Nejlepší recepty na nepečené vánoční cukroví II. | Pro ženy | Blesk.cz

Nejlepší recepty na nepečené vánoční cukroví II.

  • Nepečené vánoční cukroví
    19. prosince 2014 | 06:00

    Všichni kolem vás se chlubí, kolik druhů už mají napečeno, sdílejí fotky plných krabic na sociálních sítích. A vás začíná ovládat panika, protože jste ještě ani nezačala. Nadechněte se, uklidněte se a připravte nepečené cukroví, které je hotové raz dva a chutná každému. 

  • Čokoládovo-ořechové kostky

    Nepečené vánoční cukroví
    Budete potřebovat (na 50 kousků):

    • 175 g pistácií     
    • 100 g mandlí
    • 20 g másla         
    • 600 g hořké čokolády         
    • 200 g mléčné čokolády         
    • 200 g vlašských ořechů       

    Postup:
    Celé pistácie a nasekané mandle promíchejte a mírně opečte na másle. Nechte zcela zchladnout. Obě čokolády nalámejte do rendlíku a nad vroucí vodou nechte rozpustit a promíchejte. Pak do čokolády vmíchejte pistácie s mandlemi i nasekané vlašské ořechy. Směs nalijte do lehce vymazané formy 20 x 30 cm vyložené pečicím papírem. V lednici nechte dvě hodiny ztuhnout. Pak nakrájejte na zhruba padesát kostiček.

  • Čokoládové lanýže s koňakem

    Nepečené vánoční cukroví
    Budete potřebovat:

    • 190 g smetany ke šlehání        
    • 1 vanilkový lusk        
    • 1 lžíce medu        
    • 340 g 60% až 70% čokolády
    • koňak
    • 200 g 50% čokolády
    • holandské kakao na obalení   

    Postup:
    Smetanu nalijte do rendlíku, přidejte vydlabanou dřeň z vanilkového lusku a zahřívejte na středním plameni. Jakmile začne smetana probublávat, sejměte z plotny a ještě chvíli míchejte. Po mírném zchladnutí přidejte med a promíchejte, aby se rozpustil. Poté směs nalijte na 60% až 70% čokoládu nalámanou v míse, promíchávejte, aby se zcela rozpustila, dochuťte koňakem a nechte chladnout. Poté z hmoty lžící odebírejte a prsty namočenými do ledové vody tvarujte lanýže. Dávejte je na pečicí papír, alobal, popřípadě plech nebo tác, který se vám vejde do mrazáku. Tam nechte lanýže alespoň 5 hodin. Zbývající čokoládu nalámejte do misky a nechte ji rozpustit ve vodní lázni. (Neměla by být moc horká.) Poté v ní obalujte lanýže. Pro dobrý efekt je možné v této fázi lanýž poválet po sítku či struhadle, aby se přiblížil tvaru skutečných lanýžů. Nakonec je obalte v kakau a dejte do lednice.

    Náš tip:
    Před podáváním nechte lanýže povolit při pokojové teplotě.

  • Kokosoví sněhuláci

    Kokosoví sněhuláci
    Budete potřebovat:

    • 6 griliášových vlnek        
    • 1 salko (397g plechovka zahuštěného slazeného plnotučného mléka)
    • 150 g strouhaného kokosu na obalení        
    • 40 g sekaných mandlí 
    • oranžová potravinářská barva        
    • 1 lžíce marcipánu        
    • 1 lékořicový pendrek        
    • 4 čokoládové penízky  
    • 4 bonbony Marshmallows        
    • moučkový cukr na zaprášení

    Postup:
    Griliášové vlnky rozdrťte válečkem na těsto a nasypte je do mísy. Poté drť důkladně promíchejte se salkem, kokosem a mandlemi a na deset minut dejte do lednice. Z hmoty vytvořte 4 velké koule, 4 střední a 4 nejmenší, obalte je v kokosu a sestavte z nich čtyři sněhuláky. Marcipánovou hmotu obarvěte oranžovým potravinářským barvivem a vytvarujte 4 nosy. Z pendreků odkrojte malé kousky a z nich udělejte oči a knoflíky. Vše zatlačte do sladkých koulí. Na hlavu sněhuláka dejte vždy čokoládový penízek a navrch marshmallows a zacukrujte. Sněhuláky můžete rovněž postavit do hromady sněhu – kokosu.

