Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hrad Český Šternberk proslavily seriál Arabela i pohádka Anděl Páně

29. října 2020 | 06:00

Pohled na majestátní kamenný hrad tyčící se na skalnatém ostrohu nad řekou Sázavou nikdy neomrzí. A co teprve kdyby přes 770 let staré šlechtické sídlo začalo vyprávět! Třeba o svém zakladateli Zdeslavu z Divišova nebo o jeho potomcích, „pánech ze Sternberga“, v jejichž majetku je hrad dodnes. Chcete vědět, jak ke svému jménu přišel, proč u něj byla postavena „hladomorna“, co prozrazuje jeho unikátní sbírka mědirytin, jaké sochy zdobí okolí nebo od kdy se pyšní důmyslným vodovodním systémem?

Strohá vnější podoba středověkého hradu se za osm století prakticky nezměnila, stavební zásahy jeho vzhled poznamenaly jen nepatrně. V polovině 18. století byl v jeho sousedství postaven dvoukřídlý tzv. malý zámek, který uzavřel dolní nádvoří. Kolem jižní kulaté věže pak byla na zbytcích středověkých hradeb vybudována vyhlídková terasa a v roce 1829 kamenný most překlenul jižní obranný příkop.

Rozsáhlou a nákladnou proměnou prošly hradní interiéry – staré středověké komnaty se postupně proměnily v okázalé sály a salony panského sídla raného baroka. Trvale obývaným zámkem se stylovým mobiliářem a uměleckými sbírkami se sídlo stalo až na počátku 20. století. Následné politické zvraty ale jeho osudem zamíchaly – nejprve německé okupační úřady uvalily na šternberský majetek nucenou správu, roku 1949 byl hrad vyvlastněn a v roce 1992 se v rámci zákonných majetkových restitucí stal jeho majitelem Zdeněk Sternberg.

Romantická kulisa honosného kamenného sídla přitahuje kromě zájmu turistů i pozornost filmařů. Už v roce 1921 si ho vybral Jan Stanislav Kolár do svého dramatu Příchozí z temnot. Proslavil ho ale zejména seriál Arabela – v jednom ze zdejších sálů se ucházel čaroděj Rumburak o ruku princezny, tady prosila Xenie s Vilibaldem o novou televizi… Popularitu hradu přinesla i pohádka Jiřího Stracha Anděl Páně – na hradě Český Šternberk byla komůrka, kam služebná Dorotka tajně přivedla paličatého nešiku Petronela, nacházely se zde komnata hraběte Maxmiliána i chamtivé Francky nebo chodba s pavlačí, kde Dorka věšela jmelí. Ze zdejších hradeb také zdravil poddané král Valentin s královnou Alexandrou v romantických televizních pohádkách Zvonící meče a Zázračné meče.

Hrad Český Šternberk je přístupný celoročně, mimo sezonu po předchozím objednání. Návštěvníci mohou využít také komentovanou vycházku okolím hradu nebo speciální prohlídky nazvané Každodenní život na hradě za první republiky a Poznej rodové sídlo Sternbergů. Každoročně na podzim hrad nabízí víkend komentovaných hraných prohlídek Putování šternberskou historií. V zimě hradní pokoje ožijí předvánočním vyprávěním během Adventních prohlídek.

Podrobnosti jsou na www.hradceskysternberk.cz.

Více na www.centralbohemia.cz

Český Šternberk
Autor: Libor Sváček

Autor: red
Video se připravuje ...