Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

12 tipů na prima víkend. Barokní ohňostroj, vinobraní i festival klaunů.

  • Co si o víkendu dopřát třeba trochu romantiky?
    19. září 2014 | 06:00

    Co podniknout o nadcházejícím víkendu? Vybrali jsme pro vás 10 zajímavých akcí, kde se budou bavit děti i dospělí.

  • Legendární Tour de burčák (Znojmo, 20.9.)


    Vinobraní
    Autor: archiv
    V sobotu se do Znojma sjedou všichni milovníci cyklistiky a burčáku, aby se zde zúčastnili unikátního cyklovýletu v nejzápadnější části vinařských stezek. Mezi 9. a 11. hodinou budou pro cyklisty na startovním místě v Louckém klášteře přichystány cykloklospeciality Cykloklubu Kučera (například preventivní prohlídka jízdních kol nebo výstava cyklistických kuriozit), cyklisté dostanou startovní pasy s mapkou a na výběr bude z různě dlouhých okruhů, vhodných jak pro náročné cyklisty, tak pro rodiny s dětmi a pěší. Trasy o délkách 20, 30 a 40 km povedou mimo jiné jednou z nejstarších vinic Evropy Šobesem, unikátním sklepním areálem Modré sklepy v Novém Šaldorfu-Sedlešovicích, sklepními uličkami v Hnanicích, Chvalovicích a Šatově, který je proslulý svými sklepními labyrinty z pískovce. Účastníci se v rámci cyklovýletu podívají i za hranice – jedna ze zastávek se totiž nachází v rakouském Unterretzbachu, kde se vyprahlí cyklisté mohou občerstvit ve vinařství Koller. Loučský klášter bude jak startovním, tak cílovým místem a po celý den v něm bude probíhat Burčákový den Znovínu Znojmo.
    Více zde

  • Výstava Igráčků (Boskovice, 18. 9. 2014 - 6. 1. 2015)

    Výstava Igráčků
    Autor: archiv
    Návštěvnicky úspěšná výstava „Fenomén IGRÁČEK“, která cestuje po muzeích v celé České republice, se až do počátku příštího roku usadí v Boskovicích. Netypickou expozici dnes už legendárních figurek budou moci všichni návštěvníci zhlédnout v Muzeu Boskovicka od 18. září 2014 do 6. ledna 2015.
    Vedle původních IGRÁČKŮ ze 70. a 80 let budou k vidění i nové figurky s moderními prvky a doplňky. Kromě toho se návštěvníci mohou těšit na netradiční vize designérů, zajímavosti z výroby figurky a připravena je i soutěž o hodnotné ceny. Více zde

  • Oktoberfest v Břevnovském klášteře (Praha, 20.9.)


    Vepřová žebírka na pivě
    Autor: Shutterstock.com
    Dobrá zpráva pro všechny milovníky piva - nejznámější německý svátek piva Oktoberfest se letos uskuteční také v Praze. Akci pořádá Česko-německá obchodní a průmyslová komora a Reprezentant Svobodného státu Bavorsko v ČR. V pořadí již druhý ročník Oktoberfestu ČNOPK se bude konat v sobotu 20. září od 12 do 22 hodin v předpolí Břevnovského kláštera v Praze 6. Těšit se můžete na originální bavorskou akci se stylovou bavorskou hudbou a specialitami dovezenými přímo z Bavorska, bavorské pivo v tuplácích a celodenní pestrý zábavný program. Pro děti je připraveno vystoupení kouzelníka a klauna, malování na obličej, nafukovací fotbalové hřiště a další atrakce. Všichni předem registrovaní účastníci (registrace na webu ČNOPK) a děti mají vstup zdarma.
    Registrace možná zde

  • Fresh Film Fest (Praha 17. 9. - 21.9.)

    Fresh Film Fest
    Autor: Fresh Film Fest
    Přes 90 celovečerních a krátkých snímků, které nejsou běžně v kinech k vidění, zajímavé filmové osobnosti od nás i ze zahraničí, a řadu doprovodných akcí nabídne program 11.
    ročníku mezinárodního filmového festivalu Fresh Film Fest. Přehlídka zaměřená na mladé tvůrce, debuty a studentskou tvorbu proběhne od 17. do 21. září v pražských kinech Světozor, Bio Oko, Kino 35 - Francouzský institut a také v Café Neustadt, klubu La Loca a v (A)VOID Floating Gallery. Dnes doporučujeme předpremiéru prvního dílu druhé řady seriálu Cirkus Bukowski a v sobotu si nenechte ujít mystický snímek Pod kůží, kde si se slavnou Scarlett Johanson zahrál i český herec Kryštof Hádek. Více informací a program naleznete zde

  • Barokní opera a ohňostroj (Český Krumlov - 19.- 21. 9.)


    Festival barokních umění
    Autor: Archiv
    V Zámeckém barokním divadle v Českém Krumlově již v pátek 19. září zazní novodobá premiéra barokní opery L´Ipermestra a to v plně scénickém zpracování za využití původních barokních kulis. Diváci budou mít možnost zažít představení ve stejných podmínkách, jako tomu bylo v 18. století – se zpěváky i orchestrem v dobových kostýmech, v obdobném osvětlení a na stejných jednoduchých lavicích. Opera je součástí letošního VII. ročníku Festivalu barokních umění a bude uvedena celkem třikrát – od 19. do 21. září. Návštěvníci festivalu mohou ocenit i další koncerty barokní hudby například v bývalé jezuitské koleji nebo v letohrádku Bellaria a rovněž slavnostní barokní iluminaci a barokní ohňostroj v zámecké zahradě. Více zde

  • Panenky Barbie jako významné dámy minulých století (Lány, 18. 9. - 16.11.)

