Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

5 přírodních prostředků, které vás zbaví plísní v bytě jednou provždy!

  • Spory všudypřítomných plísní mají škodlivé účinky na vaše zdraví.
    18. ledna 2015 | 06:00

    Zašedlé spáry mezi dlaždičkami, černě olemovaný sprchový kout, tmavé skvrny v rozích u okna. S plísněmi v domácnosti bojujeme všichni. Zdaleka nejsou ale jen optickým problémem. Jejich spory jsou totiž především škodlivé pro naše zdraví. Přitom není zase tak těžké se jich nadobro zbavit. A vůbec při tom není nutné použít chemii.

  • Tea Tree Oil

    979042:gallery:true:true

     

    Když jsem ho před lety dostala, byla jsem dost skeptická. Ale jen do chvíle, než jsem se na vlastní kůži přesvědčila, že jde o téměř zázračnou tekutinu. Dnes už na něj nedám dopustit a bez téhle malé lahvičky se z domu nevzdaluji. Stoprocentně čistý olej čajovníku australského je nejsilnějším přírodním antiseptikem. Je neocenitelný při kožních infekcích, menších popáleninách, drobných řezných rankách, akné, aftech i oparech. Málokdo ale ví, že extrémně účinný je i při potlačování bakterií, dokonale ničí spory plísní, se kterými doma často marně bojujeme.

    Stačí si jen připravit sprej a použít ho na postižená místa. Jeho výroba je snadná. Smíchejte dva šálky vody se dvěma lžičkami oleje tea tree, dobře protřepejte a nastříkejte na problematická místa. Neotírejte a nechte působit. Během pár dnů nenajdete po plísni ani stopy. Jedinou nevýhodou může být poměrně silně aromatická vůně, která nemusí každému vyhovovat.

  • Olej z grapefruitových jadérek

    Řádí u vás doma plíseň? Vyzrajte na ni!
    Autor: Shutterstock.com

     

    Pro ty, kteří typickou "mentolovou" vůni oleje tea tree nemají v oblibě, mám naštěstí také řešení. Podobně efektivně totiž funguje extrakt z grapefruitových jadérek, který nezanechává žádnou vůni.

     

    Vezměte dva šálky vody, smíchejte je s 20 kapkami extraktu a nalijte do rozprašovače. Roztok dobře protřepejte, nastříkejte na problémové oblasti a nechte ho působit. Nestírejte ho.

  • Destilovaný ocet

    Ocet je skvělý a levný čisticí prostředek. Existují ale situace, kdy ho použít nemůžete.
    Autor: profimedia.cz

     

    Ano, čtete dobře. Je opravdu důležité použít destilovaný ocet, ne jakýkoliv. Už jsem vám radila, že ocet v domácnosti můžete použít jako čistič. Dobré je ale vědět, že také zabíjí až 82 procent všech bakterií a spor plísní. Stačí ho nalít do rozprašovače a postříkat jím problémové oblasti.

     

    V případě, že se vám nebude příliš líbit jeho "vůně", která po několika hodinách vyprchá, můžete přikápnout nějaké éterické oleje. Jedním z nejlepších je citronový olej, protože je dostatečně silný, aby zamaskoval typický kyselý smrad.

  • Peroxid vodíku

    1983713:gallery:true:true

     

    Určitě už jste ho někdy využili při dezinfekci nějakých svých zranění. Tušili jste ale, že peroxid vodíku je považován za nejbezpečnější, zcela přirozený dezinfekční prostředek? Je to jediný dezinfekční prostředek, který se skládá jen z vody a kyslíku. Podobně jako ozón zabíjí choroboplodné organismy oxidací!

     

    Stačí ho jen nastříkat na plíseň, nechat 10 minut působit a otřít. Pár kapek peroxidu do vody na zalévání kytek také zabrání rozvoji plísně na listech.

  • Jedlá soda

    Spory všudypřítomných plísní mají škodlivé účinky na vaše zdraví.
    Autor: Shutterstock.com
    Posledním neocenitelným přírodním prostředkem pro boj s plísněmi je "obyčejná" jedlá soda. Můžete ji použít jen tak samostatně nebo v kombinaci s vodou či octem. Po aplikaci ji nechte 15 minut působit a pak místo vlhkým hadříkem vydrhněte. Jedlá soda je jemná, ale skvěle dezinfikuje, takže je její použití ideální pro téměř všechna místa, opravdu dobře ale funguje na sprchy a vany.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...