Francouzský luxus
Francouzský sváteční stůl se pod tíhou jídla doslova prohýbá. Jako předkrm se podávají Foie gras, žabí stehýnka nebo šneci, jako hlavní chod přichází na řadu tradiční krocan plněný kaštanovou nádivkou s pečenými brambory. A jako dezert nesmí chybět Yule log, nebo-li čokoládové vánoční poleno.
Žabí stehýnka
Budete potřebovat:
20 ks žabích stehýnek
petrželka
sůl
mletý pepř
strouhanku
2 stroužky česneku
sádlo
máslo
Postup:
Žabí stehýnka pořádně properte ve studené vodě a osušte. Z obou stran osolte, opepřete a potřete prolisovaným česnekem. Na pánvi rozpalte sádlo a zprudka opékejte. Žabí stehýnka se podávají se sekanou petrželkou, opečenou strouhankou a polité horkým máslem.
Britské pochoutky
Britské svátky přinesou na stůl pečenou krůtu, vařenou kapustu, klobásky a brusinkovou omáčku. Vše je pak završeno tradičním pudinkem, nad jehož ingrediencemi zůstává rozum stát.
Vánoční pudink
Budete potřebovat:
600 g hovězího loje
450 g zkaramelizovaného cukru
120 g citronové kůry
120 g kandovaného ovoce
450 g strouhané housky
225 g prosévané mouky
45 g vajec (vážíme ve skořápce)
asi 0,5 l mléka
1 kávovou lžičku muškátového ořechu
200 ml koňaku
Postup:
Nejprve ušlehejte vejce s cukrem a do nich zapracujte všechny přísady a promíchejte. Směs nechte 18 hodin v chladu odležet a po této době přidejte koňak. Celou směs vlijte do předem připravené nádoby, vymazané tukem a v ní nechte pomalu vařit v páře 8 hodin. Pudink je dobré připravit s mnohadenním předstihem a v chladu vydrží až rok.
Skandinávská inspirace
Kdo by na norském vánočním stole čekal rybu, bude zklamán. Norové mají slavnostní tabuli plnou hlavně vepřového a jehněčího masa se zeleninou. Tradičním jídlem, které nesmí chybět v žádné domácnosti, je Ribbe, pečené vepřové břicho s kyselým zelím a vařeným bramborem.
Maďarské tradice
Jestli něco nesmí maďarům na vánoční tabuli chybět, pak je to zelí. Mezi oblíbené tradiční pokrmy patří Töltött kaposzta, tedy zelí plněné mletým masem, uzeninami a rýží.