    Výstava Barbie
    Autor: archiv
    Módu a významné dámy minulých století předvádí panenky typu Barbie.
    Paní Květuše Adámková sbírá panenky typu Barbie již více než 24 let a zároveň je také obléká podle skutečných historických postav, nebo filmových hrdinek. V Muzeu T. G. Masaryka v Lánech jich bude vystavovat 107. Mezi vystavovanými panenkami se setkáte například s Kleopatrou, Lucreziou Borgiou, Emou Destinovou, nebo třeba s hlavními hrdinkami filmů Hallo Dolly a My Fair Lady. Všechny oblečky jsou precizně vypracované, se spoustou doplňků jako spodničky, punčochy, rukavičky, deštníky, kabelky a klobouky. Více zde

  • Zažít město jinak (Praha 20.9.)


    Zažít město jinak
    Autor: Auto*Mat
    Tisíce Pražanů ve spolupráci s iniciativou Auto*Mat promění v sobotu 20. září své okolí v lepší místo pro život. V rámci 9. ročníku sousedské slavnosti Zažít město jinak utichne na desítkách míst automobilový provoz a všudypřítomná auta udělají místo pouličnímu životu, hudbě, divadlu, tvůrčím aktivitám a sousedskému setkávání.
    Sousedé a kolemjdoucí si tak mohou např. na ulici dopřát kávu či domácí štrůdl, posedět a pohovořit s přáteli či shlédnout místní divadlo. Možnosti aktivit jsou skutečně nevyčerpatelné – umělecká a hudební vystoupení, tematické workshopy, semináře, pikniky, aktivity pro děti apod. Více zde

  • Bzenecké krojované vinobraní (Bzenec, 19. a 20.9.)

    Září je měsíc, ve kterém vinaři sklízí zralé hrozny vinné révy.
    Autor: Profmedia.cz
    Vinařské slavnosti ve městě Bzenecké lipky, těšit se můžete na ochutnávky slováckých vín a burčáků na nádvoří zámku, ve sklepích i pod víchou. Vinařská slavnost v Bzenci, městě vyhlášeném díky vínu Bzenecká lipka, navazuje na jednu z nejstarších oslav svého druhu na Moravě. Návštěvník má možnost seznámit se v jejím průběhu s historickými tradicemi našich předků, zhlédnout zde mnohé pestré kroje Slovácka, uslyšet všudypřítomnou lidovou muziku četných hudců. Přehlídka domácích i zahraničních vín, průvod městem, přehlídka folkorních souborů a muzik a dalších, většinou folklórně zaměřených akcí. Více zde

  • MimeFest (Polička, 15. - 20.9.)


    MimeFest
    Autor: Archiv
    Pantomima není žádná nuda! Zapomeňte na klauny s červeným nosem. Moderní mimické divadlo vás ohromí. Česko se totiž konečně dočkalo velkého návratu pantomimy. To nejlepší z české i světové tvorby se představí na mezinárodní festivalu Pantomimy MIME FEST, který se koná od 15. do 20. září v Poličce.
    MIME FEST je jediný Mezinárodní festival pantomimy v Česku, jehož 3. ročník proběhne v září ve východočeské Poličce a v říjnu v Praze. V Poličce vystoupí mimové z Egypta, Ekvádoru a mnoha Evropských zemí spolu s českými umělci.
    Českou špičku bude reprezentovat například Bolek Polívka nebo mladí mimové ze souboru MIME PRAGUE či Mime Fatale. Mime Fest v Poličce nabídne přes 10 představení pro děti i dospělé, ale i speciální představení pro školy. Více zde

     

  • Hravý architekt 2014 – Děti na Hradě (Praha, 15. 9. – 12. 10. 2014, Pražský hrad)

    Hravý Architekt
    Autor: archiv
    V rámci výstavy Architecture Week Praha 2014 proběhne již druhý ročník mezinárodního výtvarně-architektonického projektu pro děti, Hravý architekt 2014.
    V krásných prostorách Jiřského kláštera na Pražském Hradě se ve dnech 15. 9. – 12. 10. 2014 představí vybrané práce dětí, které letos kreslily a malovaly na téma „architektonický detail“. Kromě dětí z České republiky se do letošního ročníku zapojily i děti ze Slovenska, Polska, Maďarska a Itálie. Více zde.

  • Saunování při svíčkách (Praha, 20.9.)


    Co si o víkendu dopřát třeba trochu romantiky?
    Autor: Aquapalace Praha
    Ačkoli je léto u konce, koupání se vzdávat nemusíte. Prodlužte si ho třeba v Aquapalce Praha. Tuto sobotu si například můžet v Saunovém světě a vodním světě užít romantiku za svitu svíček a doprovodu relaxační hudby. A navíc - speciální saunové ceremoniály pouze pro tuto akci.

  • Výstava fotografií „Pražské věže“ (Praha, 24. 7. – 30.9.)

    Pražské věže výstava
    Autor: NG Myslbek
    Nákupní galerie Myslbek ve spolupráci s Muzeem hl. města Prahy připravila výstavu fotografií na téma „Pražské věže“. Máte jedinečnou šanci prohlédnout si fotografie dokumentující takové skvosty, jako je Staroměstská a Malostranská mostecká věž a Prašná brána. Víte třeba, že Staroměstská mostecká věž patří k nejpůsobivějším gotickým dílům na světě? 

Klíčová slova:  kam na víkend, kam na výlet
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...