Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

5 věcí, které zkazí dovolenou

Nechcete mít na dovolené problémy? Zvolte vysokou ochranu před sluncem a vyhnete se spálení a alergii. Také si chraňte oči brýlemi.
7. července 2011 | 05:03

Také už se nemůžete dočkat, až konečně vyrazíte k moři nebo k rybníku a užijete si dovolenou? Proto buďte připraveni i na věci, které dokážou dny volna docela znepříjemnit. Jak se vypořádat se žahnutím medúzy nebo spáleninami? Blesk ví, jak na to.

Záněty spojivek a slzení očí

Že jsou záněty spojivek nyní častější, potvrdila Blesku i primářka pražské oční kliniky DuoVize Lucie Valešová. „V teplém prostředí se mikroorganismy lépe pomnožují a způsobují zánět,“ vysvětluje Valešová a dodává, že tohle letní onemocnění postihne oči hlavně při pobytu u moře a na prudkém slunci.“ Oči může podráždit i slaná voda, chlor z bazénu, vítr nebo opalovací krém. „Oči jsou začervenalé, nepříjemně řežou a pálí,“ říká očařka.

První pomoc: Očím pomohou chladné obklady, zánět zklidní oční kapky.

Prevence: Chraňte si své oči před sluncem a větrem brýlemi. Snažte se zabránit vniknutí opalovacího krému nebo mořské či bazénové vody do očí.

Žahnutí medúzy

Žahnutí medúzou je bolestivé, hlavně když zasáhne citlivější část těla. Na poraněném místě vzniká začervenání a otoky, někdy i památka v podobě jizvy. Pokud ulpí žahadla na kůži, je potřeba je odstranit. „Dojde k poleptání. Objeví se pupínky, puchýřky, otok. Při zásahu větší plochy může postižený zvracet, bolet ho hlava a mít i anafylaktický šok,“ vysvětluje dermatoložka z vinohradské nemocnice Monika Arenbergerová s tím, že při těchto potížích je potřeba vždy vyhledat lékaře.

První pomoc: Pokud je medúzí žahnutí jen opravdu drobné, postižené místo je třeba opláchnout slanou vodou nebo vodou z kohoutku a chladit ledem. „Jed je dobré neutralizovat pomocí octa. Existují dokonce přípravky speciálně určené na ošetření po žahnutí medúzou,“ doporučuje dermatoložka z kliniky Asklepion Kateřina Klauzová.

Tip Blesku: Existuje i »repelent« proti požahání medúzou, který je účinný asi z 85 %. Na trhu je také i speciální mast Safe Sea.

Ježčí bodliny v noze

Povrch těla mořského ježka je pokryt tvrdými a ostrými ostny. Některé druhy jsou dokonce jedovaté. „Proto jsou poranění velmi bolestivá. Pokud se píchnete dvaceti ostny najednou, můžete mít i otravu,“ varuje dermatoložka Klauzová.

První pomoc: Ihned po poranění ponořte zraněnou končetinu do co nejteplejší vody smíchané v poměru 1:1 s octem. Pak je třeba odstranit pinzetou všechny ostny a rány vydenzifikovat. „Když jsou hluboko, je nutné vyhledat lékařskou pomoc,“ doporučuje Klauzová.

Prevence: Na místech, kde se ježci vyskytují, noste boty do vody.

Spáleniny ze slunce

Pokud jste při slunění pokožku nijak nechránili, může se vám to pěkně vymstít. „Začnete pociťovat bolest, zarudnutí, otoky a někdy až puchýřky. Pokud je spálená plocha větší, může vás dokonce bolet hlava a může se objevit horečka nebo nevolnost,“ říká dermatoložka Klauzová.

První pomoc: Na spálenou kůži dávejte studené obklady, sprchujte se studenou vodou. „Postižená místa potřete gelem z aloe vera nebo panthenolem,“ doporučuje Arenbergerová. Při rozsáhlejších spáleninách je vhodné vyhledat lékaře. „Chránit spálenou kůži musíte pět dní,“ vypočítává Arenbergerová.

 

Alergie na slunce

Na kůži naskáčou pupínky, které nepříjemně svědí. Vyrážka se objevuje na dekoltu, krku a ramenou. „Na ochranu bohužel krémy s faktorem většinou nestačí a z vlastní zkušenosti doporučuji pořídit si speciální ochranná trička, můžete se s nimi i koupat,“ radí dermatoložka Klauzová.

První pomoc: Pokud se vám svědivé »potvory« už vytvoří, použijte zklidňující krémy po opalování s obsahem panthenolu, chlorofylu, aloe vera apod. Pomáhají i chladivé obklady. Pak se musíte aspoň tři dny chránit před sluncem. Ležte pod slunečníkem a postiženou pokožku mějte zakrytou.

Autor: Iva Dvořáková
Video se připravuje ...