalendář na každý den: 2.12. - Rozplánujte si předvánoční úklid

Než začnete zmateně pobíhat po bytě, uklidněte se tabulkou kvalitní čokolády, nalijte si dvojku vína, vezměte si na pomoc tužku a papír a ke každé místnosti si napište, co všechno chcete udělat.
2. prosince 2013 | 14:17

Každý rok se po hlavě vrháte do předvánočního úklidu a stresujete se, abyste všechno stihli včas vyčistit? Letos to udělejte jinak. Úklid si hned dnes den po dni naplánujte. A zapojte do něj tentokrát celou rodinu.

1. Plánování je prvním krokem k tomu, abyste si určila svoje priority. Než začnete zmateně pobíhat po bytě, uklidněte se tabulkou kvalitní čokolády, nalijte si dvojku vína, vezměte si na pomoc tužku a papír a ke každé místnosti si napište, co všechno chcete udělat (např. vyprat záclony, umýt sváteční sklo a porcelán, utřít prach z těžko dostupných míst apod.).

2. Seznamy vám pomohou určit, co je podstatné a čím ztrácíte čas. Vytvořte si každý den nebo týden žebříček věcí, které musíte udělat, od toho nejdůležitějšího po nejméně důležité. Udělejte si časový rozvrh, kdy a co dáte do pořádku. Někdo dává přednost velkému jednorázovému úklidu během jednoho dne či víkendu, další zase uklízení na pokračování. Nejlepší je si úkoly rozepsat den po dni.

Úklid
Autor: Shutterstock.com
Pozor! Nepřeceňujte své síly a časové možnosti! Budete se cítit lépe, když stihnete víc, než jste si naplánovali.

3. Zapojte do úklidu všechny členy rodiny. Každému napište, co bude mít za úkol, a seznam vyvěste třeba na lednici. Zadejte úkoly jednoznačně a bez možnosti odmlouvání. Při rozdělování práce ale nezapomeňte na fyzické možnosti jednotlivých členů rodiny, především menších dětí, a časové možnosti dospělých.

úklid kuchyně
Autor: Shutterstock.com
4. Nezapomínejte na zlaté pravidlo našich babiček. Při úklidu postupujte vždy seshora dolů a od oken ke dveřím. Díky téhle staletími ověřené metodě si nebudete prach a špínu přenášet na uklizená místa.

5. Než se pustíte do mytí oken, zvažte, jestli vám případná angína stojí za to. Stát na parapetu, máčet si ruce ve vodě a leštit okna, když venku mrzne, až praští, je peklo. Někdy je lepší jen vyprat závěsy a záclony, zvlášť když za okny zuří vánice. Když už se do mytí oken přece jen chcete pustit, pusťte se do toho v den, kdy vylete sluníčko. Práce vám půjde od ruky dvakrát rychleji.

Předvánoční úklid
Autor: profimedia.cz
6. Nenechte se vystresovat úklidovým šílenstvím. Ještě stále máte možnost povolat odborníky. Pokud máte pocit, že to nezvládnete, zkuste si letos prostě objednat úklidovou firmu. Profesionálové mají téměř vždy silnější a výkonnější stroje, ať jsou to vysavače, čističe nebo napařovače všeho druhu. Navíc svou práci dělají dnes a denně, takže až z vašeho bytu odejdou, bude se vše blýskat čistotou. A vy můžete klidně zajít s kamarádkou na masáž a pak na víno nebo s dětmi třeba do ZOO.

Video se připravuje ...