Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Znojmo: Hodně vína, krásy a také vietnamských trhovců

Muž v kostýmu, se kterým se můžete i vyfotit, posiluje nádech historického města
28. července 2010 | 08:27

Znojmo, vidím tě dvojmo. Tak tohle pořekadlo pro nádherné město vystavěné na skále určitě platí. Na každém kroku vám tady totiž nabízejí výborné víno ke koštování. Na prohlídku města si ale vyhraďte více než jen jeden den. Jinak všechno určitě nestihnete.

Znojmo inspekci absolutně uchvátilo. Přestože jsme tu byli ve všední den, žilo turistickým ruchem. V informačním centru u radniční věže si dvě sympatické dámy neoddechly ani na chvilku. Zajišťují absolutně všechno: Spojení do ostatních měst, ubytování, lístky do divadla, informování o památkách. „Rozhodně nesmíte vynechat znojemské podzemí,“ radily Blesku.

Inspekce je poslechla. Hodinová prohlídka s výkladem zajímavým i pro děti stojí 90 Kč pro dospělého a 50 Kč pro studenty, důchodce a děti od 6 do 15 let. Natáčela se tam dokonce i pohádka S čerty nejsou žerty. Ani tady nechyběl vinný košt.

Vláček – jízda za hubičku

Jestliže chcete vidět všechny památky a krásy města, rozhodně využijte vyhlídkový vláček. Inspekci provezl téměř zadarmo. Vždyť devadesátiminutová prohlídka s výkladem stojí dospělého čtyřicet kaček, zlevněné vstupné je poloviční.

Výhodou je, že kdekoli vystoupíte, můžete s označenou jízdenkou zase nastoupit na další okruh. Nevýhody má ale vláček také. Když se na některé ze dvou dvacetiminutových zastávek (návštěvnické centrum Znovínu a kostel sv. Mikuláše) jdete pokochat, může vám nový příchozí zasednout místo. Také řidič vláčku prodává víno – půllitrovou lahvičku za 19 korun!

Meruňky prý nejsou znojemské

Na tržišti na Masarykově náměstí je možné koupit znojemské okurky a meruňky. Před tím ale inspekci varovala místní obyvatelka Helena Žižlavská. „Tomu určitě nevěřte, stromy moc neplodí a okurky teď zničily bouřky. Většina trhovců tak prodává produkty koupené za rohem v supermarketu,“ řekla Blesku.

Další věc, která se místním nelíbí, jsou vietnamští obchodníci v centru. Zabírají totiž se svým textilním zbožím hodně krásných starobylých průchodů. Některé fasády jsou navíc otlučené a volají po zedníkovi.

A ubytování? Žádná drahota, jak nás varovali místní. Blesku se totiž podařilo ubytovat v penzionu Zita. Za dvoulůžkový pokoj v rodinném domku jsme platili 500 korun. Nechyběla kuchyňka, koupelna s toaletou ani televize. A paní domácí nás navíc pohostila domácí buchtou.

Toto místním vadí: Spadaná omítka na některých domech a všudypřítomný prodej levného textilu přímo na náměstí
Autor: Veronika Pukačová

Hodnocení:

Znojmo určitě stojí za návštěvu. Až se pokocháte centrem, můžete vyrazit na Vranovskou přehradu nebo do okolí pěšky i na kole. Nezapomeňte ochutnat místní víno. Jedinou chybičkou je možná pondělní zavírací den na znojemském hradě. Všude jinde ale mají otevřeno denně.

Autor: Veronika Pukačová
Video se připravuje ...