Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na lyže do Nassfeldu: Z Rakouska a Itálie si bere to nejlepší, drink si objednáte česky

29. ledna 2019 | 06:00

Lyžování v Rakousku, drink v Itálii. Tak by se stručně dalo popsat rakouské lyžařské středisko Nassfeld, které si Češi velice oblíbili. Nemají ho zrovna kousek, leží přímo na hranicích s Itálií, ale i tak jim stojí za to sem vážit cestu. A my víme, proč. Například proto, že se může chlubit největším počtem hodin slunečního svitu v celých Alpách. 

Lyžování v Rakousku je požitek, jenže co se týče počasí, je tahle země trochu nevyzpytatelná. Proto mnozí lyžaři dávají přednost Itálii, kde je slunce větší zárukou. Jenže ta dálka!

My jsme objevili místo, kde najdete obojí - parádní sjezdovky i sluneční paprsky. Jmenuje se Nassfeld a leží na jihu rakouských Alp, v západních Korutanech. A vy tak během jedné dovolené můžete navštívit hned dvě země. Každá má co nabídnout.

Česky, prosím

Lyžařské středisko Nassfeld Češi milují. A není se čemu divit. Lyžovačka je tu opravdu parádní.
Autor: Falkensteiner Hotels & Residences

Někteří čeští lyžaři si ho zamilovali už dávno a je stále vyhledávanější. Budete se divit, ale češtinu či slovenštinu tu uslyšíte poměrně často. V hotelu Falkensteiner Sonnenalpe, kde jsme se ubytovali, tvoří například v zimě čeští a slovenští hosté až 25 procent veškeré klientely. A skvěle slovensky hovoří i manažer hotelu Philipp Meister. Nikdo by nehádal, že je rodilý Rakušan.

Jak sám říká, pro některé české turisty je toto velká výhoda. "V hotelu vždy najdou někoho, kdo jim rozumí a dokáže jim pomoci." A třeba starší ročníky, které jazyky tolik neovládají, to jistě ocení.

My jsme z toho byli lehce zmatení, pití jsme si nejprve objednávali v němčině či angličtině, načež nás personál upozornil, že můžeme hovořit naším mateřským jazykem. No, uznejte, to se vám v zahraničí často nestane. A musím říct, že je to velmi milé.

Pro rodiny s dětmi je Nassfeld značka ideál

Lyžařské středisko Nassfeld Češi milují. A není se čemu divit. Lyžovačka je tu opravdu parádní.
Autor: Falkensteiner Hotels & Residences
Ale zpět k Nassfeldu. Jak se sem dostanete? Cesta z Prahy trvá přibližně šest a půl hodiny. Prakticky celou cestu jedete po dálnici, ideální trasa je přes Linz a Salzburg. Sjedete před Villachem a dáte se na Hermagor a Tröpolach. Tady pozor, do vysněného cíle, tedy Nassfeldu, vás čeká strmé stoupání do ostrých serpentýn.

Pokud jedete s dětmi, kterým se dělá nevolno v autě, raději přibalte lék proti kinetóze. Možná si ho rádi zobnou i někteří dospělí. I část naší posádky žádala otevřít okýnko, aby se mohla nadýchat se čerstvého vzduchu. Jenže to, co nás čekalo nahoře, rozhodně stálo za to!

Zatímco dole v údolí nebyl prakticky žádný sníh, nahoře si člověk připadal jako v zasněženém království. Nassfeld jsme navštívili před Vánoci, což dojem zasněžené pohádky umocňovalo. A vám to můžu jen doporučit, místo tlačenic v obchodním centru si skvěle zalyžujete a předvánoční stres úplně vypustíte. K tomu drink na sjezdovce, tomu říkám značka ideál. 

Na sjezdovku jsme vyrazili hned ráno, abychom si užili čerstvý prašan a ranní manšestr. A byla to vážně parádní lyžovačka. Tohle lyžařské středisko nabízí přes sto kilometrů širokých, skěle upravených sjezdovek, které jsou vhodné i pro děti. Na rodiny s dětmi v Nassfeldu vůbec hodně myslí.

Pořádají tu pro ně různé zábavné programy, rodiče pak mohou využít hlídání (náš hotel byl opravdu velmi baby friendly) či lyžařskou školu. A pozor, jednodenní skipas mají děti do deset let za pouhých deset euro. Stačí říct heslo "Nassfeld Kids surprise Tageskarte"! Super nabídka, co říkáte? Skipas pro dospělého vyjde asi na 130 euro na tři dny.

Do kopců vás tu vyveze třicítka moderních vleků a lanovek. Dokonce tu najdete i tu nejdelší v celých rakouských Alpách - šest kilometrů dlouhou kabinovou lanovkou Millenium Express, která vede z Tröpolachu a jízda na vrchol trvá celých 17 minut. Za tu dobu se budete moci kochat krásou Korutan. Cestou vás čekají dvě zastavení.

Tohle musíte ochutnat!

Na druhé mezistanici se nachází Tressdorfer alm, kde můžete ochutnat domácí speciality. Na vrcholové stanici lanovky, která je ve výšce 1902 metrů, váš čekají další après-ski bary a také krásný výhled. Ještě lepší podívaná se vám ale naskytne z vyhlídky na protějším kopci Troghöhe ve výšce 2020 metrů. Také tam vede kabinová lanovka. Vy se tam dostanete pohodlně na lyžích.

Nassfeld navštěvují i rodiny s dětmi. Podmínky jsou tu pro ně ideální.
Autor: Falkensteiner Hotels & Residences

Když už jsme u těch restaurací, rozhodně musíte ochutnat korutanské speciality. My jsme navštívili restauraci Alpenhof Plattner, která se nachází kousek za nassfeldským kostelíkem a hraničním přechodem do Itálie. Rozhodně doporučujeme česnekovou krémovou polévku - kärntner knoblauchrahmsuppe, vařené hovězí maso - tafelspitz vom kärntner almochsen, či rakouskou specialitu - výborný kaspressknödel, což je vlastně placatý knedlík se sýrem vyrobený ze zbytků pečiva. Že to nezní příliš vábně? Ale chutná to skvěle. A lahodný mispel snaps jako šláftruňk. I když my jsme po téhle skvělé večeři spát ještě nešli. V sousední Itálii se konal večírek, takže jsme pěšky přešli hraniční přechod a dali si ještě pár drinků i italských sousedů. 

Autor: Gabriela Kolinová
Video se připravuje ...