  • Vosí hnízda

    Vosí hnízda
    Budete potřebovat:

    • 160 g mletých piškotů        
    • 60 g másla        
    • 2 až 3 lžíce mléka        
    • 100 g práškového cukru        
    • 2 lžíce kakaa        
    • 70 g mletých lískových oříšků           
    • rum dle chuti 
    • 1 sáček piškotů        

    na náplň:

    • 50 g másla         
    • 50 g moučkového cukru         
    • 1 lžíce vaječného koňaku         
    • 1 lžíce rumu  

    Postup:
    Smíchejte drcené piškoty, změklé máslo, cukr, kakao, oříšky, mléko a rum a vypracujte vláčné těsto. Ze surovin na náplň našlehejte hladký krém. Těsto rozdělte do malých kuliček, postupně je vtlačujte do formiček, střed naplňte krémem a dospod nalepte piškoty.

  • Citronové hvězdičky


    Bud
    Citronové hvězdičky
    ete potřebovat
    (na 20 kousků):

    na punčovou hmotu:

    • 100 g moučkového cukru
    • 100 g másla
    • 200 g mletých vanilkových sušenek
    • 50 g mletých ořechů
    • 30 g kakaa
    • 5 lžic rumu
    • 3 lžíce malinového džemu
    • 2 lžíce medu (podle konzistence přidejte máslo)
    • moučkový cukr na poprášení válu

    na krém:

    • šťávu z jednoho citronu
    • 3 vrchovaté lžíce moučkového cukru
    • 150 g másla
    • vanilkový cukr
    • citronovou kůru

    na ozdobu:

    • čokoládové zdobení

    Postup:
    Punčovou hmotu zpracujte a nechte přes noc v lednici. Poprašte vál cukrem a rozválejte na něm silnější plát. Vykrajujte hvězdičky a dejte je do chladničky. Na krém povařte citronovou šťávu s cukrem v hustější sirup a vychlazený zašlehejte do změklého másla s vanilkovým cukrem. Můžete dosladit nebo přidat nastrouhanou citronovou kůru. Hvězdičky ozdobte vychladlým krémem a čokoládovým zdobením.

  • Máslové kuličky v praženém kokosu


    Máslové kuličky v praženém kokosu
    Budete potřebovat (na 25 až 30 kusů):

    na hmotu:

    • 150 g krupicového cukru
    • 200 g strouhaného kokosu
    • 200 g sušeného mléka
    • 10 ml vody
    • 5 ml rumu
    • 180 g másla
    • 100 g mandlí

    na obalení:

    • bílou čokoládu
    • plátky kokosu

    Postup:
    Zahřejte máslo s cukrem, přidejte strouhaný kokos, sušené mléko, přilijte vodu a rum a chvíli zahřívejte, ale nevařte. Za stálého míchání uhněťte tužší, lepivou hmotu, kterou nechte na chvíli zchladnout. Tvořte z ní kuličky a dovnitř každé vložte mandli. Nechte odpočinout. Mezitím si lehce opražte na pánvičce plátky kokosu a ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Kuličky obalujte nejprve v čokoládě a pak v plátcích kokosu. Dejte ztuhnout do chladničky.

  • Ořechové válečky


    Ořechové válečky
    Budete potřebovat (na asi 10 kusů):

    na tmavou hmotu:

    • 150 g mletých ořechů
    • 10 g moučkového cukru
    • 2 lžíce rumu
    • 2 lžíce kokosu
    • 150 g másla (případně podle potřeby)
    • 2 lžíce kakaa
    • moučkový cukr na posypání alobalu

    na světlou hmotu:

    • 500 g bílého marcipánu

    na obalení:

    • čokoládovou polevu
    • 100 g nahrubo drcených ořechů

    Postup:
    Na tmavou hmotu smíchejte všechny ingredience, uhněťte těsto a dejte ho odležet do chladničky. Z marcipánu utvořte dlouhý úzký váleček a ve fólii nechte ztuhnout v chladničce. Na vále rozložte alobal, rozválejte na něm tmavou hmotu na obdélník. Položte na ni marcipánový váleček a pomocí alobalu kolem něho srolujte tmavou hmotu. Po ztuhnutí v chladničce rozkrájejte na asi 6cm válečky. Polijte rozehřátou čokoládovou polevou a obalte kousky v drcených oříšcích. Uložte do chladničky.

