Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

7 úklidových tajemství, která by každá matka měla naučit svou dceru

  • Naučte dceru pár praktických fíglů, za pár let vám bude vděčná.
    20. března 2015 | 06:00

    Není pochyb o tom, že moderní technologie učinily naše životy jednoduššími. Ale ani robotický vysavač a sebechytřejší myčka nádobí nemohou nahradit nadčasové úklidové triky, které používala už naše babička. Udržet domácnost čistou a uklizenou je zkrátka umění, které se předává z generace na generaci. Podělte se o tohle rodinné dědictví i se svými dětmi, za pár let vám budou vděčné.

  • Prádlu je třeba věnovat náležitou péči

    Praní, pračka
    Autor: Shutterstock
    Vysvětlete dětem, že i když to zabere trochu víc času, je dobré se o své oblečení starat. Naučte je, že předtím, než hodí své špinavé oblečení do koše na prádlo, případně do pračky, měly by důkladně prohlédnout všechny kapsy. Jen tak mohou v budoucnu zabránit tomu, že pak budou ze spotřebiče lovit nežádoucí objekty, jako jsou různé poklady, peníze nebo třeba propisky.

     

    Seznamte je s tím, jak třídit prádlo podle barvy a druhu tkaniny, popište jim, jak správně dekódovat štítky. Ujistěte se, že si vaše potomstvo uvědomuje, že neexistuje žádná prádelní víla, a to dřív, než půjde na vysokou školu. 

     

    Hodit by se jim mohlo i poznání, že vlněné svetry se neždímají. Suší se na ručníku na vodorovné podložce. A seznamte je také s lepicím válečkem, který jim pomůže zbavit se nežádoucího prachu a chlupů.

  • Žehlení není přežitkem

    Žehlení je hračka, když víte, jak na něj.
    Autor: Shutterstock.com
    Nebojte, nechceme, abyste ode dneška začala doma žehlit veškeré prádlo, a šla tak svým dětem příkladem. Naučte je ale, že jsou stále věci, které se žehlit prostě musí. Třeba blůza či košile na pracovní pohovor. Vždyť kdo by do svého týmu přijal zaměstnance, který má zmačkané oblečení...
  • Méně někdy znamená více

    Víme jak zachránit vaše svetry od žmolků!
    Autor: Shutterstock
    Určitě už jste o tom své ratolesti informovala. Ale určitě se jim v životě bude hodit, když budou vědět, že tohle heslo platí třeba i u praní. Velkorysé dávkování pracího prostředku nebo aviváže je častou chybou hospodyněk. Vždy postupujte podle doporučeného dávkování. Pokud máte prádlo skutečně hodně špinavé, přidejte pracího prostředku o trochu víc, ale nepřehánějte to!

     

    Pozor si dejte i na přeplňování pračky. Prádlo se pak nevypere dočista, a hlavně se nevymáchá. Jak odhadnout správnou náplň? Mezi suchým prádlem a horním okrajem otvoru pro vkládání prádla má být mezera. Ideální je na výšku dlaně – palec se dotýká okraje otvoru, malíček prádla. Pak máte jistotu, že se oděv dobře vypere, vymáchá a nebude zapáchat.

  • Vždy, ale opravdu vždy, mějte po ruce ocet!

    Ocet je skvělý a levný čistící prostředek. Existují ale situace, kdy ho použít nemůžete.
    Autor: profimedia.cz
    Vysvětlete dětem, že ocet zdaleka není jen pouhou kuchyňskou ingrediencí. Už naše prababičky věděly, že je skvělým úklidovým prostředkem a pomocníkem, který má v domácnosti opravdu široké uplatnění. Navíc je levný, čistě přírodní a neobsahuje žádné alergeny. 
  • Voňavá domácnost je základ


    Levandule
    Autor: Shutterstock.com
    Nemáme tím na mysli, že musíte celý byt každou chvilku proběhnout a zahltit dávkou osvěžovače vzduchu ve spreji. Stačí třeba jen občas zapálit vonnou svíčku a do vašeho prádelníku a skříní vložit mezi ručníky, ložní prádlo a oblečení třeba sáčky se sušenou levandulí. Ty vše nejen příjemně provoní, ale zároveň oblečení ochrání před všežravými moly.
  • Zubní pasta není jen na zuby

    Na opar pomáhá i zubní pasta s fluoridem.
    Autor: Shutterstock.com
    Pravidelné čištění zubů je důležitý a chvályhodný návyk. Pasta toho ale dokáže mnohem víc než jen ochránit zuby před kazem. Díky ní můžete při úklidu ušetřit peníze i čas. Kombinace mírného abraziva, mycího prostředku a antibakteriální složky totiž ze zubní pasty dělá zdatného pomocníka v boji se špínou a bakteriemi. Platí to ale jen v případě té klasické bílé.
  • Žárovky přitahují prach

    Výměna klasických žárovek za úsporné nebo Led je nejrychlejší cestou, jak začít výrazně šetřit na nákladech.
    Autor: Shutterstock.com
    Tohle je věc, na kterou se často zapomíná! Žárovky ale přitahují prach, který se na nich usazuje. Navíc jsou zaprášené žárovky matnější a méně energeticky efektivní. Pokud máte doma kuřáka, je to ještě horší. Z kouře, zažraného do prachu, se pokaždé, když pak znovu rozsvítíte světlo, teplem uvolní zápach zpět do vzduchu. Žárovky proto čas od času vyleštěte měkkým hadříkem, vždy ale jen tehdy, když jsou vypnuté a na dotek chladné.

Klíčová slova:  bydlení, úklid, tajemství, dcera
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...