Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak prožít dovolenou s malými dětmi v poklidu?

Příjemně strávenou dovolenou s dětmi pomůže zařídit program Baby friendly hotelů.
6. června 2011 | 00:00
Prezentace klienta |

Dovolená s malými dětmi není jednoduchá a často vyžaduje kompromisy. Bojíte se vyjet někam s dětmi proto, že máte špatné zkušenosti s neochotou a vybavením českých hotelů? Mohlo by se blýskat na lepší časy, neboť se mezi nimi začíná prosazovat tzv. certifikace Baby friendly. Ta má zajistit, že se v hotelu lze bez obav ubytovat s dětmi a využívat s nimi i restaurační zařízení a další služby, které pobyt a starosti rodičům ulehčí.

Zažívá to pravidelně řada z nás. Romantické procházky po českých luzích a hájích nebo zajímavé výlety za krásami hradů a zámků jsou s malými dětmi hodně složité. Najít pak ještě ubytování nebo hotel, kde by se našly vhodnější podmínky pro pobyt s malými dětmi a především vstřícný personál, který se nebude mračit a nebude dělat obstrukce s ohřátím jídla nebo při rozbité skleničce bývá někdy velkým oříškem. Vyžaduje to hledání a zkoušení, napoprvé to většinou nevyjde. Poměrně lehce se tak může romantický rodinný výlet zvrtnout v zážitek naplněný dětským vztekáním a lamentováním rodičů. Ideální dovolená končí, když zazní věty „Maminko, bolí mě nožičky“ nebo „Tatínku, kdy už tam budeme?“

 

Baby friendly, to jsou např. animační programy a dětské menu

Donedávna nechávaly hotely problém zcela bez povšimnutí. Konkurenční boj o klienta však přinesl zajímavý výsledek – ubytovací zařízení, která tuto situaci chtějí změnit provádějí rozsáhlejší úpravy, aby své služby zlepšily a mohli tak mladé rodiny s dětmi oslovit. Vstupují do programu zavádění tzv. certifikátů Baby friendly.

Zatímco rodiče odpočívají, děti si hrají…
Autor: zdroj OREA HOTELS

„Sledujeme, jak se naši hosté chovají, jaké služby si přejí a jaké čerpají či poptávají. Proto jsme sestavili seznam věcí, které mladé rodiny na cestách, nebo třeba prarodiče s malými dětmi potřebují, a ten se stal základem naší zlepšené nabídky," říká generální ředitel hotelového řetězce, jehož součástí jsou hotely s touto certifikací. „Každý hotel, který se o certifikát uchází, musí splňovat širokou řadu podmínek, které upravují vybavení hotelu, hotelové restaurace, bazénu či doprovodných služeb,“ pokračuje ve výčtu podmínek.

Rodičům hotel s touto certifikací garantuje, že v něm dostanou pro svého potomka např. dětskou postýlku, v restauraci pro něj bude připravená sedačka a speciální dětský pokrm a bude v něm fungovat dětský koutek s animačním programem, který malé potomky zabaví a nechá tak rodiče na chvíli odpočinout.

 

Jaké služby lze v hotelech s Baby friendly certifikací využívat

- snadný přístup k hotelu

- vybavený dětský koutek

- animační program

- hlídání dětí za úplatu

- základní dětská hygiena dostupná na recepci

- možnost zapůjčení dětské chůvičky s větším dosahem a nočníku

- deskové hry a dětské filmy na DVD pro větší děti

- dětské sedačky a podsedáky v hotelové restauraci

- dětské menu a prostírání

- možnost ohřátí jídla, zakoupení dětské výživy

- dětské postýlky

 

Do Krkonoš nebo třeba do Mariánských lázní

Baby friendly hotely jsou zatím zastoupeny jen v navštěvovanějších letoviscích, o certifikát se ale ucházejí i další zájemci, takže se nabídka vhodných zařízení postupně zvyšuje. Zatím tak lze využívat služeb těchto hotelů přátelským k rodinám s malými dětmi třeba na Vysočině, Mariánských lázních nebo v Brně. Dalším turistickým cílem, kde se můžete ubytovat v Baby friendly hotelu, jsou Krkonoše.

