Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Léto pohodové i pro vaše cévy

11. června 2014 | 09:11

S létem a vysokými teplotami je třeba více než kdy jindy věnovat péči našemu cévnímu systému, který je v daném období mnohdy přetěžován. Objevují se častěji otoky dolních končetin, pocit těžkých nohou, únava. Zvýšené pocení přispívá ke ztrátám tekutin a minerálů, což se může projevovat křečemi, malátností nebo bolestmi hlavy.

Proto, aby mohla být krev z oblasti dolních končetin odváděna proti gravitační síle směrem k srdci, jsou žíly dolních končetin vybaveny chlopněmi, umožňujícími její tok pouze tímto směrem. Dále je pro funkční návrat krve z oblasti nohou třeba pružná, ale zároveň dostatečně pevná stěna žil. Pokud dojde k narušení funkce žilní stěny v dané oblasti, rozvíjí se chronická žilní nedostatečnost, kdy dochází k městnání krve v dolních končetinách, což se projevuje nejen subjektivně nepříjemnými pocity, ale dochází také ke zvýšenému riziku trombózy (krevní sraženina) nebo bércových vředů.

Podpora funkce žilní stěny 

V podpůrné léčbě lehké žilní nedostatečnosti, případně i u těžších stavů (zánět žil, bércové vředy) lze na doporučení lékaře použít lokálně aplikovaná antikoagulancia (látky snižující krevní srážlivost – při lokální aplikaci se uplatňuje především jejich protizánětlivý a protiedémový účinek) např. heparin. Jejich efekt lze využít také při léčbě poranění svalů, šlach, vazů, pohmožděnin nebo podkožních krevních výronů – lidově modřin. Mírný protizánětlivý a protiedémový účinek mají také četné přírodní nebo syntetické látky ze skupiny venofarmak (látky používané v léčbě onemocnění žil) např. rutin, určené k podání ve formě tablet. Venofarmaka se uplatňují také v podpůrné léčbě hemoroidálního onemocnění, zvýšené lomivosti krevních kapilár nebo poúrazových či pooperačních otoků a otoků lymfatického původu.

Trápí Vás křeče?

Nejen v létě nebo při sportu můžete pociťovat v oblasti dolních končetin také křeče nebo svalovou slabost, které mohou být způsobeny např. nedostatkem hořčíku. Ten je pak možné doplnit formou tablet, v nichž je často pro lepší vstřebatelnost a účinek kombinován s vitaminem B6. Příčinu křečí dolních končetin je nezbytné vždy konzultovat s lékařem, protože může být projevem i závažnějších onemocnění.

Medicinální víno

S cévami úzce souvisí také krev, jejíž důležitou součástí jsou mimo jiné červené krvinky přenášející kyslík. Jejich nedostatek se označuje jako chudokrevnost (anémie), která se projevuje např. únavou, dušností nebo sníženou kvalitou vlasů a nehtů. Často je způsobena nedostatkem železa. To lze doplňovat nejen pestrou stravou s dostatkem masa, luštěnin a listové zeleniny, ale také ve formě tablet, sirupů nebo tzv. medicinálního vína bohatého na oxid železitý. Pro obsah alkoholu není medicinální víno vhodné pro děti a těhotné či kojící ženy.

Dostatek tekutin

Nejen pro krev je důležitá také dostatečná hydratace, zvlášť v létě je tedy třeba důsledně dbát na pitný režim. Vhodné je pít obyčejnou nesycenou vodu, případně neslazené čaje. V horkých letních dnech dokonale osvěží např. studené čaje s ovocnými příchutěmi.

Autor: Kateřina Matoušová
Video se připravuje ...