Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prožijte letní dovolenou v klidu: O děti se perfektně postarají v Baby Friendly hotelech!

Rodinná dovolená klade nároky nejen na rodiče, ale i na personál hotelů.
16. června 2014 | 00:00
Prezentace klienta |

Letní dovolená s malým dítětem se může velmi rychle proměnit v horor. Neochotný personál, nevyhovující vybavení, absence dětského koutku a ve výsledku pak hromady starostí a pocit, že v hotelu nejste vítaní. Jak tomu předejít? Vybrat si hotel s označením Baby Friendly. Tedy hotel, který rodinám s dětmi poskytuje maximální zázemí, a malí hosté jsou v něm opravdu vítaní.

 

„Loňskou dovolenou nám zkazil hned první den číšník, který odfrkl, že dětské sedačky v restauraci nemají, a hned vzápětí paní na recepci, která nad žádostí o dětskou postýlku jen zvedla obočí,“ líčí mladá maminka zážitky z loňského léta. „Nakonec byl týden na Šumavě spíš očistcem než odpočinkovou dovolenou. A letos raději s malým nepojedeme nikam.“

Baby Friendly hotel – perfektní zázemí pro děti i rodiče

Právě nízká kvalita péče o rodiny s malými dětmi, nebo její úplná absence, často odrazují rodiny od toho strávit dovolenou v Česku. Naštěstí už se ale blýská na lepší časy. Takzvané Baby Friendly hotely totiž nabízejí kompletní služby – od speciálních dětských menu až třeba po možnost celodenního hlídání. Stačí jen zapátrat na internetu – v republice jich je několik a opravdu kvalitních.

Zatímco jinde je personálu dítě na obtíž, v Baby Friendly hotelu je tomu naopak.
Autor: OREA HOTELS

Získat takzvaný Baby Friendly certifikát přitom není jednoduché. Hotel musí splňovat celou řadu požadavků. Což potvrzují i manažeři šesti hotelů sítě OREA, které certifikát získaly. „Pro někoho jsou to drobné, pro rodiče ale velmi důležité služby, které jim i dětem dovolenou opravdu zpříjemní,“ tvrdí manažer hotelu Devět Skal na Vysočině. „V pokojích jsou dětské postýlky, v restauraci stoličky a podsedáky. A také speciální dětská menu. Na recepci vám půjčíme chůvičku, dětské knížky,“ vyjmenovává.

Dítě vám tu pohlídají i zabaví

Nadto hotel nabízí i možnost hlídání a některé z dalších Baby Friendly hotelů pak i propracované celodenní animační programy – a to nejen pro děti, ale i pro jejich rodiče. „Sledujeme, co naši hosté potřebují, co jim chybí, co oceňují. A podle toho upravujeme naše služby,“ říká zaměstnanec krkonošského hotelu Sklář, kde právě animační programy provozují.

Dětská herna – disponovat by jí měl každý správný Baby Friendly hotel.
Autor: OREA HOTELS

Co je to Baby Friendly?

Hotel s „nálepkou“ Baby Friendly rodinám s dětmi garantuje:

  • bezproblémové ubytování (třeba i v rodinných pokojích), vstřícný přístup personálu
  • dětskou postýlku minimálně na každých třicet lůžek
  • možnost hlídání dětí za úplatu
  • možnost zapůjčení dětské chůvičky, deskových her, dětských dvd…
  • v restauraci dětskou sedačku, dětské menu, dětský příbor i možnost ohřátí pokrmu
  • v bazénu sedací kruh, pásek na plavání, přebalovací pult…
 

Baby Friendly hotely vznikají po celé republice

Hotel Sklář je jedním ze šestice Baby Friendly hotelů v síti OREA. V Krkonoších ho pak doplňuje ještě hotel Horal. Šumavu v tomto směru reprezentuje hotel Horizont, západní Čechy hotel Monty v Mariánských Lázních. Vyrazit s malými dětmi ale můžete i do brněnského hotelu Santon, nebo do už zmíněného hotelu Devět Skal – který prošel náročnou rekonstrukcí, během které se výrazně zohledňovalo hledisko „Baby Friendly“.

V Baby Friendly hotelech nicméně nemyslí jen na pohodlí dětí, ale i jejich rodičů. Standardem ve většině z nich jsou proto luxusní wellness centra, kde si mohou po náročném dni dopřát masáž, ale i restaurace, které nabízejí třeba romantické večeře při svíčkách. „A nad dítětem mohou mít rodiče kontrolu třeba právě prostřednictvím elektronické chůvičky, kterou půjčíme na recepci,“ říkají v Horizontu.

Hotel Devět Skal prošel rozsáhlou rekonstrukcí a patří do Baby Friendly hotelů OREA.
Autor: OREA HOTELS

„A v případě, že se rodiče rozhodnou pro celodenní pěší túru, kterou by dítě nezvládlo, jsme schopní zajistit i celodenní hlídání včetně pro dítě zábavného animačního programu,“ dodávají.

V restauraci dětské menu i stolička

Ty nejžádanější služby jsou ale spojené s hotelovou restaurací. Certifikace Baby Friendly velí, že v restauraci musí být na každých dvacet míst minimálně jedna stolička a na třicet míst podsedák pro větší dítě. Běžným standardem jsou i dětské prostírání a dětský příbor. V jídelním lístku je pak speciální kategorie s dětskými pokrmy. A jídlo pro ty úplně nejmenší si můžete do restaurace přinést vlastní a nechat si ho ohřát, případně ho tu zakoupit.

A rozhodně se tady nemusíte bát toho, že se personál bude tvářit nepříjemně a na malé hosty koukat jako na vetřelce. Tady děti rozhodně nejsou na obtíž. Právě naopak – mají tu vytvořené perfektní zázemí, stejné jako je běžné v zahraničí. Není proto divu, že zájem o letní dovolené v Baby Friendly hotelech roste. Tak se po nějakém podívejte, ať nezmeškáte!

 

Video se připravuje ...