Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

7 přikázání pro dovolenou snů aneb Tohle nikdy, ale opravdu nikdy, nedělejte

Fotografie
28. července 2011 | 10:00

Věřme iluzi, že dovolená snů existuje. Ale pokud ji chceme proměnit v realitu, musíme pro to sami mnohé učinit.

Je vskutku naivní si myslet, že pohoda automaticky přijde s dny volna, zaklapnutím dveří u stereotypy vykolíkovaného domova. A je přímo stupidní předpokládat, že zahraniční zájezd obrousí hroty nepohody a neporozumění. Zejména, když se na něj vydá dvojka s naprosto odlišnými zájmy a představami o super zážitcích, relaxaci, zábavě. Být čtyřiadvacet hodin spolu je těžká prověrka tolerance a empatie i pro páry, jež krizi nemají. Natož, pro ty, co s ní bojují.

Dusno ve společném pokoji je k nepřežití - těsná klec s romantickým výhledem na moře. On chce to, ona zas tohle. On je ironický. Ona pláče a vyčítá. Ústupky se dějí se skřípěním zubů a oba se litují. Není divu, jak statistiky praví, manželské poradny jsou v září  klienty narvané!

Dohoda je nutná

Momentů, jež mohou  prázdniny zkazit, je možná víc, než si hodláme připustit. Každopádně luxusní destinace báječné chvíle nejistí. Ty můžete zažít i na cestě do Jiljí. Ani mořský příboj na čarovné pláži nespláchne rozčarování, vztek a bezmoc z toho, jak dovolená probíhá. Proto se vyvarujte častých, stále opakovaných chyb, jež selanku změní v horor. A začněte před odjezdem.

Kdo říká, že ti dva osudem vyvolení mají stejné zájmy a o super relaxaci shodné představy? On chce zdolávat hory, dát si túru na kole. Pro ni je zas nejdůležitější slunění na pláži a shopping v letovisku… A jen šílená může mít dojem, že s ní drahý bude v písku radostně polehávat, protože bez ní nemůže být. On se přece přizpůsobí. On mě přece miluje. Milujeme se...  A jen zoufalá se podřídí jeho potřebám s vírou, že to nějak dopadne. To samozřejmě ano, ale nejspíš katastrofálně. Božský oběť své kočičky neocení, protože hory, stan, rafting a taky pot, komáři a společné WC jsou přece úžasné. Konečně život, miláčku...

Proto nikdy, ale opravdu nikdy!

* Nenuťte partnera k aktivnímu odpočinku a naopak. Nevnucujte mu vlastní představy o relaxaci. Nesnažte se jej předělat. Neubírejte mu kyslík. Na dovolené zejména.

* Nepodceňujte výběr a typ dovolené. Nenechejte pasivně její volbu na svém protějšku s přesvědčením, že on přece ví, co máte ráda. Vyjasněte si vzájemné potřeby předem, snažte se o uspokojivý kompromis.

* V případě, že jsou vaše zájmy diametrálně jiné, splňte si je singl. Každý zvlášť, s oboustrannou důvěrou a bez výčitek. A pak si to užijte spolu - půjde to mnohem líp.

* Nemějte přehnané iluze. Vycházejte z reality. Nechtějte, aby se tažný vůl stal nadupaným býkem, účetní trubadúrem pod balkónem...  Tahle romantika je scestná, zkazí dovolenou, přinese depku a často vede do oné manželské poradny.

* Rodinná dovolená je skvělá, nutná a taky stmeluje. O to víc je náročnější vzhledem k zúčastněným. A pamatujte i na děti!  I ony si ji musí užít. Mít si kde hrát. Rovněž pečlivě zvažte, zda vzít na dovolenou tchýni, tchána, rodiče. Nepřeceňujte rozpětí své všeobjímající náruče. Nutnou míru empatie a přizpůsobivosti.

* A nikdy, probůh nikdy, nezapomeňte, že společné prázdniny jsou zatěžkávací zkouškou partnerského vztahu. Protějšek ukáží v jiném světle, v jiných dimenzích. Odhalí v běžném životě utajené či přehlížené vlastnosti.

* Rozhodně nebuďte sobci, ani utlačovanými zoufalci. A pokud vaše letošní dovolená skončila (skončí) skepsí, neházejte - jak se říká - flintu do žita. Poučte se z krize. Zúročte zkušenost.


Autor: Františka Čížková, ljšk
Video se připravuje ...