Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Přehlídka podlahových materiálů

13. října 2008 | 11:45

Každý z nás má svůj vkus, každá místnost zase své požadavky. Naštěstí - alespoň pokud jde o podlahy - je už dnes z čeho vybírat.

Od dřeva, laminátu, dlažby, PVC, korku, bambusu až po linoleum nebo lité podlahy.

Dřevěným a laminátovým podlahám se budeme věnovat někdy příště, nyní vás seznámíme s ostatními možnostmi. Pro každou ale platí, že se pokládá na rovný, pevný a suchý podklad a rovněž jsou důležité protihlukové a paropropustné podložky.

Odolná dlažba (AMB Art)
Autor: archiv firmy

Dlažba
Patří k nejodolnějším materiálům, lze ji použít i do exteriéru. Důležitá je otěruvzdornost a protiskluznost. Odolnost proti otěru určuje stupeň jedna až pět, v kuchyních, koupelnách nebo obývacích prostorách většinou postačí stupeň tři. Snadno se udržuje a bývá ideální na podlahové vytápění, protože akumuluje teplo. Je však tvrdá, takže se nehodí pro ty, koho trápí bolestí kloubů a zad. Aktuální trend? Velkoformátové kalibrované dlažby s minimálními spárami, výrazně se prosazuje kovový vzhled, nebo naopak textilní struktury připomínající koberce. Mnohé dlaždice vypadají také jako dřevo nebo kůže. Módní jsou slinuté dlažby, ale i dlaždice z mramoru, leštěného granitu nebo onyxu. Ceny se pohybují asi od 300 Kč za 1 m².

Linoleum

Jde o krytiny vyráběné z přírodních materiálů – rozemletých směsí pryskyřice, korku, lněného oleje, vápencového prášku, pilin a barevných pigmentů. Tato směs se pod vysokým tlakem lisuje na jutovou textilii. Obchodní názvy se liší podle výrobce (Marmoleum, Marmorette nebo Linosom) a vyrábějí se v rolích v tloušťce 2 až 2,5 mm nebo 3,2 mm, ale také jako plovoucí lamely, případně čtverce 50x50 nebo 33,3x33,3 cm.
Hlavní přednosti? Linoleum je příjemně teplé, měkké, výrazně odolné vůči oděru, otlaku i popálení od cigarety, antistatické, nemění barvu a dobře tlumí takzvaný kročejový hluk. Nabídka barev i mramorovaných dezénů je velmi široká, nechybí ani motiv přírodních kamenů, a životnost materiálu se počítá na desetiletí (výrobci udávají 50 let). Ceny začínají asi na 800 Kč za 1 m², atraktivní dezény se pohybují až kolem 1400 Kč/m², zejména v plovoucích verzích.

PVC
Syntetický materiál na bázi ropy – polvinylchlorid neboli PVC – se začal objevovat v 50. letech jako levnější náhražka za linoleum a určitě ho znáte ze starších bytů v panelácích. Dnešní PVC podlahoviny se však vylepšily. Na trhu najdete homogenní a heterogenní PVC: první typ se vyrábí z jedné, většinou 2 mm silné vrstvy probarvené v celé tloušťce, heterogenní PVC se skládá z nosné (vzhledové) a transparentní nášlapné vrstvy, která bývá opatřená polyuretanem. Kvalitnější typy mají nosnou vrstvu z čistého nerecyklovaného PVC, u levnějších se ke granulátu z recyklovaného PVC přidávají náhradní plnidla. A dezény? Celá řada, takže PVC vypadá jako dřevo, dlažba, kámen... K nejoblíbenějším patří materiál Novilon, měkčený vinyl nabízený v rolích 2, 3 a 4 m šíře.
Ale pozor: životnost PVC ohrozíte častým vytíráním s velkým množstvím saponátu – pokud podlahu nenapustíte vhodným polishem, PVC bude vysychat a praskat. Ceny PVC začínají kolem 300 Kč a výš za 1 m².

Bambus
Patří k módním výkřikům a dobře vypadá hlavně v moderních interiérech. Bambus, ačkoliv je botanicky příbuzný travinám, nabízí dostatečnou tvrdost a odolnost. Prodává se buď jako masivní, a pak se celoplošně lepí k podkladu, nebo jako plovoucí podlahy. Povrchově se upravuje lakem nebo oleji, barevnost záleží na moření (může být i tmavý). Pomocí speciálních úpravách lze dosáhnout toho, abyste bambusovou podlahu použili i do koupelen nebo se sníženou tloušťkou na podlahové topení. Ceny začínají těsně pod 1000 Kč za m².

Přírodní bambus je dostatečně tvrdý, tak proč ho nepoužít jako podlahovou krytinu? (Zahradník Parket)
Autor: archiv firmy

Korek
Přírodní, ale povrchově upravený korek nabízí vynikající tepelné a zvukově izolační vlastnosti i příjemný měkký nášlap díky své pružnosti. Korek navíc představuje chemicky neutrální a antistatický materiál, což je důležité zejména pro alergiky – nepřitahuje prach. Doporučuje se hlavně do dětských pokojů a ložnic. Pokud je upravený lakováním, na údržbu stačí vlhký hadr. Nevýhoda? Poměrně malá mechanická odolnost, reaguje také na světlo. To však neplatí v případě barveného korku. Ostatně, masivní korkové dlaždice se dokonce mohou přebrousit! Pak ale opět přichází povrchová úprava – lak, olej, vosk nebo PVC fólie. Pokládka se provádí celoplošným lepením nebo plovoucím způsobem. Pokud mají barvené čtverce zkosené hrany, připomínají dlažbu, na trhu jsou i tištěné dekory – proužky, květinové motivy, dezény dřeva i kamene. Cena začíná od 400 Kč za 1 m², ale stoupá i nad 1500 Kč v případě plovoucího provedení.

Lité podlahy
Hlavně architekti milují lité podlahy, protože se s nimi dají vytvářet také obkládat vany nebo stěny a přitom jsou velmi odolné. Lité podlahy mohou být na bázi syntetických pryskyřic nebo cementové samonivelační stěrky. K velkým hitům patří například PanDomo, podlaha ze speciálních hmot obsahující takzvaný wittenský cement. Jeho chemické a mechanické vlastnosti i struktura dovolují podlaze už při vrstvě 5 mm odolat dlouhodobé zátěži. PanDomo lze probarvovat a dále speciálně upravovat, takže povrch může být hladký, lesklý i matný. Ceny se pohybují asi mezi 1500 až 2000 Kč za 1 m².

Než sáhnete do peněženky

Kromě vzhledu a ceny myslete při výběru podlahy na:

* typ místnosti a náročnost provozu
* životnost a odolnost krytiny
* podmínky, kterým bude podlaha vystavena (vlhkost, sucho)
* způsob údržby
* styl zařízení interiéru
* její "hlučnost"

Užitečné vychytávky

* Při pokládce levného PVC v rolích, kde se používají ke spojování svary, by mělo platit, že u dveří a v místech s největším provozem jich použijete co nejméně – namáhané svary rychleji praskají.

* Čím dražší podlahovou krytinu zvolíte, tím spíš se vám vyplatí nechat si ji položit odbornou firmou. Rozdíl DPH – 19 a 9 procent (v obchodě vám krytinu prodají s + 19 procenty DPH, kdežto od firmy, která podlahu pokládá, ji koupíte za + 9 procent DPH) pokryje náklady na práci.

* Lesklá dlažba je sice efektní, ale také vyvolává dojem, že po ní uklouznete.

Autor: Pavla Jirásková
Video se připravuje ...