Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Proměna chalupy: Staré škole bílá a šedá barva sluší víc než paroží

12. března 2015 | 06:00
Manželé Řípovi si k šedesátinám nadělili proměnu své chalupy v Českém ráji. S pomocí redakce časopisu Krásný venkov vytvořili nový elegantní a harmonický prostor, který by s nadcházejícím jarem mohl inspirovat třeba i vás.

Prostor Tady rozhodně nebyl problém s nedostatkem místa. Ve stavení je mimo jiné prostorná kuchyň s okny a v patře velký obytný pokoj včetně dostatku místa na odpočinek a různých zákoutí. 

Problém Chalupa ve východních Čechách trpěla tím, čím mnohé jiné – snahou o rustikálnost a nadbytkem dřeva, kvůli čemuž byl prostor málo vzdušný. Navíc se tu objevil i městský nábytek, jako třeba křesla, který se sem moc nehodil. 

Řešení Prim začala hrát bílá barva, kterou jsou nově natřeny třeba palubky v patře či některé kousky z vybavení, spolu s šedou na stěnách v přízemí a dalším nábytku. Do prostoru skvěle zapadla i kuchyň ve venkovském stylu.  

DŘÍVE Stav před proměnou připomínal mnoho jiných českých chat a chalup, vstupní hala přímo volala po nějaké změně.
Autor: Nové proměny bydlení

 

NYNÍ Nové dubové schodiště od firmy Jelínek a jemný dekor zábradlí ladí s původními lustry. Tapeta je od Designers Guild.
Autor: Nové proměny bydlení

 

NYNÍ Nový jídelní kout, kde šedé stěny krásně doplňují stůl a lavici v barvě Mastic na tmavě šedém nátěru, židle jsou v barvách použitých v opačném sledu. Starý příborník a skříňka pocházejí z původního vybavení. Lustr majitelé pořídili na www.lampyrustikalni.cz
Autor: Nové proměny bydlení

 

NYNÍ Pracovní desku kuchyňské linky zvolili z černého lamina s povrchovou úpravou à la kámen, pískovec je původní. Interiér proteplují záclonky a římské rolety. Jednobarevné, s proužky nebo s květinovými vzory, samé příjemné kombinace, které působí zajímavě.
Autor: Nové proměny bydlení

 

NYNÍ Naďa a Vláďa Řípovi s fenkami Bárou a Kvelou. K lince z typizovaných dílů v barvě Mastic na tmavě šedé dodělávali truhláři jen poličku na kořenky. Podlaha je nová plovoucí.
Autor: Nové proměny bydlení

 

DŘÍVE byl velký prostor zbytečně málo využitý, působil spíše jako sklad nábytku místo toho, aby lákal k odpočinutí.
Autor: Nové proměny bydlení

NYNÍ Na průhledech z ložnic k hale v podkroví je vidět, co dokáže změna barevnosti. Nový nábytek a kovová svítidla, vhodná i na šikmé plochy, pocházejí z Anglické sezony.
Autor: Nové proměny bydlení

NYNÍ Palubky v ložnici natřeli světle modrošedou barvou, patchworkové koberce jsou od Carpet design. Postel Koráb D025, v bílé barvě na šedé, 270 × 200 cm, je i pro psí mazlíčky. Atypické noční stolky doplňuje stolek DM06.
Autor: Nové proměny bydlení

STARÁ ŠKOLA V přízemí domu z roku 1903 sídlila kdysi i škola. Manželé Řípovi si upravili k bydlení také půdu. S proměnami ještě neskončili.
Autor: Nové proměny bydlení

Autor: Nové proměny bydlení

Foto: Petr Karšulín, design: Leeda Abrtová - Anglická sezona

Vyrobeno ve spolupráci s časopisem Krásný venkov

Autor: wall
Video se připravuje ...