Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Z obyčejného plotu klenot za milion! Díky geniálnímu nápadu

24. dubna 2020 | 06:00

Malování na ploty a zdi je spojováno s vandaly a chuligány, ale když se to dělá dobře, vdechne to život i do těch nejméně vábivých uliček. Třeba když někde probíhá stavba a všude kolem je ošklivý plot, který tam straší, dokud není stavba hotová... V Karlíně ovšem dostal někdo výborný nápad a právě takový plot nabídl několika známým malířům, ilustrátorům a fotografům, kteří z něho udělali umělecké dílo!

V karlínském areálu River City Prague najdete unikátní projekt. Z tamního stavebního plotu se stala galerie pod širým nebem, momentálně jediná otevřená výstava v Praze. Pokud se vydáte na procházku kolem plotu, užijete si pohled na díla předních českých fotografů, malířů a dalších autorů. Na plotě v tuhle chvíli vystavuje dvanáct umělců a dalších deset ještě přibude.

Všechna vystavená díla budou následně vydražena a výtěžek z aukce se vrátí zpět do Karlína. Vznikl tu totiž nový veřejně prospěšný spolk Hladové zdi, z.s., který se chystá peníze využít na podporu dalšího umění ve veřejném prostoru. „Snahou spolku je dostat umělecká díla s originální myšlenkou a poselstvím mezi agresivní reklamu nebo graffiti, které ve veřejném prostoru běžně vidíme,“ doplňuje Ondřej Klíma, předseda spolku Hladové zdi a kurátor výstavy.

Galerie nabízí unikátní kombinaci různých uměleckých stylů. Mezi prací známých street artistů (Tron - Michal Škapa, David Strauzz, Jan Miko, ZebOne nebo slovenský Mr.Irk - Martin Irk), jsou na plotě k vidění také fotografie (Václav Jirásek, Ivan Pinkava, Alžběta Jungrová, Kateřina Sýsová), obrazy (Pavel Brázda) a graffiti legendárního writera (Phoe). Své místo si na plotě našlo i dílo Vladimíra Strejčka, uznávaného ilustrátora a specialisty na tzv. sketchnoting (zachycování poznámek a myšlenek pomocí obrázků, symbolů, ikon v kombinaci s textem). V plánu je dostat na plot i kaligrafii a další umělecké směry.

Video se připravuje ...