Nejvyšší české hory jsou častým cílem milovníků horské turistiky, která se dá ale jen těžko provozovat s unavenými dětmi za zády. Pramen Labe nebo výhled ze Sněžky děti po náročném pochodu moc neocení. „Výstup k pramenu je dost náročný sám od sebe. Ale s malými dětmi je to za trest,“ říká pracovník krkonošského hotelu a dodává: „Proto jsme přistoupili na pravidla Baby friendly programu a nabídli rodičům možnost děti pohlídat. V dětském koutku pro ně máme připravené hračky a animátor nebo chůva jim obstará vhodnou zábavu.“ Certifikát totiž zajišťuje, aby byla v hotelu služba (většinou placená), která dítě pohlídá, zatímco rodiče zdolávají kopce. „Po náročném dni se pak mohou odměnit třeba v hotelové restauraci a dohlížet na spící děti přes chůvičku, kterou jim v hotelu také půjčíme.“

Program Baby friendly hotelů myslí i na nejmenší děti.
Autor: zdroj OREA HOTELS

 

Dětské menu, prostírání nebo základní dětská hygiena na recepci

„Problém v některých hotelech bývá také strava nevyhovující malým dětem nebo vůbec možnost děti dobře usadit u stolu, často chybí i vhodné dětské židle a příbory,“ vysvětluje vedoucí hotelové restaurace a dodává: „V certifikovaných hotelech jsou na podobné problémy obvykle připraveni a tak se rodiče mohou při obědě nebo večeři spolehnout, že pro menší dítě dostanou speciální výživu nebo si budou moci přinesený vlastní dětský pokrm ohřát. Větší děti si v jídelníčku obvykle můžou vybrat dětské menu.“

To je oproti fungování „staromódních“ hotelů výrazná a pozitivní změna. Zákaz donášení vlastního jídla do restaurace v nich totiž není nebo nebylo nic neobvyklého. Pokud navíc rodičům dojde nějaká základní dětská hygiena, můžou pomoc nalézt přímo na recepci. Certifikát Baby friendly garantuje i tuto službu. Dovolená s malými dětmi tedy nemusí být při výběru vhodného ubytování nebo hotelu až tak velký problém. V mnoha ohledech se blýská na lepší časy a hotely si začínají uvědomovat měnící se nároky a potřeby svých hostů.

 

 

Inzertní sdělení: Zajímavé hotely s Baby friendly cerifikátem

Každý Baby friendly hotel musí splňovat širokou škálu podmínek zaručujících spokojeně strávenou dovolenou pro každého člena rodiny. Jak takový hotel vybrat? Tady je několik tipů:

 

OREA Hotel Horal

OREA Hotels
Autor: zdroj OREA HOTELS
Čtyřhvězdičkový hotel postavený v nadmořské výšce 990 m nad mořem se nachází na úpatí Kozích hřbetů v části Špindlerova Mlýna zvané Svatý Petr. Je možné zakoupit speciální balíček s programem pro rodiny s dětmi „Kdo si hraje, nezlobí“, který nabízí například minigolf každý den v ceně nebo dětský koutek zdarma. Jeho poloha je ideální pro výlety za krásou Krkonoš. Zároveň také leží jen 1,5 km od centra Špindlerova Mlýna.

 

OREA Hotel Devět Skal

OREA Hotels
Autor: zdroj OREA HOTELS
Hotel umístěný v populární rekreační oblasti u Nového Města na Moravě. Těsně sousedí s Milovským rybníkem, který proslul zejména díky svým ideálním podmínkám pro koupání a rybolov. V okolí hotelu je mnoho turistických stezek a cyklotras. Hotel nabízí speciální balíček „Poklad bukanýra Milovouse“ a organizuje pro děti speciální prázdninový program plný pohádkových postav, kouzel a pirátských bitev.

 

OREA Hotel Monty

OREA Hotels
Autor: zdroj OREA HOTELS
OREA Hotel Monty nabízí dovolenou strávenou v čtyřhvězdičkovém luxusu. Romantickou krásu Mariánských Lázní můžete střídat s procházkami v chráněné krajinné oblasti Slavkovského lesa. Hotel se nachází v místě, které bylo známo jako Vyhlídka přátelství. Přijel ho obdivovat i řecký král Otta, na jehož počest tu pak byl vybudován pavilon. O pár let později tu byla slavnostně otevřena známá kavárna Egerländer. Od pohádkového centra Mariánských lázní je hotel vzdálen pouhých 500 metrů. Přijeďte si užít „Letní prázdniny“ s celou rodinou do našeho hotelu v Mariánských Lázních.

 

 

OREA HOTELS, největší český hotelový řetězec s více než 20 hotely v těch nejatraktivnějších lokalitách České republiky vybírá z nabídky Baby friendly hotelů:

 

OREA Hotel Horal

OREA Hotels
Autor: zdroj OREA HOTELS
Využijte tuto nabídku pro dovolenou s dětmi ve Špindlerově Mlýně – nejpopulárnějším středisku Krkonoš. I hotel Horal je zařazen do programu Baby friendly.

 

OREA Hotel Devět Skal

OREA Hotels
Autor: zdroj OREA HOTELS
Připravili jsme pro vás senzační pobyt s bohatým programem pro rodiny s dětmi v hotelu, který se nachází v samém srdci Vysočiny.

 

OREA Hotel Monty

OREA Hotels
Autor: zdroj OREA HOTELS
Přijeďte si užít letní prázdniny s celou rodinou do západočeského lázeňského trojúhelníku v našem hotelu v Mariánských Lázních.

Klíčová slova: prclanek
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...