Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Proměna pokojíčku: Z klučičího pokoje je holčičí, plný motýlů

16. dubna 2015 | 06:00

Sedmiletá Anetka bývá rozlítaná jako motýl a je i zvídavá sběratelka, sice ne pylu, ale všech informací. Táhne ji to k přírodě, a tak právě motýli určili styl jejího nového pokoje. Ten vznikl díky tomu, že redakce časopisu Nové proměny bydlení přetvořila místnost, která původně patřila teenagerovi. 

Prostor Byt 3 + kk v hezkém bytovém domě z roku 2005 má obývák s terasou orientovaný na jih, ostatní pokoje obrácené na sever. Anetčin pokoj s téměř čtvercovým půdorysem a plochou 21 m2 nabízí dost místa.

Problém Pokoj dřív patřil sedmnáctiletému Matyášovi, jeho malá sestra Anetka u něj měla přes den hernu. Časem to ale přestalo fungovat, protože ani jeden neměl své soukromí.

Řešení Anetka dostala bratrův pokoj i s původním nábytkem, který se přetřel hlavně našedo. Nově v něm přibyly barevně sladěné doplňky a hračky a také maminčina šatní skříň.

DŘÍVE Výmalba stěn kombinovala modrou a oranžovou. Výrazné syté barvy pokoj zbytečně ztmavovaly. Sestava stolů byla v tmavém rohu, postel naopak na nejlepším místě pro lůžko.
Autor: Nové proměny bydlení

NYNÍ Na celou stěnu pokoje si posedali motýli. Nábytek z borovicového dřeva překryla elegantní šedá. Základ propojily doplňky z textilu, ale třeba i nové nábytkové úchytky ze skla a keramiky.
Autor: Nové proměny bydlení

DŘÍVE Roh pokoje vyplňovala sestava dvou rostoucích stolů. Matyáš u něj sice měl dost místa, ale málo světla.
Autor: Nové proměny bydlení

NYNÍ Motýlí tapeta působí přírodně, živě i romanticky, malé slečně dělá z pokoje motýlí ráj se žlutým kaktusem. Jen usednout.
Autor: Nové proměny bydlení
DŘÍVE Do velkého klukovského pokoje chodila Anetka často si hrát i se houpat. Skříně tu působí dost rustikálně.
Autor: Nové proměny bydlení

NYNÍ Pokoj je příjemně holčičí díky růžovým, fialovým a oranžovým odstínům. Své hrají i květy na lampách a textilu.
Autor: Nové proměny bydlení

DŘÍVE Tam, kde dřív viselo Matyášovo kolo, je dnes otevřená policová skříň, přetřená stejně jako ostatní nábytek našedo.
Autor: Nové proměny bydlení

NYNÍ Barva závěsů ladí s výmalbou stejně jako houpačka s vnitřkem knihovny. Na zadní desku stolu může Anetka kreslit.
Autor: Nové proměny bydlení

DŘÍVE Klukovský pokoj působil kvůli tmavým barvám na stěnách menší, než ve skutečnosti je. Stěny zdobily kolo, mapa a pár poliček. Na zemi bylo dost volného místa na hraní.
Autor: Nové proměny bydlení

NYNÍ Dívčí pokoj je zaplněnější, ale uspořádanější, útulnější a světlejší. Místa na hraní je pořád hodně. Koberec se může stejně jako v předchozí variantě posouvat.
Autor: Nové proměny bydlení

BARVY Starorůžová na drobných doplňcích a holčičích hračkách, tyrkysové závěsy sladěné se světle pistáciovou stěnou, šedý nátěr na nábytek Satin, odstín Dulux 00NN 37/000
Autor: Nové proměny bydlení

Autor: Nové proměny bydlení

 Design Jana Vařechová Holoubková, foto Pavel Bílek

Vyrobeno ve spolupráci s časopisem Nové proměny bydlení

Autor: wall
Video se připravuje ...