Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Deset tipů, jak v kuchyni využít alobal

1. prosince 2014 | 00:00
Prezentace klienta |

Alobal je pro většinu z nás v kuchyni nenahraditelným pomocníkem. Můžete do něj zabalit svačiny, alobalem můžete chránit jídlo v lednici před vysušením, v některých případech využít místo pečicího papíru., Je vhodný při pečení moučníků, různých druhů mas (špízy, ryby, kuřecí, atd…) i při grilování (brambory, zelenina). Maso díky tomu zůstává šťavnaté, se šťávou uvnitř. Navíc vysoká tepelná vodivost hliníku usnadňuje rozmrazování, pečení, grilování nebo zamrazování.

Jak správně použít alobal?

V případě, že chcete mít pokrm teplý (například, když chcete nechat v troubě jídlo déle teplé), by měla lesklá strana směřovat ven. Když potravinu narychlo vaříte, měla by ven směřovat strana matná. Lesklá strana prostě teplo odráží a matná propouští dovnitř. Silnější folie (nad 50 mikronů) mají obě strany lesklé, zde je vaše volba jasná.

Tipy na využití alobalu v domácnosti:

1) Domácí broušení tupých nůžek – alobal několikrát složte, aby byl silnější a začněte stříhat.

2) Kouskem zmuchlaného alobalu můžete vydrhnout připálené hrnce.

3) Abyste zvýšili hřejivost radiátorů, tak přilepte silnější alobal na lepenku (lesklejší stranou ven) a tu dejte za radiátor.

4) Větší teplo v pokoji - nalepte vrstvu fólie na vnitřní stranu dveří. Vytvoříte si takové zrcadlo, které odrazí tepelné paprsky směrem do místnosti.

5) Žehlení si vylepšíte tím, když vložíte alobal pod potah žehlicího prkna.

6) Proti hmyzu na zahradě. Do zeminy přidejte nastříhané proužky alobalu, který hmyz odradí a navíc bude alobal odrážet světlo a teplo na rostliny.

7) Pokud doma něco lakujete, natíráte, tak můžete využít alobal k tomu, aby vám štětec snadno nezaschl. Řádně vymačkaný z barvy, stačí zabalit do alobalu a rukojeť stáhnout gumičkou. Druhý den můžete snadno pokračovat v práci.

8) Okraj koláče nespálíte, pokud je zakryjete proužky alobalu.

9) V létě, když vás otravují mouchy nebo vosy, si sladké nápoje utěsněte alobalem. Stačí ho pak propíchnout brčkem. Tohle ocení zejména maminky s malými dětmi.

10) Alobal můžete využít jako trychtýř, když přeložíte pás silnějšího alobalu, který srolujete do kužele.

Další zajímavé rady naleznete na http://jakvkuchyni.cz/

Video se připravuje ...