Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

6 triků květinářů, aby vám růže ve váze vydržely

  • Fotogalerie

    3 fotografie

    14. února 2015 | 06:00

    Chcete, aby vám valentýnská kytice vydržela ve váze co nejdéle čerstvá? Abyste se mohla dlouho radovat z krásy růží darovaných z lásky, je třeba při péči o ně dodržovat určité zásady. Prozradíme vám několik triků, jak prodloužit jejich životnost.

  • Vybírejte jen čerstvé a kvalitní

    Rudá růže vypadá vášnivě, ale podle oborníků chtíč lépe vyjadřuje oranžová orchidej.
    Autor: Profimedia.cz

     

    Když totiž chcete, aby růže vydržely co nejdéle krásné, je tohle tím prvním a nejdůležitějším předpokladem. Pokud je to možné, nakupujte proto květiny vždy v osvědčeném květinářství. Když se ocitnete v obchodě, kde se někde v koutku krčí pět usmolených karafiátů a tři povadlé růže, rychle utečte.

     

    Při výběru se podívejte, jestli není květina zavadlá, nepůsobí nezdravě. Květy by měly mít výrazné barvy, měly by být robustní a vitální. Podívejte se také, jestli nejsou nějak poškozené listy, stonky nebo květy. Zkontrolujte také, jestli nejsou zmrzlé. Mnozí květináři mají květy dlouho v chladicích boxech, ty pak sice vypadají velmi svěže, v teple ale rychle odkvetou.

  • Vázu pečlivě vymyjte

    Růže
    Autor: Shutterstock.com

     

    Než dáte kytici do vody, nejprve připravenou vázu pečlivě umyjte horkou vodou. Případné nečistoty by totiž mohly způsobit vznik kalů a množení bakterií. Skleněné vázy dejte do myčky na nádobí. Keramické důkladně vymyjte a vydezinfikujte, nejspolehlivěji přípravkem s přísadou chloru. Pak je ale zapotřebí je opravdu velmi dobře vypláchnout, protože chlor je prvkem, na který jsou květiny velmi citlivé.

  • Stonek seřízněte a růži očistěte

    Růže
    Autor: Shutterstock.com
    U květiny, která je vyndaná z vody, dochází každou minutou k zatahování řezné rány a uzavírání vodivých pletiv. Brání se tak odpařování vody stonkem a zatahuje svou ránu. Když pak takový stonek znovu ponoříte do vody, už ji nepřijme. Proto je důležité stonek před umístěním růže do vázy vždycky znovu seříznout.

     

    Samotný řez provádějte ostrým nožem. Při použití zahradnických nebo kancelářských nůžek dochází k poškození pletiva a stlačení drobných cév, kterými květina přijímá živiny. Řez veďte šikmo na stonek přibližně pod úhlem 45 stupňů, abyste zvětšili plochu řezu, a tím umožnili dostatečný přísun vody a živin. Odřízněte asi 1 až 2 centimetry. Dále zbavte stonek všech listů, které by jinak zůstaly ve vodě a začaly se v ní rozkládat.

  • Vodu jen teplou

    Růže
    Autor: Shutterstock.com

     

    Možná vás to překvapí, ale růže opravdu potřebují teplou vodu. Minimální teplota vody je 35 °C! Platí, že čím je květina déle bez vody, tím teplejší vodu jí dejte. Nemusíte se bát, že jí ublížíte vodou nad 50 °C.

     

    Pro první "napití" je dobré naplnit vázu vodou až do poloviny délky stonku a ponechat květinu ponořenou alespoň jednu hodinu, poté vodu odlijte na požadovaných 20 % délky stonku. Vodu měňte ideálně ob den, bakterie pak nemají šanci škodit.

  • Pozor na umístění

    Růže
    Autor: Shutterstock.com
    I když růžím věnujete veškerou výše uvedenou péči, pokud je postavíte na místo, kde budou vystaveny přímému slunečnímu záření, mrazu či průvanu, můžete se s nimi rozloučit. Brzy uvadnou i u ústředního topení a ostatních zdrojů tepla, neprospívá jim ani cigaretový kouř či blízkost ovoce.
  • Dopřejte jim lázeň

    846587:gallery:true:truePokud vaše růže přece jen uvadnou a skloní hlavičky, například kvůli dlouhému pobytu bez vody, ponořte je celé do studené vody a nechte je tam přes noc. Ráno budou zase svěží a čerstvé.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...