Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tapety slaví u Čechů velký návrat

Tapetování
26. ledna 2009 | 13:35

Dříve neoblíbené tapety slaví svůj velký návrat. Populární jsou především vliesové tapety, které mají atraktivní design a snadnou aplikaci. Podle obchodníků se u nás tapety vrací do módy.

V kurzu jsou také fototapety a samolepící dekorace na stěnu, které za pár okamžiků dodají místnosti zajímavou atmosféru. Ve výběru vzorů jsou Češi čím dál odvážnější.

"Zájem o tapety pomalu narůstá. Lidé se nebojí experimentovat. Díky mnoha časopisům a pořadům, které se věnují tematice bydlení, se spousta lidí nechává inspirovat k častější obměně interiéru. Tapety se pomalu vracejí zpět do módy a stávají se opět zajímavým doplňkem," prozradila Helena Černá z internetového obchodu Wallwear.

Podobný názor má i Jiří Suchý z prodejny tapet S-Tap. "Loni byly tapety po dlouhé době vzaty ze sféry opovrhovaného materiálu zpět na milost. Mnoho lidí je překvapeno, jak velmi široká je nabídka a jak příjemné materiály se dnes používají," řekl Suchý.

Předsudky z dob socialismu

Podle něj neoblíbenost tapet způsobily předsudky i špatné zkušenosti. "S tapetami jsou spojené pověry o náročném odstraňování spojeném s 'trháním omítky', které zřejmě vznikly v době socialismu. Tehdy se v Čechách daly sehnat opravdu jen nepříliš pěkné papírové tapety, často lepené v panelácích na holý panel z důvodů úspor při výstavbě," vysvětlil Suchý.

Vliesové tapety
Dnes mají tapety širokou škálu barev, vzorů i způsobů aplikace. Nejvíce předností mají vliesové tapety z netkaného textilního vlákna. "Vliesové tapety se snadno aplikují, lepidlo se nanáší jenom na stěnu. Tapety jde snadno ze stěny odstranit a jsou nepochybně nejoblíbenější u zákazníků," řekl Tomáš Chvastek z internetového obchodu www.tapety-folie.cz.

Vyšší cena
Nevýhodou vliesových tapet je vyšší cena, která se pohybuje kolem 400 korun za roli o délce 10,05 a šířce 0,53 metru. Dalším plusem je ale atraktivní design. "Ve vliesových tapetách je nyní největší nabídka tapet, o které je největší zájem, tedy o tapety s velkými vzory, barevné, vhodné na zvýraznění jedné stěny," řekl Suchý.

Postačí vinyl
Další variantou jsou vinylové tapety v ceně kolem 300 korun za roli a papírové tapety, které jsou zhruba třikrát levnější. "Papírové tapety jsou levné, mohou se častěji měnit a kopírovat tak přesně aktuální trendy. Vinylové mají delší životnost a jsou odolnější vůči otěru a zašpinění," popsal výhody jednotlivých druhů tapet Chvastek. Z motivů podle něj vedou pruhy, vlnovky, květy, tmavé odstíny a lesk.

Fototapety
Iluzi rozkvetlé zahrady, uměleckého díla či vysněné dovolené propůjčí místnosti fototapety. "V poslední době o fototapety sledujeme zvýšený zájem. Nabídka už není omezená na obrázek pláže se zapadajícím sluncem, ale je spousta nápadů, jak opravdu výrazně ozvláštnit místnost například obřími květy a podobně," řekl Suchý. Lidé si mohou nechat vytisknout vlastní fotku na vliesové tapety a získat tak originální tapetu.

Tapeta pro osamělé
Autor: ČTK

Originální je tato fototapeta pro osamělé

Samolepicí dekorace
Nejjednodušší cestu, jak vylepšit interiér, nabízí samolepící dekorace. "Zájem o tento produkt se v poslední době výrazně zvýšil. Zatímco v první polovině roku 2007 jsme prodávali řádově stovky kusů měsíčně, v současné době je prodej v řádech tisíců kusů měsíčně," řekl Jan Svatoš z firmy Postershop.cz. Ceny nálepek se podle velikosti pohybují od zhruba 300 do 2000 korun.

Samolepky nemusí zdobit jen stěnu, ale i různé domácí spotřebiče, dveře či skleněné výplně. Výhodou je jejich jednoduchá aplikace. "Zákazník samolepku pouze sejme, přiloží na povrch stěny a nalepí. Po nalepení je dobré samolepku ještě přitlačit suchým hadříkem a dílo je hotovo," popsal Svatoš. Největší poptávka je podle něj po květinových vzorech jako je vlčí mák, kopretina nebo slunečnice.

Autor: ČTK
Video se připravuje ...