Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Tel Aviv návštěvníky nadchne plážemi, zábavou pro děti, jídlem i architekturou

1. března 2019 | 06:00

Toužíte cestovat někam, kde jste ještě nebyli a kam nejezdí každý druhý, aniž byste kvůli tomu museli tomu museli vyrazit přes půlku světa? Máme pro vás jeden tip: zkuste Izrael, konkrétně Tel Aviv. Ale i jiná místa v této zemi stojí za návštěvu, ať už jde o starobylý Jeruzalém, přímořský Eilat a samozřejmě nesmíme zapomenout na Mrtvé moře. 

 Dovolená v Tel Avivu? Jistě, ať už s partnerem, kamarádkou nebo s rodinou s dětmi různého věku. Všichni si tu přijdou na své, protože tohle město je velmi pestré a zároveň má lidské rozměry, což z něj činí velice příjemné místo pro odpočinek. 

Izraelské druhé největší město svým návštěvníkům nabízí tři sta slunečních dnů v roce, přičemž ideální dobou pro dovolenou je období od března do května nebo podzim, ale ve skutečnosti se sám dá jezdit celý rok. Zimy jsou mírné a léta sice horká a vlhká, ale i tak snesitelná. Letecky to z Prahy do Tel Avivu trvá kolem čtyř hodin. 

Říkáte si, co byste asi tak týden dělali ve městě, které nemá ani půl milionu obyvatel? Nudit s rozhodně nebudete, spíše budete mít co dělat, abyste stihli všechny jako zajímavé části a užili si nefalšovanou atmosféru. Navíc spoustu nejzajímavějších věcí věcí díky velikosti města bez potíží zvládnete pěšky, což rozhodně doporučujeme. 

Rodičům trhy a kávu, dětem zábavný park

Tel Aviv, jehož název v překlad znamená Jarní pahorek, je mladé město, vzniklo v roce 1909. Ale jeho součástí se stala i malebná historická Jaffa - tohle přístavní město je považováno za jedno z nejstarších měst na světě vůbec. Zrekonstruovaná část města kontrastuje s ulicemi s původními arabskými neudržovanými domy a bezpočtem krámků, přetékajících nejrůznějšími věcmi. Uvidíte zde pravý bleší trh s neuvěřitelným množstvím bazarového zboží, starožitností i velmi kvalitních replik.

Milovníci architektury ocení zdejší muzeum Bauhaus, architektura tu totiž je velkým tématem. Na severu Tel Avivu stojí Bílé Město patřící na seznam světového dědictví organizace UNESCO - tvoří ho přes pět tisíc moderních budov inspirovaných Bauhausem a Le Corbusierem. Ve městě najdete i další lákavá muzea a galerie. 

Chcete spíše relaxovat? Jak si přejete, město leží na břehu Středozemního moře a jeho pláže jsou vyhlášené. Stejně jako zdejší kavárny a restaurace vůbec, včetně skvělých veganských. Zdejší gastronomie je rozhodně na vzestupu a platí to jak o klasických restauracích, tak o street foodu, který je kvalitní a přitom podstatně levnější. 

Mnohakilometrové pláže nabízejí úžasnou kombinaci slunce a zábavy a telavivská promenáda s mnoha hřišti je skvělým místem na procházky s dětmi, které se tu mohou do sytosti vylítat a zajezdit si na kole nebo koloběžce.

Děti nadchnete Safari Parkem v část Ramat Gan a mnohé z nich potěší i zdejší Luna Park. Krásný den můžete strávit v parku Jarkon – sbalte si s sebou piknikový koš a projeďte se na kole, na loďce nebo nechte děti jednoduše běhat, jak se jim zlíbí. Za návštěvu stojí i staré telavivské nádraží Ha Tachana s pestrou nabídkou různých aktivit. 

Tel Aviv lze považovat za bezpečné město, byť například letištní kontroly jsou hodně důkladné, ovšem právě  idíky tomu není třeba se v zemi bát. A až poznáte Tel Aviv, napříště se můžete vydat poznávat například Jeruzalém, přímořský Eilat nebo Mrtvé moře. Všude najdete kvalitní turistický servis. 

Autor: red
Video se připravuje ...