  • Karamelovo-oříškové pralinky


    Pralinkový talíř
    Budete potřebovat (na 40 kusů):

    • 600 g práškového cukru
    • několik kapek citronové šťávy
    • 600 g loupaných lískových oříšků
    • pokrájené neloupané mandle
    • 2 lžíce oleje
    • 250 g rozpuštěné čokolády
    • nasekané lískové oříšky

    Postup:
    Na mírném ohni rozpusťte cukr s několika kapkami citronové šťávy. Přidejte ořechy, mandle a za stálého míchání nechte směs zkaramelizovat. Rozetřete ji na plech vymazaný olejem. Až vychladne, nasekejte ji najemno a smíchejte se dvěma třetinami rozpuštěné čokolády. Z hmoty odebírejte lžičkou kousky, z nich tvořte kuličky a smočte je ve zbytku čokolády. Část z nich ještě v nasekaných oříšcích. Pralinky 10 minut tuhnou.

  • Ovocné hrudky v čokoládě


    Čokoládové hrudky
    Budete potřebovat (na 10 až 15 kusů):

    • 200 g kandovaného ovoce (ananas, višně, hrušky, papája apod.),
      po lžičce citronové a pomerančové kůry
    • 100 g mandlí
    • špetku tlučeného hřebíčku
    • špetku mleté skořice
    • 150 g hořké čokolády
    • kousek másla
    • podle potřeby ještě cukr
    • několik plátků kandovaného ananasu na ozdobu

    Postup:
    Ovoce i mandle nasekejte nahrubo a přidejte kůru. Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu, pro lepší konzistenci můžete přidat kousek másla. Dejte ale pozor, aby se čokoláda nevařila. Část si schovejte na ozdobu. Přimíchejte do ní nasekanou směs a koření, promíchejte, odstavte a nechte chvíli chladnout. Z tuhnoucí směsi lžící nabírejte hromádky a pokládejte je na pečicí papír. Zbylou čokoládou hrudky polijte. Z plátků ananasu vykrojte hvězdičky, ozdobte s nimi hrudky a nechte ztuhnout v lednici.

  • Griotkové kuličky v čokoládovém kabátku


    Griotkové kuličky
    Budete potřebovat (na 25 až 30 kusů):

    na těsto:

    • 220 g dětských piškotů
    • 100 g hery
    • 100 g moučkového cukru
    • 50 g mletých ořechů
    • 30 g kakaa
    • 100 ml griotky
    • 2 lžíce medu

    na ozdobu:

    • koupenou polevu z tmavé čokolády
    • citronovou polevu (1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci horké vody, 100 g moučkového cukru)

    Postup:
    Z dětských piškotů, hery, moučkového cukru, mletých ořechů a kakaa vypracujte tužší hmotu, ke které přidejte griotku a med. Tvarujte do kuliček a nechte vychladit. Rozehřejte polevu podle návodu, kuličky jí polijte a nechte ztuhnout. Na citronovou polevu umíchejte horkou vodu s citronovou šťávou a cukrem. Pokud bude příliš tekutá, přisypejte cukr, v opačném případě zřeďte vodou. Polevu dejte do cukrářského sáčku a ozdobte povrch kuliček. Můžete je servírovat v papírových košíčcích.

  • Vanilkové košíčky s hvězdami

    Košíčky s hvězdami
    Budete potřebovat (na 25 až 30 kusů):

    na spodní hmotu:

    • 250 g vanilkových sušenek
    • asi 80 g hery podle potřeby
    • 1 lžíci rumu
    • moučkový cukr na vysypání formiček

    na ovocnou vrstvu:

    • 100 g kandovaného ovoce
    • 3 až 4 lžíce rybízové zavařeniny
    • 3 lžíce rumu
    • 1/2 lžičky mleté skořice
    • špetku mletého hřebíčku
    • vanilkový cukr
    • hrst mletých ořechů
    • nakrájené rozinky
    • 2 lžíce hery
    • hnědý cukr podle potřeby

    na ozdobu:

    • asi 80 g bílého marcipánu
    • moučkový cukr na posypání válu
    • ozdobné stříbrné perličky

