Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nejlepší recepty na nepečené cukroví I.

  • Nemáte čas pouštět se do přípravy pečených kousků? Nezoufejte, vždyť nepečené cukroví milují všichni.
    16. prosince 2014 | 06:00

    Všichni kolem vás se chlubí, kolik druhů už mají napečeno, sdílejí fotky plných krabic na sociálních sítích. A vás začíná ovládat panika, protože jste ještě ani nezačala. Nadechněte se, uklidněte se a připravte nepečené cukroví, které je hotové raz dva a chutná každému.

  • Marcipánovo-pistáciové švestky


    Rozinky s rumem a Marcipánové švestky
    Autor: z knihy Adventné pečenie, vydavatelství Ringier Slovakia
    Doba přípravy: 40 minut

    Budete potřebovat (na 30 kusů):

    • 100 g marcipánu
    • 40 g másla
    • 80 g nasekaných nesolených pistácií
    • 2 lžíce smetany ke šlehání
    • 30 velkých sušených vypeckovaných švestek
    • 100 g čokolády na vaření

    Postup:
    Marcipán nastrouhejte a šlehačem vymíchejte se změklým máslem. Rozmixujte 50 g nasekaných pistácií se šlehačkou na kaši a smíchejte s marcipánem a máslem. Marcipánovo-pistáciovou směs vložte do cukrářského sáčku a naplňte švestky. Pro snadnější plnění zvětšete otvor ve švestce dřevěnou vařečkou a potom nastříkejte krém. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a pomocí vidličky nebo párátka do ní namáčejte švestky. Uložte je na pečicí papír, posypte nasekanými pistáciemi a nechte ztuhnout.

  • Rozinkové kuličky s bílou čokoládou


    Nemáte čas pouštět se do přípravy pečených kousků? Nezoufejte, vždyť nepečené cukroví milují všichni.
    Autor: Shutterstock.com
    Doba přípravy: 30 minut

    Budete potřebovat (na 30 kusů):

    • 200 g rozinek
    • 6 lžic rumu
    • 1 lžičku citronové kůry
    • 1 lžíci vanilinového cukru
    • 150 g bílé čokolády
    • kakao na obalování

    Postup:
    Rozinky opláchněte, osušte, smíchejte s rumem, citronovou kůrou a vanilinovým cukrem. Nechejte 30 minut odležet. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a přidejte rozinky s rumem. Lžící odebírejte kousky a vytvarujte kuličky. Kuličky obalte v jemné vrstvě kakaa a nechte ztuhnout. Podávejte v barevných papírových košíčcích.

  • Pomerančové kuličky

    Pomerančové pralinky
    Autor: z knihy Adventné pečenie, vydavatelství Ringier Slovakia
    Budete potřebovat (na 30 kusů):

    • 200 g máslových sušenek
    • 2 lžíce pomerančové šťávy
    • 1 lžičku nastrouhané pomerančové kůry
    • 100 g másla
    • 20 g nasekaných nesolených pistácií
    • 4 lžíce rumu
    • 200 g čokolády na vaření
    • zlaté a stříbrné cukrové perličky na ozdobu

    Postup:
    Sušenky dejte do silnějšího mikrotenového sáčku a válečkem na těsto rozdrťte. Vsypte do mísy a smíchejte s pomerančovou šťávou a kůrou. Máslo rozpusťte a přidejte k sušenkám spolu s rumem a nasekanými pistáciemi. Všechno dobře promíchejte a nechejte alespoň 10 minut odstát. Pomocí lžičky odebírejte ze směsi stejně velké kopečky, jemně vytvarujte kuličky a uložte na plech. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, kuličky napíchněte na párátko, namočte do čokolády a položte na pečicí papír. Do každé kuličky ještě zapíchněte cukrovou perličku a nechte ztuhnout. Podávejte v papírových košíčcích.

  • Rychlá kokosová roláda

    Kokosová roláda
    Autor: Michal Protivanský
    Budete potřebovat:

    • 100 g strouhaného kokosu
    • 100 g moučkového cukru
    • 100 g rostlinného tuku
    • 2 lžíce kandovaného nebo sušeného ovoce
    • šťáva z 1 citronu

    Postup:
    Rostlinný tuk utřete s cukrem, přidejte kokos a ochuťte citronovou šťávou. Na alobalu vyválejte obdélník (cca 7 x 25 cm), střed posypejte rozkrájeným ovocem. Srolujte a upravte do úhledné roládky. Nechte v chladničce ztuhnout. Nakonec roládu polijte rozehřátou čokoládou.

  • Ořechové duo řezy

    Duo řezy
    Autor: z knihy Adventné pečenie, vydavatelství Ringier Slovakia
    Budete potřebovat (na 24 kusů):

    • 1 balíček světlých máslových sušenek
    • 1 balíček tmavých kakaových sušenek
    • 1 balíček vanilkového pudinku
    • 400 ml mléka
    • 150 g cukru moučky
    • 170 g rostlinného tuku na pečení
    • 5 lžic rumu
    • 1 lžíci kakaa
    • mleté vlašské ořechy na posypání

    Postup:
    Vanilkový pudink rozmíchejte ve 100 ml mléka. Zbylé mléko přiveďte k varu, přidejte rozmíchaný pudink a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Potom pudink nechte vychladnout (občas ho promíchejte, aby na něm nevznikl škraloup).
    Změklý rostlinný tuk ušlehejte s cukrem. Po lžících vešlehejte i zchladlý pudink. Vzniklý krém rozdělte na poloviny a do jedné přimíchejte kakao.
    Plech vyložte pečicím papírem. Světlé sušenky potřete kakaovým krémem, navrch rozložte tmavé sušenky a ty potřete světlým krémem. Takto k sobě střídavě slepujte sušenky. Vzniklý moučník potřete po povrchu a po bocích zbylým krémem a posypte ořechy. Nechte ztuhnout v lednici. Krájejte šikmým řezem.

Klíčová slova:  cukroví, vánoce
Diskuse ke článku
.