Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Adventní tradice: Rozkvetlé větvičky barborek vám provoní Vánoce

Barborka: Tradice i něžná dekorace
30. listopadu 2013 | 10:00

Zažeňte všechny zimní chmury a vydejte se tak jako naše babičky pro barborky. Do Vánoc krásně vykvetou. A ať už si na tradice potrpíte nebo ne, voňavá větvička ve váze vám udělá radost.

Podle tradice si pro "barborku" má žena či dívka dojít v předvečer 4. prosince, kdy má svátek Barbora. Do vázy se nejlépe hodí třešně, višně, slivoně a jabloně. Prostě ovocné stromy, které rostly na každé zahrádce. Z ostatních odrůd můžete zkusit sakury, forzýtii nebo šeřík. A když v okolí nejsou, tak se hodí i břízy a vrby.

Kde se vzala tradice

Proč si vlastně ženy pro větvičky chodily? V první řadě měla kvetoucí větvička v nejtemnější části roku přinést do domu trochu radosti a příslib dalšího jara. Přisuzovalo se jí i to, že do domu přináší bohatství.  Kdo by o to nestál? Dívky také věřily, že když větvičky vykvetou, dočkají se brzy, nejlépe do roka, ženicha.

Větvičky barborek ve váze krásně rozkvetou.
Autor: Profimedia.cz
Historicky má barborka tradici sahající až k pohanským časům. Řezání proutků v předvánočním čase bylo tak oblíbené, že se ho nepodařilo zakázat ani církvi. A tak udělala to nejrozumnější a přijala je za své.  Jen se podle ní do vázy dávaly třešně a višně jako symbol narození Krista.

Den sem, den tam

Může se stá, že vám do toho právě čtvrtého něco vleze a vy to nestihnete. Nevadí. Když to bude o pár dní později, nic se nestane. K prodlevě ve kvetení nedojde.  Zatímco my máme rádi teplíčko, vnitřky domů našich předků byly o pěkných pár stupňů chladnější.

448128:gallery:true:true

Aby květy vykvetly, bylo začátek prosince potřeba dodržet.  Ale v takových průměrných dvaadvaceti stupních se větvička dlouho pobízet nedá.

Na nůžky zapomeňte

Jak si větvičku nejlépe ufiknout? Potřebujete velmi ostrý a čistý nůž. Proč ne nůžky? Ty vám nedoporučujeme. Při stříhání větvičce stlačíte vodivá pletiva, a tak se jim bude hůř přijímat voda. Uříznutá větvička by měla putovat do odražené vody a na světlé místo, kde se k ní nedostane průvan. Radost vám bude dělat déle, kdy jí do vody přidáte výživu pro řezané květy, kterou koupíte v každém květinářství.

Autor: toma
Video se připravuje ...