Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jižní Tyrolsko trochu jinak: Nechte se jím příjemně ovínit!

11. srpna 2018 | 06:00

Jižní Tyrolsko je pro většinu z nás jistě lákavou destinací na zimní radovánky, ale oblast Alto Adige má své kouzlo i v létě nebo na podzim. Pro milovníky sportovních aktivit, jako jsou pěší turistika, horolezectví nebo cyklistika, je to hotový ráj. Pokud jste ovšem ten typ, který se raději kochá se sklenkou výborného vína v ruce, jste tu také správně.

Na místních svazích se vínu opravdu daří a najdete tu spoustu malých i větších vinařů, kteří jsou na svá vína právem hrdí. Každoročně prezentuje více než šedesát z nich výsledky své práce na akci Alto Adige Wine Summit. Pokud jste milovníci vína, potom stojí za to poctít návštěvou třeba opatství Abbazia di Novacella ve Varně, které je velice malebné na pohled. A také zde řád augustiniánů kanovníků pěstuje a vyrábí skvělé víno. Rodinný klan se stará o vinařství Niklaserhof, kterému byste také měli věnovat svou pozornost, určitě vám buď sám majitel, nebo jeden z jeho synů dá rád okoštovat ze svých soudků.

Pro romantické duše
Jestliže jste romanticky založení a rádi si vychutnáte sklenku výborného vína v neopakovatelném prostředí, potom zavítejte na historickou farmu Seehof Keller, která leží nad jezerem Caldaro. V místní restauraci skvěle vaří a jídlo si vychutnáte přímo mezi vinicemi. Kde jinde byste potom měli strávit noc než v romantickém hotelu Turm? Ten má svou úžasnou historii. Dědeček majitele restaurace mnohdy ve svém hotelu ubytovával umělce, kteří mu platili svými díly. Hotelové stěny tak pokrývají nádherné obrazy, najdete tu úžasné sochy nebo exkluzivní kousky nábytku. Majitel je velice přátelský a je to skvělý kuchař, úžasné pokrmy ve zdejší restauraci vaří sám. V místním baru vám připraví gin-tonik rovnou na míru!

Legenda
Přímo z hotelu máte výhled na horu Schlern, která je velmi specifická nejen svým vzhledem, ale také tím, že se o ní říká, že na jejím vrcholu mívají slet čarodějnice při sabatech. Přilétávají na svých košťatech ze všech světových stran a společně zde "vaří" špatné počasí. Místní starousedlíci si ještě dobře pamatují na nešťastný příběh sedláka Honzy (Hansel) a hrozné bouřky – sedlák posvětil kulky do své zbraně svěcenou vodou a zastřelil jimi jednu z čarodějnic. Její pohled byl tak strašný, že sedlák se z úleku vzpamatoval až za mnoho let, zapomenout na události oné noci ale nedokázal nikdy.

Bolzano
Jestliže budete v této oblasti, potom byste neměli minout největší město Jižního Tyrolska Bolzano. Je to město s bohatou historií a kolem dokola se vzpínají horské vrcholy Dolomit. Nemůžete minout katedrálu Nanebevzetí Panny Marie nebo místní muzeum, kde najdete mumii Ötziho. Milovnice nákupů si tu také přijdou na své, najdou tu módní butiky, trhy s místními specialitami, jako jsou sýry nebo speck. Pokud vás pobíhání po městě zmůže, zajděte si na jídlo do restaurace Restaurant Vögele, která servíruje tradiční místní pokrmy, a rozhodně si dejte selekci plněných knedlíků.

Video se připravuje ...