Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak zvelebit menší zahradu

3. října 2019 | 00:00
Prezentace klienta |

Hledáte inspiraci, jak oživit a zvelebit menší zahradu? Máme pro vás tipy, jak zařídit malou zahradu, aby byla krásná a útulná. 

Světlé barvy opticky zvětší prostor

Navoďte ve své zahradě dojem většího prostoru a přidejte světla. Využijte světlé barvy různých odstínů všude tam, kde je to možné. Natřete světlou barvou i plot nebo zdi, které zahradu lemují.

Vsaďte na detaily

Vkusné detaily ozvláštní každou zahradu a dodají jí šmrnc. Pořiďte si solární světla nebo lucerničky, které přes den působí jako hezká dekorace a v noci olemují potemnělou zahradu. Možná postačí nasvítit jednu zajímavou rostlinu či osvětlit pouze chodníček. Využít můžete i různorodosti květináčů. Nebojte se použít květináče třeba i metr vysoké nebo využijte dekorativní stojany, které vynesou květiny do výšky. Krásným a praktickým detailem může být i houpací síť natažená v rohu zahrady, doplněná stolkem, třeba pro odložení knížky, zkrášleným vázou plnou květin. 

Autor: Alza

Rozdělte zahradu na několik částí

Jedná se o nejefektivnější způsob, jak opticky zvětšit zahradu a dát prostor i vlastní kreativitě. Místo pro sezení a stolování vydlážděte nebo vybetonujte. Zajímavějšího efektu dosáhnete, když bude tato plocha vyvýšená od zbytku zahrady dvěma až třemi schůdky. 

Zahradu lze rozdělit vybudováním chodníčku vedoucího třeba k ovocnému stromku s lavičkou, k domku s nářadím nebo jen tak do ztracena. Po okrajích zahrádky můžete vytvořit záhony a skalky v různých výškových úrovních. Využít můžete třeba i staré dřevěné schody, na které umístíte pěkné květináče. 

S dlážděnou plochou to nepřehánějte 

Dejte dostatečný prostor trávě a zeleni. Vyčleňte si místo pro zahradní nábytek, gril, případně vířivku, kde bude vydlážděná plocha. Více betonu, třeba kromě malého chodníčku, není v zahrádce potřeba. Zbytek plochy přenechte trávě, která dodá zahradnímu prostoru „život“ a svěžest.

Věnujte pozornost údržbě trávníku

Ne nadarmo se říká, že trávník je základem každé zahrady. Proto věnujte dostatečnou pozornost jeho údržbě, aby vaše tráva byla krásně zelená a hustá. Rozhodně nenechávejte trávu přerůst a zahradu pravidelně sekejte.

Autor: Alza

Na zahrady do 1 000 m2 jsou ideální elektrické sekačky HECHT. Jejich předností je nízká hmotnost, snadná manipulace a minimální nároky na údržbu. Elektrické rotační sekačky jsou vhodné dokonce i pro svažitější plochy. Potřebujete-li sekat trávu v místech, která jsou pro běžnou sekačku nedostupná, doporučujeme použít strunové sekačky. 

Rada na závěr

Zahradu se snažte nepřeplnit a nepřekombinovat. Jednoduchost, čistota a soulad zvolených materiálů i barev na vás bude dýchat svým klidem a krásou.

Video se připravuje ...