Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nejromantičtější výlet? Koncert při východu slunce v italských Dolomitech

15. května 2018 | 06:00

Milujete vážnou hudbu? Milujete hory? Pak už jste určitě někdy v životě zažili svítání na vrcholcích hor. Jestli chcete tento zážitek ještě povýšit, jeďte na koncert při východu slunce v italských Dolomitech. Budete na něj do smrti vzpomínat

Violoncellista Mario Brunello je velmi zajímavý muž, se svým violoncellem cestuje po celém světě a kromě koncertu v okolí Trentina pořádá koncerty třeba i v Himalájích. Podívejte se na jeho Instagram a bude chtít vyrazit s ním. Stejně jako jsme to loni v létě udělali my.

Ubytovali jsme se v Madonně di Campiglio, známém výchozím bodě pro letní, ale hlavně samozřejmě zimní výlety. Na koncert jsme se ale vydali lanovkou, která nás vyvezla pod horský masiv s názvem Brenta. Měli jsme výhodu, že jsme se v chatě Rifugio Stoppani ve zhruba dvou a půl tisícnících metrech zabydleli již večer před koncertem. Ve vysoké výšce se sice nespí nejlépe, ale pořád jsme na tom byli lépe než ti, kdo si ráno, respektive v noci museli přispat, aby se na vrchol a následně na místo koncertu dostali. 

Na koncert pod širák

Celá akce je opravdu dokonale zorganizovaná, lanovka jezdí ještě před rozedněním za tmy a tak se několik stovek posluchačů vážné hudby dokáže přesunout i na místo vzdálené ještě hodinu cesty od lanovky ještě před východem slunce. Někteří si dokonce rovnou ustlali na místě konání koncertu.

Byl to nezapomenutelný zážitek, když se uprostřed hor plazil had turistů s baterkami, aby došli pod typický masiv Dolomitů a na rozložených karimatkách pozorovali umělce, jak s ještě zkřehlýma rukama ladí své nástroje, zejména pak ty smyčcové. Je zázrak, jak jim navzdory vlhkosti a změnám teploty ladilo!

Hasiči s basou na zádech

Nástroje si sem někteří přinesli na svých zádech, jiným pomáhali místní hasiči, kteří zde zjevně mají podobnou roli jako v Česku horská služba. Ti také za tmy pomáhali turistů při zdolávání komplikovanějšího terénu. Nicméně se nemusíte bát, zvládl by to každý, chce to je dobré boty a funkční oblečení.

Mario Brunello se v Dolomitech narodil, miluje je a také dokonale zná. Proto se každý rok se snaží najít nové a zajímavé místo pro koncert. To znamená, že nejenže hudbu přizpůsobí prostředí, ale také slunci. Jistě nebyla náhoda, že nejzvučnější tóny se rozezněly ve chvíli, kdy slunce vylezlo tak, že hora nad muzikanty a začala doslova zářit zlatým a růžovým východem slunce. V té době bylo kolem sedmé hodiny ranní.

Poslechli jsme si Johanna Sebastiana Bacha, Wolfgangha Mozarta a také Petra Iljiče Čajkovského a na konci nám všem trochu běhal mráz po zádech.

Zvuky Dolomit

Cesta zpět je pak ve znamení lehké euforie, hory se nám otevírají, ranní chlad vystřídá slunečný den a samozřejmě chuť na ranní kávu, která je v Itálii dokonalá i ve více než 2500 metrech. Festival Sounds of Dolomites tím pro nás skončil, ale při pohledu na letošní ročník program se nemůžu zbavit dojmu, že bych měla vyrazit zase.

Letos se festival koná od 30. července do 31. srpna. Na trek s Mario Brunllem a jeho kapelou se můžete vydat 6. července. Praktické informace jsou na webu www.trentino.com. Najdete tu jak tipy a n ubytování, tak program koncertů.

 

Autor: Markéta Grosmanová
Video se připravuje ...