Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

7 chyb, které děláme při přípravě polévek. Nesolíme, prudce je vaříme a zahušťujeme moukou

  • Věděla jste, že polévka zahuštěná opravdovou máslovou jíškou má mnohem lepší chuť? Vyzkoušejte to a dáte nám za pravdu.
    21. února 2015 | 06:00

    Polévka je grunt, říkávaly už naše babičky. Myslíte si, že jste přeborníci v jejich přípravě? Tak se raději ujistěte, že neděláte některou z nejčastějších chyb. Možná budete nemile překvapeni. 

  • Vaříme ji!

    Přestaňte dělat chyby při krájení zeleniny.
    Autor: Shutterstock.com
    Ne, nezbláznila jsem se. Pokud vám totiž polévka na sporáku bublá a vaří klokotem, neznamená to, že bude dřív hotová. Můžete docílit jen toho, že zelenina bude rozvařená a maso suché. Polévku nechte jen takzvaně "táhnout", což v překladu znamená, že by každých pár sekund měla ode dna vystoupat sem tam nějaká ta bublina. A pokud chcete připravit opravdu dobrý a silný vývar, budete si muset počkat. Pod pokličkou se totiž připravuje třeba i dvanáct hodin.
  • Nepoužíváme tlakový hrnec

    aston
    Autor: ASTON
    Pokud máte z nějakého důvodu obavy z použití tlakového hrnce, je na čase se přes to přenést. Dnešní papiňáky jsou totiž víc než bezpečné. Ptáte se ale, proč ho vlastně používat? Polévka se v něm uvaří mnohem rychleji a kratší doba vaření zamezuje ztrátě vitaminů, minerálů a bílkovin. Všechny chutě se v uzavřeném prostoru dokonale spojí a výsledný pokrm je chuťově výraznější.
  • Málo solíme, moc pepříme


    Věděla jste, že polévka zahuštěná opravdovou máslovou jíškou má mnohem lepší chuť? Vyzkoušejte to a dáte nám za pravdu.
    Autor: Shutterstock
    Nic není tak zásadního jako jídlo správně okořenit. Ochutnávejte tak často, jak jen můžete. I když můžete použít recept jako vodítko, naučte se důvěřovat svým vlastním chuťovým buňkám.
  • Zeleninu vaříme moc dlouho

    Přestaňte dělat chyby při krájení zeleniny.
    Autor: Shutterstock.com
    Zeleninu nikdy do polévky nedávejte hned na začátku, přidejte ji až v průběhu vaření – podle toho, jak se jednotlivé druhy dlouho vaří. Důležité také je to, na jak velké kusy ji máte pokrájenou. Nastrouhané zelenině stačí pár minut, větší kusy pak potřebují delší dobu.

     

    A zapamatujte si také, že pokud připravujete masový vývar, nikdy nedávejte celer, mrkev a petržel do hrnce hned spolu s masem. Získáte tak totiž spíš vývar zeleninový. Vyplatí se přidávat zeleninu až ke konci vaření, nechat ji změknout a vyndat.

  • Rajčata přidáváme hned na začátku


    Naučte se správně zpracovat rajčata. Pochutnáte si mnohem více.
    Autor: Shutterstock
    Pokud do polévky přidáváte rajská jablíčka, dejte je tam až na posledních 15 až 20 minut. Důvodem je to, že obsahují přírodní kyseliny, kvůli kterým by další zelenina, fazole nebo brambory mohly zůstat nedovařené.
  • Zahušťujeme moukou

    Autor: Shutterstock

     

    Také zahušťujete polévky moukou rozmíchanou v mléce nebo vodě? Dejte si příště tu práci a připravte klasickou jíšku na másle. Nezabere vám to víc než pár minut. Chuťový rozdíl je ale opravdu výrazný.

     

    Dobré je ale vědět, jaká jíška se na co hodí. Ta úplně světlá je určená pro přípravu zeleninových polévek, žlutá patří do bramboračky nebo třeba polévek z luštěnin a ta narůžovělá nebo tmavá slouží pro přípravu kořeněných tmavších polévek, jako je například gulášová či frankfurtská.

  • Zapomínáme na dozdobení

    Přestaňte dělat chyby při krájení zeleniny
    Autor: Shutterstock.com
    Jak se říká, jíme i očima. Jenže hrst čerstvých bylinek, čerstvě mletý pepř, špetka parmezánu a křupavé krutony polévku nejen "zkrášlí", ale i dotvoří pokrm z hlediska chuti. Když třeba do talíře čočkové nebo hráškové polévky stříknete balsamico ocet nebo trochu citronové šťávy, okamžitě tím pozvednete její chuť. Dalšími takovými skvělými last minute polévkovými doplňky jsou třeba: kopeček hustého jogurtu nebo zakysané smetany, opečená dýňová semínka nebo třeba lžíce pesta.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...