Proměna chalupy: Staré škole bílá a šedá barva sluší víc než paroží | Pro ženy | Blesk.cz

Proměna chalupy: Staré škole bílá a šedá barva sluší víc než paroží

12. března 2015 | 06:00
Manželé Řípovi si k šedesátinám nadělili proměnu své chalupy v Českém ráji. S pomocí redakce časopisu Krásný venkov vytvořili nový elegantní a harmonický prostor, který by s nadcházejícím jarem mohl inspirovat třeba i vás.

Prostor Tady rozhodně nebyl problém s nedostatkem místa. Ve stavení je mimo jiné prostorná kuchyň s okny a v patře velký obytný pokoj včetně dostatku místa na odpočinek a různých zákoutí. 

Problém Chalupa ve východních Čechách trpěla tím, čím mnohé jiné – snahou o rustikálnost a nadbytkem dřeva, kvůli čemuž byl prostor málo vzdušný. Navíc se tu objevil i městský nábytek, jako třeba křesla, který se sem moc nehodil. 

Řešení Prim začala hrát bílá barva, kterou jsou nově natřeny třeba palubky v patře či některé kousky z vybavení, spolu s šedou na stěnách v přízemí a dalším nábytku. Do prostoru skvěle zapadla i kuchyň ve venkovském stylu.  

DŘÍVE Stav před proměnou připomínal mnoho jiných českých chat a chalup, vstupní hala přímo volala po nějaké změně.
DŘÍVE Stav před proměnou připomínal mnoho jiných českých chat a chalup, vstupní hala přímo volala po nějaké změně.

 

NYNÍ Nové dubové schodiště od firmy Jelínek a jemný dekor zábradlí ladí s původními lustry.  Tapeta je od Designers Guild.
NYNÍ Nové dubové schodiště od firmy Jelínek a jemný dekor zábradlí ladí s původními lustry. Tapeta je od Designers Guild.

 

NYNÍ Nový jídelní kout, kde šedé stěny krásně doplňují stůl a lavici v barvě Mastic na tmavě šedém nátěru, židle jsou v barvách použitých v opačném sledu. Starý příborník a skříňka pocházejí z původního vybavení. Lustr majitelé pořídili na www.lampyrustikalni.cz
NYNÍ Nový jídelní kout, kde šedé stěny krásně doplňují stůl a lavici v barvě Mastic na tmavě šedém nátěru, židle jsou v barvách použitých v opačném sledu. Starý příborník a skříňka pocházejí z původního vybavení. Lustr majitelé pořídili na www.lampyrustikalni.cz
Autor: Nové proměny bydlení

 

NYNÍ Pracovní desku kuchyňské linky zvolili z černého lamina s povrchovou úpravou à la kámen, pískovec je původní. Interiér proteplují záclonky a římské rolety. Jednobarevné, s proužky nebo s květinovými vzory, samé příjemné kombinace, které působí zajímavě.
NYNÍ Pracovní desku kuchyňské linky zvolili z černého lamina s povrchovou úpravou à la kámen, pískovec je původní. Interiér proteplují záclonky a římské rolety. Jednobarevné, s proužky nebo s květinovými vzory, samé příjemné kombinace, které působí zajímavě.
Autor: Nové proměny bydlení

 

NYNÍ Naďa a Vláďa Řípovi s fenkami Bárou a Kvelou. K lince z typizovaných dílů v barvě Mastic na tmavě šedé dodělávali truhláři jen poličku na kořenky. Podlaha je nová plovoucí.
NYNÍ Naďa a Vláďa Řípovi s fenkami Bárou a Kvelou. K lince z typizovaných dílů v barvě Mastic na tmavě šedé dodělávali truhláři jen poličku na kořenky. Podlaha je nová plovoucí.

 

DŘÍVE byl velký prostor zbytečně málo využitý, působil spíše jako sklad nábytku místo toho, aby lákal k odpočinutí.
DŘÍVE byl velký prostor zbytečně málo využitý, působil spíše jako sklad nábytku místo toho, aby lákal k odpočinutí.

NYNÍ Na průhledech z ložnic k hale v podkroví je vidět, co dokáže změna barevnosti. Nový nábytek a kovová svítidla, vhodná i na šikmé plochy, pocházejí z Anglické sezony.
NYNÍ Na průhledech z ložnic k hale v podkroví je vidět, co dokáže změna barevnosti. Nový nábytek a kovová svítidla, vhodná i na šikmé plochy, pocházejí z Anglické sezony.

NYNÍ Palubky v ložnici natřeli světle modrošedou barvou, patchworkové koberce jsou od Carpet design. Postel Koráb D025, v bílé barvě na šedé, 270 × 200 cm, je i pro psí mazlíčky. Atypické noční stolky doplňuje stolek DM06.
NYNÍ Palubky v ložnici natřeli světle modrošedou barvou, patchworkové koberce jsou od Carpet design. Postel Koráb D025, v bílé barvě na šedé, 270 × 200 cm, je i pro psí mazlíčky. Atypické noční stolky doplňuje stolek DM06.

STARÁ ŠKOLA V přízemí domu z roku 1903 sídlila kdysi i škola. Manželé Řípovi si upravili k bydlení také půdu. S proměnami ještě neskončili.
STARÁ ŠKOLA V přízemí domu z roku 1903 sídlila kdysi i škola. Manželé Řípovi si upravili k bydlení také půdu. S proměnami ještě neskončili.

Foto: Petr Karšulín, design: Leeda Abrtová - Anglická sezona

Vyrobeno ve spolupráci s časopisem Krásný venkov

Autor: wall