Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

VIDEO: Jak správně naporcovat kapra? Naučíme vás to!

  • Víte, jak zpracovat kapra?
    23. prosince 2014 | 06:00

    Klasický český kapr nemůže ve většině domácností na štědrovečerní tabuli chybět. S bramborovým salátem patří totiž k nejdůležitějším symbolům Vánoc. Víte ale, jak ho nejlépe naporcovat?

  • Jak kapra zabít

    Kapra nejprve omračte tupým předmětem.
    Autor: Profimedia.cz
    K zabití a naporcování kapra budete potřebovat utěrku, prkénko, paličku na maso nebo kuchyňský váleček, nůž, mísu na vnitřnosti a nějakou další nádobu na maso.

     

    Rybu zabalte do utěrky, aby vám nevyklouzla, a omračte ji úderem nad oči pomocí tupého předmětu – nejlépe poslouží palička nebo váleček. Hned potom přeřízněte žaberní oblouky, které jsou skryty pod skřelemi. Pokud jste postupovali správně, je ryba mrtvá během několika vteřin. Nechte ji vykrvit a omyjte ji.

  • Vykuchejte ho

    Kapr patří k nejdůležitějším symbolům Vánoc.
    Autor: Profimedia.cz
    Kuchat rybu musíte velmi obezřetně hlavně proto, aby nedošlo k protržení žlučníku, který by maso znehodnotil. Vytvořte tedy mělký, maximálně 2 centimetry hluboký řez od řitního otvoru směrem k hlavě, rybu rozevřete a prsty uvolněte vnitřní orgány. Postupujte co nejopatrněji, v žádném případě na to nepoužívejte nůž, začněte opět u ocasu a pokračujte směrem k hlavě. Na závěr oddělte jícen a všechny vnitřnosti vyjměte. Rybu pečlivě omyjte. Pak můžete pokračovat v dalším zpracování, nebo ji dočasně uložit v chladu.
  • Oddělte hlavu

    Prvním krokem porcování je oddělení hlavy.
    Autor: Profimedia.cz
    Z vykuchaného kapra nejdřív odstraňte hlavu, a to řezem, který veďte za skřelemi a prsními ploutvemi. Hlavu kapra pak můžete využít na přípravu rybí polévky. Teď záleží jen na vás, zda chcete kapra rozdělit podélným řezem na půlky, nebo příčně na podkovy. Jak ho na podkovy nakrájet, to se dozvíte v dalším kroku.
  • Porcování kapra na podkovy

    Naše česká vánoční večeře s kaprem.
    Autor: Profimedia.cz
    Při domácím zpracování kapra je jednodušší a snadnější porcování na podkovy. Navíc z jednotlivých podkov lze snadno odstranit kosti. Kapra ostrým nožem rozdělte na širší podkovy, při vedení řezu se vyhněte místům, kde jsou silné kosti ploutví, a hřbetu. Z uříznuté podkovy pak snadno odříznete ploutve i s kostmi, které k nim přiléhají. Z podkovy pak odřízněte páteř, získáte tak dvě porce ryby. Ty můžete využít již k vlastní kuchyňské úpravě. Pokud byste si však chtěli připravit kapra bez kostí, můžete odstranit i žebra a porci následně prořezat, aby se rozrušily i drobné kůstky. Ořez z kapra najde své využití při přípravě rybí polévky.

    Názornou ukázku porcování kapra si můžete prohlédnout na videu:

     Zdroj: ceskykapr.cz

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...