Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Salzburg vás okouzlí v každé roční době!

5. listopadu 2016 | 06:00

Do Salzburgu jsem nejela s žádným očekáváním, v podstatě se tak snažím jezdit kamkoli, abych nebyla moc zklamaná. Myslím, že i kdyby moje představy byly nadstandardně vysoké, tak by mě Salzburg určitě uchvátil.

Tohle město dýchá historií, ale současně v něm narazíte i na moderní prvky, které jsou vkusně posazeny do časem ohlodaných kulis. Například obří zlatá koule stojící na náměstí přímo u lanovky vedoucí do pevnosti Hohensalzburg. Dílo se oficiálně jmenuje Sphaera, ale místní jí neřeknou jinak než Mozartkugel, tedy Mozartova koule. Přímo pod ní si můžete zahrát šachovou partii s tamními přeborníky.

Pokud se vydáte o kousek dál na náměstí Residenzplatz, natrefíte na velkou kašnu, v ní chrlí vodu Triton a pod ním se vzpínají čtyři koně. Tahle kašna je něčím zvláštní, říká se, že místní podle ní dovedou předpovídat počasí. Pokud totiž dopadá Tritonovi voda na záda, bude pršet, ale jestliže voda stéká na jeho břicho, bude pěkně. Mohu potvrdit, že jsme přijeli a bylo nádherné počasí, kašna předpovídala déšť a druhý den přišel.

Na stejném náměstí se nachází zvonkohra, která byla původně vyrobena pro kostel v Holandsku, ale jelikož shořel, dostala se právě do Salzburgu. Zvonkohra má v repertoáru Mozartovy melodie, které můžete slyšet každý den v sedm, jedenáct a osmnáct hodin. Každý den se nastavují jiné skladby, na náměstí najdete i seznam pro daný den.

Video se připravuje ...
Zvonkohra na náměstí hraje Mozartovy melodie • VIDEO: Gabriela Röhrichová

Pokud toužíte po opravdu úchvatném pohledu na celý Salzburg, vydejte se na Mnišskou horu. Na ní totiž leží Muzeum moderního umění, kde nasytíte nejen své po umění prahnoucí buňky, ale myslí tu i na vaše žaludky. V restauraci M32, která je součástí muzea, vám na terasu s bezkonkurenčním výhledem naservírují opravdové delikatesy.

Moje doporučení:
Zajděte si sem před západem slunce, protože jestliže ve vás dřímá alespoň kousek romantické duše, slunce zapadající za bílé historické budovy Salzburgu vám nahrne nostalgickou slzu dojetí do oka.

Pokud jste milovníci Mozarta, potom je jasné, že jeho rodný dům nemůžete vynechat. Bohužel stejně tak jako vy ho milují i davy dalších turistů, a jelikož jsou schodiště i domek dost neprostorné, bývá tu velká tlačenice. Mozartem žije celé město a řádně se na něm všichni přiživují a vymýšlejí všemožná spojení s touto ikonou.

Velice zajímavým konceptem je Večeře s Mozartem, při které jsou servírovány pokrmy, které se jedly v osmnáctém století, a mezi chody zní živá hudba Mozartových oper – Don Giovanni nebo Figaro. To celé se odehrává v sále nejstarší restaurace ve střední Evropě: Stiftskeller St. Peter.

Video se připravuje ...
Večeře při poslechu Mozartových melodií • VIDEO: Gabriela Röhrichová

Tip na výlet:
Objevování krás Salzburgu vám nějaký ten čas zabere, ale pokud máte rádi jízdu na kole a toužíte objevovat i okolí, jen pár kilometrů od centra se nachází vodní zámek Hellbrunn. Na ten se můžete dostat buď lodí a anglickým dvoupatrovým autobusem, nebo si můžete vypůjčit kolo a zajet si na zámek na kole. Je to pěkně po rovince, nic náročného, cesta je to příjemná a budete šlapat volným tempem půl hodinky.

Zámek sloužil především k pobavení a doporučuji zvolit na výlet spíš teplejší den. Renesanční klenot je od začátku raritou, jeho vodní hrátky fungují už čtyři sta let, a to stále na stejném principu a v nezměněné podobě. Je zde spousta fontán a vodotrysků, kterými průvodci rádi zkrápějí hlavy turistů, a proto se ze zámku ozývá každý den výskání a hlahol.

Video se připravuje ...
Originální vodou poháněné atrakce v zámku Hellbrunn • VIDEO: Gabriela Röhrichová

Ušetří vám peníze
Doporučuji pořídit si Salzburg kartu, kterou mají na recepci ve většině hotelů nebo v turistických informacích, ale můžete si ji pořídit i on-line. S kartou můžete zdarma využívat městskou dopravu, vstup do muzeí a atrakcí ve městě je také zdarma, můžete dostat slevu i na další akce pořádané ve městě. Jednodenní karta vyjde na dvacet čtyři eur, třídenní na třicet sedm.

Mozartovy koule – které jsou ty pravé?
Je to fenomén, který se proslavil po celém světě, ale není koule jako koule. Jen v Salzburgu narazíte na ty původní, které se vyrábějí ručně ve výrobně přímo v centru města. Rodinná firma Fürst je vyrábí již od roku 1890. Po úspěchu pralinky na světové výstavě v Paříži ji začali všichni salcburští cukráři kopírovat, Fürst si totiž zapomněl svůj sladký poklad patentovat. Po letech si vymohli právo užívat označení Originální salcburská koule. Má modrostříbrný obal s podobiznou Mozarta.

Ve městě najdete ještě kuličku s názvem Echte, což v překladu znamená pravá, v podobném balení, ale nenechte se zmást. Ta jediná ručně vyráběná lahůdka je pouze od Fürsta a musíte si pro ni zajet do Salzburgu, jinde není k dostání. Za jednu zaplatíte jeden a půl eura. Cena prý roste rok od roku a turisté jsou stále ochotni platit.

Video se připravuje ...