Nejlepší recepty na nepečené cukroví I.
Všichni kolem vás se chlubí, kolik druhů už mají napečeno, sdílejí fotky plných krabic na sociálních sítích. A vás začíná ovládat panika, protože jste ještě ani nezačala. Nadechněte se, uklidněte se a připravte nepečené cukroví, které je hotové raz dva a chutná každému.
Marcipánovo-pistáciové švestky
Rozinky s rumem a Marcipánové švestkyAutor: z knihy Adventné pečenie, vydavatelství Ringier Slovakia
Budete potřebovat (na 30 kusů):- 100 g marcipánu
- 40 g másla
- 80 g nasekaných nesolených pistácií
- 2 lžíce smetany ke šlehání
- 30 velkých sušených vypeckovaných švestek
- 100 g čokolády na vaření
Postup:
Marcipán nastrouhejte a šlehačem vymíchejte se změklým máslem. Rozmixujte 50 g nasekaných pistácií se šlehačkou na kaši a smíchejte s marcipánem a máslem. Marcipánovo-pistáciovou směs vložte do cukrářského sáčku a naplňte švestky. Pro snadnější plnění zvětšete otvor ve švestce dřevěnou vařečkou a potom nastříkejte krém. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a pomocí vidličky nebo párátka do ní namáčejte švestky. Uložte je na pečicí papír, posypte nasekanými pistáciemi a nechte ztuhnout.Rozinkové kuličky s bílou čokoládou
Nemáte čas pouštět se do přípravy pečených kousků? Nezoufejte, vždyť nepečené cukroví milují všichni.Autor: Shutterstock.com
Budete potřebovat (na 30 kusů):- 200 g rozinek
- 6 lžic rumu
- 1 lžičku citronové kůry
- 1 lžíci vanilinového cukru
- 150 g bílé čokolády
- kakao na obalování
Postup:
Rozinky opláchněte, osušte, smíchejte s rumem, citronovou kůrou a vanilinovým cukrem. Nechejte 30 minut odležet. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a přidejte rozinky s rumem. Lžící odebírejte kousky a vytvarujte kuličky. Kuličky obalte v jemné vrstvě kakaa a nechte ztuhnout. Podávejte v barevných papírových košíčcích.Pomerančové kuličky
Pomerančové pralinkyAutor: z knihy Adventné pečenie, vydavatelství Ringier Slovakia- 200 g máslových sušenek
- 2 lžíce pomerančové šťávy
- 1 lžičku nastrouhané pomerančové kůry
- 100 g másla
- 20 g nasekaných nesolených pistácií
- 4 lžíce rumu
- 200 g čokolády na vaření
- zlaté a stříbrné cukrové perličky na ozdobu
Postup:
Sušenky dejte do silnějšího mikrotenového sáčku a válečkem na těsto rozdrťte. Vsypte do mísy a smíchejte s pomerančovou šťávou a kůrou. Máslo rozpusťte a přidejte k sušenkám spolu s rumem a nasekanými pistáciemi. Všechno dobře promíchejte a nechejte alespoň 10 minut odstát. Pomocí lžičky odebírejte ze směsi stejně velké kopečky, jemně vytvarujte kuličky a uložte na plech. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, kuličky napíchněte na párátko, namočte do čokolády a položte na pečicí papír. Do každé kuličky ještě zapíchněte cukrovou perličku a nechte ztuhnout. Podávejte v papírových košíčcích.Rychlá kokosová roláda
Kokosová roládaAutor: Michal Protivanský- 100 g strouhaného kokosu
- 100 g moučkového cukru
- 100 g rostlinného tuku
- 2 lžíce kandovaného nebo sušeného ovoce
- šťáva z 1 citronu
Postup:
Rostlinný tuk utřete s cukrem, přidejte kokos a ochuťte citronovou šťávou. Na alobalu vyválejte obdélník (cca 7 x 25 cm), střed posypejte rozkrájeným ovocem. Srolujte a upravte do úhledné roládky. Nechte v chladničce ztuhnout. Nakonec roládu polijte rozehřátou čokoládou.Ořechové duo řezy
Duo řezyAutor: z knihy Adventné pečenie, vydavatelství Ringier Slovakia- 1 balíček světlých máslových sušenek
- 1 balíček tmavých kakaových sušenek
- 1 balíček vanilkového pudinku
- 400 ml mléka
- 150 g cukru moučky
- 170 g rostlinného tuku na pečení
- 5 lžic rumu
- 1 lžíci kakaa
- mleté vlašské ořechy na posypání
Postup:
Vanilkový pudink rozmíchejte ve 100 ml mléka. Zbylé mléko přiveďte k varu, přidejte rozmíchaný pudink a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Potom pudink nechte vychladnout (občas ho promíchejte, aby na něm nevznikl škraloup).
Změklý rostlinný tuk ušlehejte s cukrem. Po lžících vešlehejte i zchladlý pudink. Vzniklý krém rozdělte na poloviny a do jedné přimíchejte kakao.
Plech vyložte pečicím papírem. Světlé sušenky potřete kakaovým krémem, navrch rozložte tmavé sušenky a ty potřete světlým krémem. Takto k sobě střídavě slepujte sušenky. Vzniklý moučník potřete po povrchu a po bocích zbylým krémem a posypte ořechy. Nechte ztuhnout v lednici. Krájejte šikmým řezem.