Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Rakovina ji nezastavila na cestě za velkým snem: Porazila ji a stala se modelkou

28. července 2017 | 06:00

Ve 12 letech diagnostikovali mladé Američance Natalii Harissové rakovinu kostí. Nejenom touha po životě, ale také přání stát se modelkou, pomohla mladé dívce nemoc porazit. Dnes se Natalia prochází po přehlídkových molech a jedinou vzpomínkou na její nemoc je čtyřicentimetrová jizva.

Rodačka z New Yorku se před nedávnem objevila na módní přehlídce, kde odhalila i svou jizvu, podél které měla napsáno: Přežila rakovinu. „Má jizva ukazuje ostatním lidem, že můžete následovat své sny a ani navzdory situaci byste se neměli vzdávat. Pro mě taky neměla rakovina poslední slovo v mém životě,“ citoval modelku server britského listu The Sun.

S rakovinou nikdo nepočítal

Zdravotní problémy se u Harrisové objevily před devíti lety. Bolesti nohy rodiče ze začátku přisuzovali jejímu růstu. Vzhledem k tomu, že aktivně sportovala, hrála basketball, tancovala, jezdila na koni nebo lyžovala, rakovina byla tou poslední věcí, která by tehdy kohokoliv napadla. „Máma mě vzala k doktorovi, kde mi udělali rentgen a okamžitě zjistili, že mám nádor ve stehenní kosti. Nemohla jsem nohu vůbec zatěžovat ani chodit, protože jsem měla velmi křehké kosti, a kdyby se zlomily, hrozila mi amputace nohy,“ uvedla pro portál vivala.com.

Následoval rok a půl chemoterapií a operací, při kterých jí lékaři stehenní kost v pravé noze nahradili titanovou protézou. Dívka přitom celou dobu snila o tom, že z ní jednou bude modelka. Krátce před vypuknutím nemoci si totiž poprvé tohle povolání vyzkoušela  pózovala pro svou tetu, kostýmní designérku.

Učila se znovu chodit

Jednoho dne se dokonce přišla zeptat své lékařky s červenými botami na podpatku v ruce, zda je někdy bude moct nosit. "Pamatuju se, jak jsem se ptala mé operatérky, co mi noha dovolí dělat; co budu moct a co ne. Ona mi řekla, že chození po přehlídkových molech ani dlouhé stání není nejlepším nápadem. Ale když jsem řekla, že jsem pro to rozhodnutá, neprotestovala, jen řekla, abych byla opatrná."

V roce 2010 jí lékaři konečně oznámili, že je zdravá. Následovala ale ještě psychoterapie a Harrisová se musela naučit znovu chodit, protože během 18 měsíčního léčení trávila čas v nemocniční posteli nebo na invalidním vozíku. Přesto, že i dnes trpí bolestmi, kariéra modelky ji drží nad vodou. 

Autor: Zuzana Svobodová
Video se připravuje ...