7 tipů, jak skladovat vajíčka. Pozor, do polic ve dveřích lednice nepatří! | Pro ženy | Blesk.cz

7 tipů, jak skladovat vajíčka. Pozor, do polic ve dveřích lednice nepatří!

  • Věděli jste, že vajíčka vydrží při správném skladování skoro měsíc? Nesmíte je však omývat.
    4. února 2015 | 06:00

    V kuchyni se bez nich neobejdeme. Proto je často nakupujeme po celých platech nebo alespoň v akci. Trvanlivost vajec činí 28 dní, ale jak s nimi ale správně nakládat a jak je uskladnit, aby se nezkazila nebo nestala zdrojem nepříjemných zdravotních problémů? Poradíme vám!

  • Obal hned vyhoďte

    Vajíčka
    Také ukládáte koupená vajíčka do lednice v kartonovém obalu, ve kterém jste si je z obchodu přinesla? Děláte chybu. Vajíčka byste z něj měla hned vyndat a obal zlikvidovat. Je totiž znečištěný obrovským množstvím zdraví nebezpečných mikroorganismů. Ty mohou v ledničce snadno kontaminovat další potraviny.
  • Zapomeňte na omývání

    Vajec bude dostatek slibují obchodníci a ke koupi budou jak hnědá tak i bílá
    Vajíčka nikdy neumývejte ani neotírejte. Narušila byste tak jejich ochrannou vrstvu (kutikulu), a tím zvýšila jejich náchylnost vůči průniku mikroorganismů dovnitř. Snadno byste se pak doma mohli nakazit třeba nepříjemnou salmonelou. Vlhká skořápka je navíc ideálním prostředím pro tvorbu plísní.
  • Pozor na teplotu

    Na velikosti záleží...
    Teplota při skladování vajec nesmí překročit 18 °C. Doporučená teplota pro uskladnění je +5 až +8 °C. Důležité je nevystavovat vejce prudkým změnám teploty, kdyby se vejce orosila a stouplo tak riziko, že začnou plesnivět. 
  • Do dveří je nedávejte

    Co s plnou lednicí? Jídlo nemusíte hned vyhodit.
    Přestože výrobci do dveří lednice umisťují speciální držáčky na vajíčka, není tohle místo pro jejich skladování vůbec vhodné. Jde totiž o nejteplejší místo v lednici, a to kvůli častému otevírání. Vajíčka proto uložte co nejvíc dozadu, kde je nejchladněji.
  • Stavte je špičkou dolů

    Na velikosti záleží...

    Kolem vajec by měl proudit vzduch, ukládejte je proto tupým koncem vzhůru. Na tomto konci se totiž údajně nacházejí póry, kterými vejce přijímá kyslík. Pokud ale máme vajíčko v ledničce déle než 10 dní, je třeba jej převrátit, aby žloutek nepřischl zevnitř ke skořápce.

  • Ohlídejte si dobu skladování

    Vajíčka
    Pozor si dejte také na to, jak dlouho vajíčka v lednici máte. Za čerstvé vejce se považuje takové, které není starší než devět dnů po snášce. Trvanlivost vajec činí 28 dní po snesení. Pokud tedy kupujete vejce z obchodu, zjistíte datum snášky po odečtení 28 dnů od minimální trvanlivosti. Po uplynutí devítidenní lhůty už je vhodné používat vejce pouze k vaření nebo pečení.

    Nepříliš čerstvá, nebo dokonce zkažená vejce při potřásání vydávají mlaskavý zvuk a při ponoření do vody vyplavou špičatým koncem nahoru. Pokud máte sebemenší podezření, že vajíčka už nejsou čerstvá, je lepší je před použitím nejdříve rozklepnout do skleničky a přičichnout si. Zápach je velmi dobrým identifikátorem zkaženosti.

  • Pozor na aromatické potraviny

    Věděli jste, že vajíčka vydrží při správném skladování skoro měsíc? Nesmíte je však omývat.
    Vajíčka nikdy neukládejte v blízkosti silně aromatických výrobků, jako jsou třeba sýry a koření, protože pórovitá vápenná skořápka do sebe snadno absorbuje cizí pachy.

Diskuse ke článku
.