Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

5 tipů pro zdravé grilování. Vyzkoušejte ověřené triky profesionálů

22. června 2012 | 11:42

Naučte se grilovat jako pravá profesionálka. Máme pro vás pár rad, jak neudělat chybu a překvapit své hosty zdravými a lákavými pokrmy plnými fantazie.

Dobrotám vonícím kouřem odolá jen málokterá z nás. Přinášíme vám ty nejlepší tipy, co dělat pro to, aby jídlo pokaždé skvěle vypadalo a ještě lépe chutnalo. Buďte kreativní, nechte se inspirovat zaručenými triky odborníků a předveďte naplno své kuchařské umění. Je to snadné, tak rozpalte gril a pravá letní party může začít!

5 tipů pro snadné a zdravé grilování

1. Před grilováním nikdy nezapomeňte maso naložit aspoň na několik hodin do marinády s olejem, bylinkami a kořením. Bude křehké a chutě i vůně koření se v něm krásně rozleží. Ale pozor! Před tím, než ho vložíte na gril, marinádu opatrně setřete, mohla by se totiž připalovat.

2. Grilovací rošt před každým použitím dobře očistěte navlhčeným hadříkem a ještě za studena potřete lehce olejem. Zabráníte tomu, aby se vám připravovaný pokrm nepřilepil k mřížce.

Pestrá zeleninová hnízdečka s mozzarellou
Autor: Meggle, archiv


3. Zelenina na grilu je přímo famózní! Zkuste cuketu, lilek, papriky, rajčata, kukuřici, cibuli, pórek nebo kedlubnu. Pro grilování zeleniny je nejlepší použít alobalovou misku, kterou položíte na rošt. Zeleninu předem nesolte a potřete ji slabou vrstvou oleje, aby se nepřilepila nebo nepřipálila.

4. Nikdy nepoužívejte máslo, snadno a rychle se přepaluje. Nejlíp vám poslouží kvalitní rostlinné oleje (slunečnicový, olivový), s výjimkou těch „extra panenských“, ty se hodí jen do studené kuchyně)

5. Skvělým lehkým dezertem je grilované ovoce, kterým oslníte nejednoho gurmána. Hrušky, banány, jablka, mango nebo ananas jsou na rošt přímo ideální. Ovoce marinujte v ovocné šťávě, ale vyzkoušet můžete i varianty s medem, rumem, vínem nebo likérem. Ovocné dobroty připravujte zvolna při mírnější teplotě.

Autor: sim, Klena
Video se připravuje ...