Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Proměna kuchyně: Nepraktická nudle se změnila, spokojená je babička i vnoučata!

26. března 2015 | 06:00

Novinářka na penzi se rozhodla, že potřebuje kuchyň, která bude hezká a praktická zároveň. Redakce časopisu Nové proměny bydlení pro ni přesně takový prostor vymyslela, přičemž se myslelo i na vnoučata. 

"Vždy, když jsem ulehla na podlahu, abych ze dna skříňky vylovila pekáč, mě napadlo, jestli budu schopná dělat tyhle prostocviky za deset let. Těžko. Jediné řešení – jiná, seniorsky vlídná kuchyň," vysvětluje majitelka bytu Renata.

Prostor Na nudli o ploše 4,5 krát 1,8 metru, definované i přes samostatné okno jako kuchyňský kout, navazuje obývací pokoj. Dobré pro pohyb, zrádné kvůli věčnému výhledu na část linky v čele se sporákem.

Problém V lince chybělo to, co by mi v budoucnu ulehčilo seniorský život – tedy vyjížděcí zásuvky, myčka, hlubší dřez atd. Navíc už tak malý prostor byl zoufale nevyužitý. Nad linkou nic, jen mastný prach, na protější stěně taky pusto.

Řešení Designérka Andrea zamíchala s dispozicemi. Sporák umístila doprostřed linky, nábytek zvedla až ke stropu a naproti přidala skříňku.

DŘÍVE Nenápadnou linku jsem před sedmi lety zdědila po předchozím majiteli bytu. Přidala jsem jen bílé kyblíky z Ikea na odpad a milované štokrle a řekla si: „Až jednou..."
Autor: Nové proměny bydlení

NYNÍ Designérka Andrea Beranová si spolupráci pochvaluje. „Světlo Shadows XL od české firmy Brokis bylo pro mě jasnou volbou. Renata má ráda jednoduché, praktické, a přitom krásné věci, což toto světlo naprosto splňuje."
Autor: Nové proměny bydlení

DŘÍVE Odkladiště... "Mezi dvě skla jsem po přistěhování vybrala skvělé rodinné fotky s tím, že je čas od času obměním. Sliby chyby..." líčí majitelka bytu.
Autor: Nové proměny bydlení

DŘÍVE Kuchyňská sestava situovaná jen podél jedné stěny neposkytovala dost pohodlí pro práci.
Autor: Nové proměny bydlení

NYNÍ Pracovní plocha je nyní rozšířená i na protější stranu, kde na skříňky navazuje ještě lavička s úložným prostorem.
Autor: Nové proměny bydlení

BARVY Šedomodrá výmalba Primalex S 2010 B10G, bílé povrchy kuchyňských skříněk, barva přírodního dřeva na pracovní desce a doplňcích
Autor: Nové proměny bydlení

Autor: Nové proměny bydlení

Design: Andrea Beranová, foto: Filip Šlapal

Vyrobeno ve spolupráci s časopisem Nové proměny bydlení
Autor: wall
Video se připravuje ...