Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

14 skvělých využití pro zubní pastu. Odstraní skvrny, vybělí podrážky i vyleští šperky

  • Obyčejná zubní pasta je neocenitelným pomocníkem v domácnosti.
    20. ledna 2015 | 06:00

    Bělí, čistí, osvěžuje, obnovuje a chrání zubní sklovinu. Klasická bílá zubní pasta ale dokáže mnohem víc než jen pečovat o vaše zuby. Pomůže s puchýři, spáleninami i opary, stříbru vrátí lesk, zbaví vás fleků i nepříjemného zápachu. Přesvědčte se, jak díky ní můžete ušetřit peníze i čas.

  • Pomůže na puchýře i štípance


    Autor: Profimedia

     

    Ty nové boty jsou úžasné, ale pokaždé z nich pak máte bolestivý puchýř? Natřete ho na noc zubní pastou. Díky ní vyschne, což umožní ráně rychleji se hojit. Stejně postupujte, i když vás pokouše nebo pobodá hmyz. Kapka pasty zastaví svědění podrážděné kůže a zmenší otok.

  • Uklidní popálení

    Při žehlení se můžete snadno spálit.
    Autor: profimedia.cz

     

    V případě drobných popálenin, které nezahrnují otevřenou ránu, zubní pasta přinese dočasnou úlevu tím, že místo zchladí. Jemně ji naneste na postižené místo co nejdříve po popálení.

  • Vysuší opary i beďary

    Pokud máte problém se rty, může za to zřejmě nějaká nemoc.
    Autor: profimedia.cz
    Opar je hodně nepříjemný a dokáže pořádně potrápit. Není ale potřeba hned utrácet za drahé mastičky. Pokud chcete urychlit hojení a vysušit ho, naneste večer před spaním malé množství zubní pasty na postiženou oblast. Stejně tak pasta pomůže vysušit i zanícený pupínek.
  • Vyčistí nehty

    Nehty prozradí o vašem zdraví mnohem víc, než tušíte.
    Autor: profimedia.cz
    Vadí vám, že máte matné a stále zašpiněné nehty bez lesku? Pro čistší, zářivější a silnější nehty stačí, když je čas od času jednoduše vydrhnete vyřazeným kartáčkem na zuby a zubní pastou. Zbavíte se tak i špíny pod nehty.
  • Udrží neposedné vlasy na svém místě

    2153428:gallery:true:true

     

    V tomto případě výjimečně použijte gelovou zubní pastu. Ta totiž obsahuje stejné – ve vodě rozpustné – polymery, které jsou ve většině vlasových gelů. Pokud tedy hledáte styl a chcete vyzkoušet nějaký extrémní vlasový výtvor, použijte tenhle trik. Skvěle funguje, i když se vám nedaří udržet sponky v jemných dětských vlasech na svém místě.

  • Zbaví ruce zápachu

    vaření, ryba
    Autor: Shutterstock
    Nepříjemný odér česneku, ryb, cibule a dalších dráždivých potravin může proniknout do kožních buněk. Znečištěné ruce a prsty stačí jen krátce promnout s trochou zubní pasty. Ta účinně odstraní všechny stopy smradlavých pachů.
  • Odstraní neodstranitelné skvrny

    Zatočte s nechtěnými skvrnami !
    Autor: Shutterstock.com
    Díky zubní pastě vyčistíte zaschlé skvrny z oblečení i koberce. U šatů ji naneste přímo na skvrnu a třete tak dlouho, dokud skvrna nezmizí. Pak oděv vyperte jako obvykle. Pokud chcete odstranit flek na koberci, naneste zubní pastu na skvrnu a vydrhněte místo drsnějším kartáčkem. Poté ho dobře opláchněte čistou vodou.
  • Vybělí podrážky tenisek

    Boty
    Autor: Archiv firem
    Tenhle trik funguje skvěle na bílou podrážku a ostatní gumové části sportovních bot. Potřete je pastou a pak kartáčkem vydrhněte. Budete překvapeni, jak budou zase zářit čistotou.
  • Vyleští stříbrné šperky

    Berany potěší krásný šperk.
    Autor: Shutterstock.com

     

    Naneste zubní pastu na šperky a nechte ji tam přes noc. Druhý den je vyleštěte do čista měkkým hadříkem. Tenhle trik používají dokonce i zlatníci. Zašlé kameny budou zase blýskavé, když je vydrhnete zubním kartáčkem s pastou a trochou vody. Důkladně pak vodou odstraňte všechny stopy zubní pasty. Nepoužívejte tuto metodu na perly, poškodila byste jejich povrch.

  • Odstraní škrábance na DVD a CD

    VHS kazety snadno přehrajete na DVD média.
    Autor: profimedia.cz
    Zjistili jste, že jsou na vašem oblíbeném cédéčku škrábance a šmouhy? Pokud nejsou hluboké, snadno je odstraníte právě obyčejnou zubní pastou. Naneste tenkou vrstvu na disk, jemně rýhu párkrát přetřete a poté disk opláchněte čistou vodou.
  • Odstraní připáleniny na žehličce

    Žehlení je hračka, když víte, jak na ně.j.
    Autor: Shutterstock.com
    Také máte občas na žehličce nějaké ty připáleniny? Naneste si trochu pasty na hadřík a žehlicí plochu s ní vyleštěte. Pokud není připálenina staršího data a není do žehlicí plochy doslova "zapečená", neměla by zubní pastě odolat.
  • Zbaví kojenecké lahve pachu

    Na trhu jsou stále kojenecké lahve, které ohrožují ty nejmenší.
    Autor: profimedia.cz
    Pokud máte doma mimino a vaše kojenecké lahve páchnou po kyselém mléku, vyčistěte je štětkou na lahve a zubní pastou. Jen tak dokonale odstraníte veškeré zbytky a zbavíte se zápachu. Nakonec je důkladně opláchněte.
  • Vyčistí počmáranou zeď

    Co s pomalovanou zdí?
    Autor: Shutterstock.com
    Také se vám doma na zdi objevily kresby, o kterých vaše ratolest nemá ani ponětí? Nevolejte hned malíře! Vezměte zubní pastu a hadřík nebo – ještě lépe – vyřazený zubní kartáček a na pomalovanou zeď naneste kousek zubní pasty a začněte s čištěním. Díky jemným abrazivům, které pasta obsahuje, dostanete pastelky ze zdi. Nakonec místo jen opláchněte čistou vodou.
  • Zamezí zamlžování brýlí i zrcadel

    Diabetes může zhoršovat i vidění.
    Autor: Shutterstock.com
    Potápěči, plavci a triatlonisté tenhle šikovný malý trik dobře znají, teď ho ale můžete využít i vy. Přetřete čočky vašich brýlí trochou zubní pasty a pak je důkladně opláchněte. Příliš ale netlačte, brusné složky v zubní pastě by mohly čočky i poškrábat. Tenhle fígl můžete úspěšně použít i na zamlžující se zrcadlo v koupelně. Natřete pastu na zrcadlo, rozleštěte a vytřete dosucha. Budete příjemně překvapeni, že se v něm i po sprchování uvidíte.

Klíčová slova:  domácnost, bydlení, zubní pasta
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...