    Postup:
    Ovocnou vrstvu si připravte den předem – kandované ovoce a rozinky pokrájejte najemno nebo rozmixujte, přidejte heru a zavařeninu a vše chvíli povařte na hustší hmotu. Odstavte, přilijte rum, přisypejte ořechy a koření a dochuťte podle potřeby cukrem. Nechte uležet v chladničce. Na spodní sušenkovou hmotu rozmixujte sušenky, přidejte rum a podle potřeby heru tak, aby se vám s ní dobře pracovalo. Nechte odpočinout 30 minut v chladničce. Formičky na malé nízké košíčky vysypejte moučkovým cukrem. Z hmoty tvořte kuličky, které vtlačujte do formiček, a vyklepněte malé košíčky. Nechte je ztuhnout v chladničce. Pomocí cukrářského sáčku je plňte ovocnou směsí. Pokud bude příliš tuhá, můžete ji trošku rozehřát, případně ještě zředit rumem nebo džemem. Marcipán rozválejte na vále posypaném moučkovým cukrem a vykrajujte z něj hvězdičky o velikosti průměru košíčků. Položte je na naplněné košíčky a ozdobte perličkami.

  • Karamelové pokušení


    Karamelové pokušení
    Budete potřebovat (na 15 až 20 kusů):

    na karamelovou hmotu:

    • 2 balení karamelek
    • 100 g másla
    • hrst nahrubo nakrájených ořechů nebo mandlí

    na krém:

    • 3 lžíce nutelly
    • 2 lžíce másla
    • cukr podle chuti
    • případně rum

    na ozdobu:

    • stříbrné cukrové kuličky

    Postup:
    Karamelky s máslem pomalu rozehřejte ve vodní lázni, přimíchejte nakrájené ořechy, odstavte a hned opatrně nalévejte do papírových košíčků, ve kterých nechte hmotu ztuhnout. Na krém smíchejte nutellu s máslem, případně ještě přislaďte a dochuťte rumem. Krém dejte na chvíli do chladničky. Povrch košíčků ozdobte pomocí cukrářského sáčku kopečky krému a posypejte stříbrnými kuličkami.

  • Krémové bábovičky


    Krémové bábovičky
    Budete potřebovat (na 8 kusů):

    na hmotu:

    • 1 balíček drcených kakaových sušenek
    • hrst drcených ořechů
    • 80 až 100 g másla
    • 1 lžíci rumu

    na nugát:

    • 2 ledové kaštany
    • 1 lžičku másla

    na krém:

    • 1/2 balení mascarpone
    • 1/2 šlehačky
    • cukr dle chuti
    • rum
    • kakao nebo instantní kávu na posyp

    na karamel na ozdobu:

    • 3 lžíce krupic. cukru
    • rybízový džem nebo brusinky

    Postup:
    Všechny ingredience na hmotu smíchejte, utvořte kuličky, které vtlačte rovnoměrně do silikonových košíčků. Nechte ztuhnout v lednici. Ledové kaštany rozlámejte a ve vodní lázni je s kouskem másla nechte rozpustit. Košíčky opatrně vyjměte ze silikonu, naplňte nugátem a opět nechte ztuhnout. Z ingrediencí vyšlehejte krém, cukrářským sáčkem naplňte košíčky a dejte je do chladničky. Z cukru pomalým varem a za stálého míchání svařte karamel, na pečicí papír pomocí lžíce nanášejte kulaté tvary, nechte ztuhnout, opatrně sloupněte z papíru a ozdobte jimi košíčky. Na náplň ještě dejte brusinku nebo kousek rybízového džemu.

  • Řezy s marshmallows a bílou čokoládou


    Řezy s marshmallows a bílou čokoládou
    Budete potřebovat (na 15 kusů):

    • 360 g bílé čokolády
    • 125 g pěnových bonbonů Marshmallows
    • hrst sušených brusinek
    • 120 g hrubě nasekaných lískových ořechů
    • 1/2 hrnku strouhaného kokosu
    • plátkový kokos na ozdobu

    Postup:
    Čokoládu nalámejte a dejte rozpustit do vodní lázně nebo mikrovlnné trouby na 1 až 2 minuty na střední výkon. Každých 30 vteřin otevřete dvířka a promíchejte ji. Marshmallows nakrájejte na větší kousky. Smíchejte čokoládu, brusinky, ořechy a směs vylijte na menší plech vyložený pečicím papírem. Marshmallows zatlačte vařečkou dovnitř, posypejte plátkovým kokosem a nechte ztuhnout. Ostrým nožem opatrně krájejte na čtverečky.

Klíčová slova: nepečené cukroví, vánoce
Diskuse ke článku
.